23/11/11

Άξιος εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης

 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 
  ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ


Στον ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κρέντης, την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, χειροτόνησε Διάκονο τον Νικόλαο Ριζογιάννη, καταγόμενο από το Χαλκιόπουλο Αιτ/νιας, έγγαμο με την Αφροδίτη και πατέρα τεσσάρων παιδιών.
Συντετριμμένος ο χειροτονηθείς Διάκονος, προσφωνώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, που του έδωσε την μεγάλη ευλογία να κάνει την προσωπική του είσοδο στα Άγια των Αγίων, ανήμερα της εορτής της Παναγίας μας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό που τον επέλεξε για να τον καταστήσει διάκονο του Θυσιαστηρίου Του και ποιμένα των λογικών Του προβάτων και υποσχέθηκε στον σεπτό ποιμενάρχη μας ότι θα διακονήσει την τοπική Εκκλησία με ταπείνωση, υπακοή, ευλάβεια, φόβο Θεού, αγάπη, υπομονή, ανεκτικότητα, συγχωρητικότητα, διάκριση, απλότητα καρδιάς και χαρά πνευματική.
«Σήμερα, ανήμερα των Εισοδίων της Παναγίας μας εις τον Ναό, Σεβασμιότατε αναξίως διαβαίνω κι εγώ, χάριτι της Αρχιεροσύνης σας, την ωραιότερη Πύλη του κόσμου, κάνοντας έτσι την  προσωπική μου είσοδο εις τα Άγια των Αγίων», ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο του ο π. Νικόλαος και συνέχισε: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους χρόνους Πατέρα και Δέσποτα, αξιώνομαι να συμμετάσχω στην μαρτυρική ιερωσύνη της εκκλησίας του Χριστού. Όχι για να διακονηθώ αλλά για να διακονήσω. Όχι για να δοξασθώ αλλά για να δοξάσω. Γίνομαι Διάκονος όχι για να διαπρέψω, αλλά για να διακονήσω τις ψυχές  τις οποίες μου εμπιστεύεται από σήμερα η εκκλησία και σεις προσωπικά, οι οποίες είναι «Σώμα Χριστού» αλλά και να σηκώσω τον Σταυρό μου για να ξεκινήσω την πορεία μου προς το Γολγοθά».«Σας υπόσχομαι», είπε ακόμη στον λόγο του ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, απευθυνόμενος στον επιχώριο Επίσκοπο της θεοσόστου Επαρχίας μας, «ότι θα διαφυλάξει την ορθόδοξον πίστη, όχι μόνο προσευχόμενος αλλά και αγωνιζόμενος, πάντα κάτω από την σκέπη του Πανάγαθου Θεού και  Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος».
Κλείνοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πνευματικό του Πατέρα, πρωτοπρεσβύτερο και εκπαιδευτικό π. Παναγιώτη Γρέντζελο για τις πνευματικές του συμβουλές και την εν γένει στήριξη του, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγραίων και εφημέριο του χωριού μας π. Ευάγγελο Φεγγούλη για την πνευματική ενίσχυση και την αμέριστη συμπαράσταση του, την οικογένειά του αλλά και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους και τον ενίσχυσαν με την προσευχή τους, στην κορυφαία αυτή στιγμή της ζωής του.
Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα ο κ. Νικόλαος τόνισε: «Σήμερα Διάκονε Νικόλαε, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, λαμβάνοντας από τα χέρια του Επισκόπου και τις προσευχές του μυστηρίου, τον πρώτο βαθμό της Iερωσύνης, εσύ ένας απλός άνθρωπος, κάνεις την δική σου είσοδο στα Άγια των Αγίων. Είναι μεγάλη η τιμή που σου κάνει η εκκλησία και θεωρώ ότι θα ανταποκριθείς στην σπουδαία αποστολή σου και στις προσδοκίες όλων μας». Ακόμη ο ποιμενάρχης της τοπικής μας εκκλησίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα που έγινε, για να δημιουργηθεί έστω και αυτή η μια οργανική διακονική θέση στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την εν γένει στάση της στο θέμα της χειροτονίας νέων κληρικών, κάνοντας λόγο για έμμεσο διωγμό κατά της ελλαδικής εκκλησίας, διωγμός που δεν έγινε ούτε στα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας»!!!.
Στην χειροτονία του π. Νικολάου, πέραν των ιερέων της περιοχής, της διακόνισσας και των παιδιών, παραβρέθηκαν και συμπροσευχήθηκαν βαθύτατα συγκινημένοι, η γερόντισσα μητέρα του Φιλομένη, τα κατά σάρκα 5 αδέλφια του, πολλοί συγχωριανοί του από το Χαλκιόπουλο, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους τον νεοχειροτονηθέντα ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας Δημοσθένης Τσιαμάκης, στενός του συγγενής, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου Θαν. Τορονίδης, ο γνωστός Εφοριακός Σωτήρης Ζαπαντιώτης, ενώ το ψαλτήρι του κατάμεστου Αγίου Νεκταρίου, κόσμησαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Ν. Πιστικός, Γ. Τηγάνης Δ. Κασβίκης, Ν. Νούσιας και Κ. Ριζογιάννης. 
Μεγάλες στιγμές έζησε το χωριό μας που είναι, μια πραγματικά ανθούσα ενορία τα τελευταία χρόνια, καθότι τέτοια κορυφαία γεγονότα και σε αυτή την έκταση δεν είχαν ξανασυμβεί στην Κρέντη.
Ευχόμεθα στο νέο Διάκονο ΑΞΙΟΣ και να τον αξιώσει ο Κύριος να επιτελέσει καλή διακονία, προς Δόξαν Θεού.