24/10/12

Επιτυχές το Συνέδριο για των αποδήμων Ευρυτάνων τα έργα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2012 σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι, το τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο για τους αποδήμους Ευρυτάνες, το οποίο  διοργανώθηκε άψογα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών  Σπουδών και Ερευνών (ΕΚΕΣΕ) και κάλυψε την ιστορική διαδρομή των Ευρυτάνων ξενιτεμένων και τα έργα τους, από τα προεπαναστατικά χρόνια ως σήμερα.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που έγινε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου, ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου και την επομένη Παρασκευή, στην Αίθουσα Ελληνομουσείου «Ευγένιος ο Αιτωλός» στην Πλατεία Καρπενησίου, παρουσιάστηκαν οι πρώτες πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Κερασοχώρι Αγράφων από τις δέκα (10) η ώρα το πρωί.
Κατά την διάρκεια του σπουδαίου αυτού Συνεδρίου, έγκριτοι εισηγητές αναφέρθηκαν στις διάφορες πτυχές της μεταναστευτικής ιστορίας των Ευρυτάνων και όχι μόνον, ενώ έγιναν ξεχωριστές αναφορές για τα ήθη και τα έθιμα του χωρισμού της ξενιτειάς και πιο συγκεκριμένα του άντρα που φεύγει, με τη γυναίκα και τα παιδιά που αφήνει πίσω στο χωριό.
Επίσης ακούσθηκαν ιστορικές αναφορές για τους πρωτοπόρους Ευρυτάνες στην Αμερική και την Αυστραλία, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση και στους σκοπούς πατριωτικών συλλόγων με κορυφαίο την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής το «ΒΕΛΟΥΧΙ», που τόσα πολλά προσέφερε στην Ευρυτανία τα μαύρα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου που ακολούθησε.
Ακόμη υπήρξαν τοποθετήσεις γενικότερα για την ευρυτανική μετανάστευση, ενώ κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, έγιναν αναφορές και σε σπουδαίες προσωπικότητες του τόπου μας, που μεγαλούργησαν στην ξενιτειά και προσέφεραν τα μέγιστα στην γενέθλια γη.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές του Συνεδρίου, καθότι τέτοιου υψηλού επιπέδου πνευματικές εκδηλώσεις είναι απόλυτα ευεργετικές για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.