22/4/11

Τράπεζα Αίματος δημιουργεί η Ενορία Κρέντης Μεγάλο το ενδιαφέρον από αιμοδότες του χωριού για την 1η αιμοδοσία που θα γίνει μετά το ΠΑΣΧΑ

Στην ίδρυση Τράπεζας Αίματος για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα, προχωρά η Ενορία Συλλ. Ιωάννου Προδρόμου Κρέντης.

Η Ενορία επιθυμώντας να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των Ενοριτών και όχι μόνο, στην εθελοντική αιμοδοσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία αυτής της Τράπεζας, μιας κίνησης που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία αλλά και για τον αιμοδότη.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, η Ιατρός κυρία Αντωνία Τσίνα (φωτο) Δ/ντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, μετά από πρόσκληση του Εκκλ. Συμβουλίου Κρέντης, μίλησε εμπεριστατωμένα και με γλαφυρό τρόπο για το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τόνισε ιδιαίτερα, το ανώδυνο της όλης διαδικασίας, το όφελος που προκύπτει για τον αιμοδότη από τη διέγερση του μυελού των οστών, όπως επίσης και τις κοινωνικές προεκτάσεις της αιμοδοσίας.
Η κ. Τσίνα ακόμη εξήγησε με τρόπο απλό το τι είναι το αίμα, το ρόλο που επιτελεί στον οργανισμό μας και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς αίματος για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Η εισήγησή της έγινε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Κρέντης, και την παρακολούθησαν οι εκκλησιαζόμενοι με μεγάλη προσοχή και ανάλογο ενδιαφέρον.
Η Ιατρός επίσης τόνισε ότι για τη δημιουργία τράπεζας αίματος δε χρειάζεται δημιουργία συλλόγου ή καταστατικού.
Χρειάζεται απλά η συμμετοχή αιμοδοτών και η ανάθεση σε 3-4 άτομα που θα προτείνει το Εκκλ. Συμβούλιο για να είναι υπεύθυνοι για την τράπεζα αίματος και να είναι άτομα επικοινωνίας με το νοσοκομείο που θα τηρεί την τράπεζα.
Θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να δίνουν εντολή στο νοσοκομείο να εγκρίνει τη μεταφορά/παροχή μονάδων αίματος για λογαριασμό αυτού που θα έχει ανάγκη.
Θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι (τηλεφωνικά) ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.
Τέλος αναφέρθηκε ότι η πρώτη αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί μετά το ΠΑΣΧΑ και από την πλευρά της κ. Τσίνα θα γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε η αιμοδοσία να γίνει στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας. 
Οι φιάλες που θα συγκεντρωθούν από την αιμοδοσία αυτή θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία τράπεζας αίματος που θα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για όποιο μέλος του συλλόγου έχει ανάγκη από αίμα.
Από την πλευρά του το Εκκλ. Συμβούλιο και ο εφημέριος του χωριού που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, ζήτησε από τους ενορίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται για την εθελοντική αιμοδοσία ευχόμενος κάθε επιτυχία στους στόχους του νεοσύστατου αυτού άτυπου φορέα της Ενορίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο  πρώτος και μεγαλύτερος αιμοδότης της ανθρωπότητας είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός που έδωσε το αίμα του για τη δική μας σωτηρία, και για το λόγο θα πρέπει να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια καθότι με την εθελοντική αιμοδοσία μας δίνετε μια σπουδαία ευκαιρία στην ζωή μας να προσφέρουμε κι εμείς την ελάχιστη σωτηρία στους συνανθρώπους μας».