17/11/11

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ

Τίποτε άλλο εκτός από λευκό αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά
Από τον υποδιάκονο George Aquaro

Σημείωση:Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να μαλώσει και να κατηγορήσει κανέναν, αλλά να μας καλέσει να ακολουθήσουμε τις παραδόσεις που μας δόθηκαν στοργικά από τους Πατέρες και τις Μητέρες της Εκκλησίας. Δυστυχώς , η έλλειψη μόρφωσης και οι χαλαροί δεσμοί με την Μητέρα Εκκλησία επέτρεψαν την είσοδο ορισμένων ανορθόδοξων συνηθειών σε ορισμένες ενορίες, γνωρίζουμε όμως ότι το ’γιο Πνεύμα λύνει αυτά τα προβλήματα ακόμη και αυτή τη στιγμή.
Σας ζητώ να αντιγράψετε αυτό το άρθρο και να το διανείμετε στην ενορία σας αν παρατηρείτε κάποιο από τα φαινόμενα που αναφέρονται παρακάτω, σαν προβλήματα με το πρόσφορο στην ενορία σας. Πολύ συχνά οι ιερείς γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα με το πρόσφορο, αλλά από αγάπη δεν αναφέρουν τίποτα για να μην πληγώσουν τα αισθήματα αυτών που εργάζονται τόσο σκληρά για να κάνουν το πρόσφορο. Αν αντιγράψετε αυτό το άρθρο, σκεφτείτε την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλο και ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με βάση την χριστιανική φιλανθρωπία και όχι την αυστηρή τιμωρία! Κρατήστε τις παραδόσεις, αλλά μην τις χρησιμοποιείτε κατά των ανθρώπων.
ΑΓΝΟΤΗΤΑ
Τα μόνα συστατικά στο πρόσφορο είναι άσπρο αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά.. Οι ’γιες Παραδόσεις δεν αναφέρουν τίποτα άλλο! Τι δικαιολογία χρησιμοποιούμε όταν αρχίζουμε να προσθέτουμε και άλλα υλικά στο αγνό ψωμί; Ότι δεν είναι αρκετά τα ήδη υπάρχοντα; Ότι δεν θα είναι αρεστό αν δεν προσθέσουμε και κάτι άλλο; Το πρόσφορο γίνεται το Σώμα του Χριστού στην Μετάληψη. Σκεφτείτε τι λέτε για το ψωμί της ζωής όταν προσθέτετε πράγματα ανάλογα με την γεύση. Προσθέτουμε πράγματα στην Πίστη μας για να την κάνουμε πιο νόστιμη ; Ή όταν συμμετέχουμε στο απλό ψωμί του πρόσφορου θυμόμαστε ότι ο Κύριός μας ήρθε σαν ένας απλός ξυλουργός και άντεξε την φτώχια μας λόγω της αγάπης του για εμάς ;
ΟΧΙ ΕΛΑΙΑ
Γνωρίζω έναν ιερέα ο οποίος φοβάται το ψωμί με λάδι ή με λαρδί. Αυτό το πρόσθετο είναι το πιο επίφοβο, μετατρέποντας συχνά το δισκοπότηρο σε μία μικρή αναπαράσταση της καταστροφής του Exxon Valdez. Τα λίπη και τα έλαια προκαλούν ορισμένα προβλήματα στον ιερέα. Θα αναφέρω μερικά το οποία πρέπει να σκεφτούμε όλοι: -Επιπλέει. Τα λίπη και τα έλαια καταργούν μία από τις βασικές φυσικές ιδιότητες του ψωμιού:να απορροφά το κρασί. Τα έλαια κάνουν το ψωμί αδιάβροχο, κάνοντας το έτσι να επιπλέει στην επιφάνεια του κρασιού. -Σκληραίνει. Τα έλαια στην ζύμη σκληραίνουν με το ψήσιμο, δίνοντας στο ψωμί μια σκληρή σύσταση. Αυτό αναγκάζει τον ιερέα να σπάσει τα κομμάτια του ψωμιού με το κουτάλι του αφού τα τοποθετήσει στο δισκοπότηρο. Φυσιολογικά, αυτό το κάνει το κρασί αντί για τον ιερέα (σκεφτείτε ένα λασπωμένο κομμάτι άσπρο ψωμί και πως μετατρέπεται σε χυλό. Τώρα σκεφτείτε το ιταλικό ψωμί, ψημένο με ελαιόλαδο και πόσο περισσότερο διατηρεί την συνοχή του, ακόμη και όταν το βουτήξουμε σε σούπα μινεστρόνε). Αυτό επίσης κάνει την διανομή του Σώματος του Κυρίου πολύ δύσκολη. -Κηλίδες λαδιού. Τα έλαια επίσης διαφεύγουν από το ψωμί στο δισκοπότηρο. Τώρα μας έρχεται στο νου η εικόνα του Exxon Valdez. Θυμάστε το πετρέλαιο που διέρρευσε στην ακτή της Αλάσκας ; Λοιπόν, το λάδι από το πρόσφορο διαφεύγει στο δισκοπότηρο, ιδιαίτερα με το υψηλό επίπεδο οινοπνεύματος του κρασιού της θυσίας και λειτουργεί σαν διαλυτικό. Αυτό το λάδι καλύπτει το εσωτερικό του δισκοπότηρου και το κουτάλι, κάνοντας τον καθαρισμό του δυσκολότερο για τον ιερέα. Όχι μόνο αυτό, αλλά εφόσον συνήθως δεν χρησιμοποιείται σαπούνι για τον καθαρισμό του δισκοπότηρου, το λάδι μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό κατακάθι στο δισκοπότηρο και στο κουτάλι, όπως συμβαίνει με το κραγιόν.
ΟΧΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Θυμάστε τι ειπώθηκε νωρίτερα για την αγνότητα ; Λοιπόν ,να κάτι ακόμα για να προστεθεί σε αυτό το θέμα. -Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια μπαχαρικά.. Τα πρόσθετα μυρωδικά σε κάποιους αρέσουν και σε κάποιους όχι. Γιατί να προσθέσετε στο πρόσφορο κάτι που σίγουρα θα ενοχλήσει ; Κρατήστε το απλό και αφήστε έξω την βανίλια, το μαχλέπι, την κανέλα ή οτιδήποτε άλλο ίσως μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε ‘για γεύση’. -Χημική αντίδραση. Ορισμένα μπαχαρικά προκαλούν χημική αντίδραση με τα μέταλλα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει το μαύρισμα του δισκοπότηρου και του κουταλιού, ακόμη και να καταστρέψει τις επιφάνειες με τον καιρό. -Καθυστέρηση της μαγιάς. Μπαχαρικά όπως η κανέλα καθυστερούν την ανάπτυξη της μαγιάς, κάνοντας το ψωμί να φουσκώνει πιο αργά και λιγότερο ομοιόμορφα.
ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗ
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσετε ζάχαρη στο πρόσφορο. Συχνά υπερ-διεγείρει την μαγιά και φουσκώνει υπερβολικά η ζύμη. Εκτός από αυτό, η ζάχαρη κρυσταλλοποιείται στην κόρα του ψωμιού, σκληραίνοντας την, κάτι που δεν θα αρέσει στον ιερέα σας όταν κάνει την προσκομιδή.
ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι κατά κάποιο τρόπο ‘πιο φυσικό’ και άρα πιο κατάλληλο για το πρόσφορο. Τίποτε άλλο δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το αλεύρι ολικής αλέσεως πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρώτον, το αλεύρι ολικής αλέσεως δεν χρησιμοποιούταν ποτέ στην πρώιμη εκκλησία. Χρησιμοποιούσαν πάντα λευκό αλεύρι, εφόσον ήταν πιο ακριβό από την καφέ (σκούρα) ποικιλία και το ψωμί ήταν κυριολεκτικά μία θυσία για αυτόν που το προσέφερε. Δεύτερον, το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι η ίδια ποικιλία με το λευκό, μόνο που μαζί με τον πυρήνα αλέθεται και το εξωτερικό κέλυφος. Ενώ αυτό έχει κάποια θρεπτική αξία θα πρέπει να φάτε πολύ αντίδωρο για να πάρετε κάτι! Τρίτον, είναι πιο δύσκολο να δουλέψετε το αλεύρι ολικής αλέσεως Χρειάζεται περισσότερη ώρα για να φουσκώσει και δεν δημιουργεί ομοιόμορφες φυσαλίδες αέρα. Τέταρτον, το αλεύρι ολικής αλέσεως κάνει πιο σκληρή κόρα