9/6/16

Κοσμοπλημύρα στην παρουσίαση του νέου Δίσκου του ΚΕΠΕΜ «Ρούμελη–Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978» - Στην Κρέντη η επόμενη εκδήλωση παρουσίασης του δίσκου.

Με τεράστια επιτυχία και την παρουσία πλήθους κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, η εκδήλωση παρουσίασης του νέου δίσκου του ΚΕΠΕΜ «Ρούμελη - Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά, 1978». Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) και η Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με Ρουμελιώτικους και Συλλόγους της Ευρυτανίας, παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο την έκδοση των ηχογραφήσεων του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη και μεταξύ αυτών, τα τρία τραγούδια του εν λόγω CD, που ηχογραφήθηκαν το 1978, από τον αείμνηστο Σ. Καρρά στην Κρέντη, με πρωταγωνιστές τους γίγαντες μουσικούς του χωριού μας, Γιάννη Μάκκα, Κώστα Κούρο και Πάνο Ρούμπο.

Παράλληλα στην ίδια και άριστα οργανωμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε η ρουμελιώτη παράδοση με εισηγήσεις γνωστών ερευνητών, μουσικολόγων, ιστορικών και μουσικών καθώς επίσης και μέρος  του ανέκδοτου αρχείου του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη, ενώ ακούστηκε και ανέκδοτο ηχητικό απόσπασμα από την ηχογράφηση στην Κρέντη , στις 18 Ιουλίου 1978. 
Σπουδαία η εισήγηση του Μουσικοδιδασκάλου και ερευνητή Τάσου Ηλιούπουλου, με αναφορά στους τελευταίους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο ακούραστος και μοναδικός Γιάννης Μάκκας,  ερμήνευσε ξεχωριστά και μόνο όπως αυτός καλά ξέρει το «Φίλοιμ΄ καλωσορίσατε», με την στοά να σείεται από το παρατεταμένο χειροκρότημα προς τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη του τόπου μας. Τόσο ο Γιάννης Μάκκας, όσο και ο άλλος κορυφαίος εν ζωή της «Ζυγιάς» της Κρέντης  Κώστας Κούρος, αμφότεροι βραβεύτηκαν από το (ΚΕΠΕΜ) και τη Πανευρυτανική Ένωση δια την μέγιστον προσφορά τους στην μουσική παράδοση του τόπου μας.  Το βραβείο του Κώστα Κούρου παρέλαβε συγκινημένος ο συνεχιστής στα χνάρια του, ο εγγονός του,  φέρελπις  «κλαρινίστας» Κώστας Κουτσούμπας.
Καταχειροκροτούμενος  ο μπάρμπα Γιάννης Μάκκας,  ερμήνευσε υπέροχα συνοδεία ορχήστρας του ΚΕΠΕΜ και το «Καλότυχα’ ναι τα βουνά» προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.
Συνδιοργανωτές σε αυτή την άριστα οργανωμένης εκδήλωσης ήταν και  Σύλλογοι των περιοχών όπου έχουν καταγραφεί τα τραγούδια και έχει συλλεχθεί το φωτογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο CD, σύλλογοι που  συναντήθηκαν και  συνεργάστηκαν  για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο εφημέριος του χωριού μας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας Λάμπρος Τσιτσάνης, η Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, που είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕΜ,  κ Μιχάλη Μαντζούρη, για την διοργάνωση της εκδήλωσης τον ερχόμενο Αύγουστο στην Κρέντη, οι πολιτευτές Λάμπρος Μάκκας και Κώστας Μπουμπουρής, οι Πανεπιστημιακοί κ.κ. Η. Ντζιώρας, Α. Καπιζιώνης, ο εμπνευστής αυτής της σπουδαίας βραδιάς Ηλίας Μπουμπουρής, εκπρόσωποι φορέων και όπως προαναφέραμε πλήθος κόσμου.
Με κοινή ανακοίνωση του ΚΕΠΕΜ και του Δήμου Αγράφων που αναγνώστηκε  στην εκδήλωση από τον κ. Μιχάλη Μαντζούρη,  ανακοινώθηκε η παρουσίαση του CD στην Κρέντη Αγράφων, την  Τετάρτη  10 Αυγούστου 2016 ,  για να αποδοθεί  η πρέπουσα και δέουσα τιμή στους περίφημους  μουσικούς και οργανοπαίκτες της Κρέντης,  για την προσφορά τους στη Δημοτική Παράδοση  του τόπου μας και στο Λαϊκό μας Πολιτισμό.
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.