20/11/15

Επίσκεψη Ρώσων δημοσιογράφων στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας με θέμα τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Την Τετάρτη  4/11/2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, μαζί με τους Δημάρχους Καρπενησίου, Νικό Σουλιώτη και Αγράφων, Θεόδωρο Μπαμπαλή, υποδέχτηκαν στο Καρπενήσι Ρώσους δημοσιογράφους, υπεύθυνους τουριστικών φορέων και εκπροσώπους της ομόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, συνοδευόμενους από τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμανδρίτη πατέρα Σπυρίδωνα Κατραμάδο.


Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας έγινε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.







Η επίσκεψη αποτελεί αποτέλεσμα των πρώτων επαφών που πραγματοποιήθηκαν στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας, τον περασμένο Μάρτιο, με τη δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αποδεικνύει έμπρακτα τη μεγάλη σημασία των δράσεων εξωστρέφειας για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η αντιπροσωπεία  έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Καρπενήσι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Στη συνέχεια οι επισκέπτες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, όπου και ξεναγήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τους υπευθύνους λειτουργίας του Χ.Κ. και ακολούθησε προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων. Εκεί ο εφημέριος π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος και η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ενορίας «Μάρκος Μπότσαρης», Χρυσούλα Σουλιώτη, προσέφεραν αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του, στην οποία έλαβαν μέρος, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Καρπενησίου σε θέματα Προσκυνηματικού Τουρισμού, π. Ευάγγελος Φεγγούλης, οι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων, Νίκος Σουλιώτης και Θοδωρής Μπαμπαλής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Κατερίνα Καλαντζή και Βασίλης Φακίτσας, η Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, Εύη Κονιαβίτη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, Χρήστος Τσάμπρας, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Θεόδωρος Χονδρός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, Νίκος Ζαρμακούπης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Κολλημένος.
Εκ μέρους της ρωσικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν η κα ZHELEZNIKOVA MARINA, επιμελήτρια  του Ρώσικου Κέντρου Διεθνών Σχέσεων, ο κ. GUNIN VIKTOR, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Περιφέρειας του Κεμέροβο, οι κ. MOROZOV EVGENYI και η κα MOROZOVA ELENA δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του τηλεοπτικού καναλιού «Mir», η κα KUTAYEVA AKSANA  εκπαιδευτικός στην πολιτεία Vitebsk της Λευκορωσίας και διοργανωτής του φεστιβάλ «Orthodox», η κα KAZHELTSOVA  NATALLIA, επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού του μοναστηριού «Lavrishevskogo» και ο κ. SKLYARENKO SERAFIM Διάκονος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Θεολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), επιμελητής της εκπαίδευσης και υπεύθυνος παιδικών προγραμμάτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι καθώς και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ευρυτανίας, ανάπτυξαν ο καθένας από την πλευρά του, τα τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας, στον τομέα της φιλοξενίας, της εστίασης αλλά και του εναλλακτικού Τουρισμού. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι εκπρόσωποι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον του ρωσικού λαού για την Ελλάδα και κυρίως για τον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω του ομόθρησκου των δυο λαών και ζήτησαν να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία όλου του τουριστικού πακέτου, από την Ευρυτανία, προκειμένου να τα προχωρήσουν σε στοχευμένη προβολή της περιοχής μας.

Ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. π. Ευάγγελος Φεγγούλης, και εφημέριός μας
 από την πλευρά του, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, πως η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής, των δυο μεγάλων προσκυνημάτων (Ι.Μ. Προυσού και Τατάρνης) αλλά και όλων των σημαντικών Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων της Ευρυτανίας και της εκπόνησης ενός συγκροτημένου εντύπου για όλα αυτά σε τρεις γλώσσες, ελληνική, αγγλική και ρώσικη, εργαλεία απαραίτητα στην προσπάθεια προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού στην Μητρόπολη. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Σωτήρας Ανατ. Φραγκίστας, με την προοπτική φιλοξενίας παιδιών από τη Ρωσία σε αυτές και στην αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και οι Δήμαρχοι, συμφώνησαν με τις προτάσεις του π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου, για την διοργάνωση ενός κοινού συνεδρίου νεολαίων Ρώσων και Ευρυτάνων και μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων, που θα δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές συνένωσης και κοινωνίας των δυο λαών. Επίσης αποδέχτηκαν τις προσκλήσεις των Ρώσων εκπροσώπων, να ανταποδώσουν την επίσκεψη στην Ρωσία και τόνισαν με έμφαση ότι η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθότι κατά κοινή ομολογία είναι η απαρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας, μεταξύ Ρωσίας και Ευρυτανίας, με τεράστιες περαιτέρω προοπτικές.
Τελειώνοντας η σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε στους επισκέπτες πολύτιμο τουριστικό υλικό της Ευρυτανίας.
Την επομένη μέρα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, οι συμμετέχοντες στο εν λόγω ταξίδι εξοικείωσης πραγματοποίησαν επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Μονή Προυσού και συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, δήλωσε:
«Η Ευρυτανία αποτελεί έναν σπουδαίο προορισμό, με σημαντικά θρησκευτικά μνημεία από άκρη σε άκρη. Δική μας δουλειά είναι να αναδείξουμε αυτούς τους καλά κρυμμένους θησαυρούς μας και να δώσουμε ώθηση στην επισκέψιμότητά τους τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Η αγορά της Ρωσίας, με τις κοινές θρησκευτικές καταβολές, μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε αυτή την  προσπάθεια, με την περσινή συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας και με επικεφαλής της αποστολής, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη. Εμείς, έχοντας άριστη συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, συνεχίζουμε».