20/1/12

ΚΟΥΡΑ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΤΑΡΝΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ένα ακόμη γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας καταγράφηκε στη ζωή του Μεγάλου Μοναστηρίου του Φαναρίου.
Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε η κουρά σε μεγαλόσχημο Μοναχό του Σταύρου Ηλιόπουλου στον οποίον δόθηκε το όνομα Γερμανός.

Ο Σταύρος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και παρέμεινε περισσότερο από μία δεκαετία ως δόκιμος Μοναχός στην Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας της οποίας πλέον τυγχάνει κανονικός αδελφός. Την κουρά τέλεσε, μετά από άδεια και προτροπή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος ενώ στην Ακολουθία συμμετείχαν οι Μέγας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας και Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν και οι διάκονοι Τριτεύων Θεόδωρος και Νήφων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη στην μακροσκελή αυτή Ακολουθία συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα. Ήταν παρόντες ο γέροντας του νεοκαρέντος Μοναχού Γερμανού Αρχιμ. Δοσίθεος, Ηγούμενος της Ι. Μ. Παναγίας Τατάρνης, η μητέρα του νέου Μοναχού και πιστοί από την Ελλάδα οι οποίοι ήλθαν στην Πόλη για να συμμετέχουν σε αυτήν την όντως κατανυκτική Ακολουθία της κουράς σε μεγαλόσχημο.
Στο τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον Μοναχό Γερμανό να ευαρεστήσει τον Θεό και τους ανθρώπους. Ανάλογες ευχές δέχτηκε και από όλους τους παρισταμένους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος στα κανονικά εδάφη του οποίου βρίσκεται η Ιερά Μονή Τατάρνης ευχαρίστως δέχτηκε και ενέκρινε να τελεστεί η κουρά του Μοναχού Γερμανού στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.