21/10/11

Ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την ποιμαντική διακονία στο χώρο της Υγείας & εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης π. Δοσίθεος Κανέλος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο το 2ο διεθνές συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας που έλαβε χώρα  στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς.
Το συνέδριο διοργανώθηκε με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.
Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Η Προ των Πυλών του Θανάτου Μέριμνα» και ασχολείθηκε με τον θάνατο από ιατρικής, θεολογικής, φιλοσοφικής, ψυχολογικής και ποιμαντικής πλευράς, με μια ιδιαίτερη έμφαση στην ανακουφιστική φροντίδα (palliative care) και την ιατρική, ψυχολογική και πνευματική μέριμνα που προσφέρεται σ’ αυτούς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Είναι γεγονός ότι η μέριμνα που προσφέρεται στους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στην «πύλη του θανάτου» γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και δύσκολη στις μέρες μας.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου έγινε παρουσίαση των συνέδρων και του προγράμματος από τον Αρχιμ. Χρυσάνθου Παπαποστόλου. Κατόπιν αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου Α’ . από τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αρχ. Δοσίθεο Κανέλλο. Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφεριάρχη Δωδεκανήσου Αξιοτ. κ. Φώτιο Χατζηδιάκο, τον Δήμαρχο Ρόδου Αξιότ. κ. Ευστάθιο Κουσουρνά και τον Αξιότ. Δήμαρχο Μάνδρας & Ειδυλλίας Αξιοτ. κ. Γεώργιο Δρίκο.
Την παρουσίαση και τον σκοπό του Συνεδρίου έκανε ο Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στον Χώρο της Υγείας, Πρωτοπρ. Σταύρος Κοφινάς. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Ελλογιμ,. κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, Καθ. Καρδιολογίας,  βουλευτής Δωδεκανήσου.
Η εναρκτήριος ομιλία έγινε από τον Αρχιμ. Μακάριο Γρινιεζάκη με θέμα Το Υποφέρειν και ο Θάνατος· μία πρώτη προσέγγιση του θανάτου ως γεγονός, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος όταν έρχεται ενώπιόν του, την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον θάνατο, αλλά και την σημαντικότητα της μέριμνας του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός του θανάτου.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν περίπου 185 άτομα από όλο τον κόσμο. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως, όλες τις Μητροπόλεις του Θρόνου που είναι στην Αμερική, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μεγάλη τιμή ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Μόσχας, Σερβίας Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησία της Αλβανίας καθώς και από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και από την Εκκλησία της Πολωνίας, της Αυτόνομης Εκκλησία της Φιλανδίας και της Εσθονίας, από το Βατικανό, την Εκκλησία της Αγγλίας και την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Λετονίας, εκπρόσωποι Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία των συμμετεχόντων από διάφορες ειδικότητες όπως, κληρικοί, θεολόγοι, ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, λειτουργοί της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί κ.α.
Δηλώσεις π.  Δοσίθεου Ηγούμενου Ι.Μ. Τατάρνης Στο πολύ σημαντικό αυτό Συνέδριο, ομιλητής ήταν και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης, Γέροντας Δοσίθεος, ο οποίος στο περιθώριο του συνεδρίου, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει τρόπο ‘σκέψης’ και η εκκλησία ώστε «ο κλήρος να κατέβει πιο κοντά στον λαό και να αποτελέσει ένα σώμα».  «Υπό αυτή την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η εκκλησία, αυτή τη στιγμή δίνει εξετάσεις. Ελπίζω να μην απορριφθούμε ούτε να μείνουμε μετεξεταστέοι διότι αυτή η κρίση είναι πνευματική και ηθική», τόνισε μεταξύ άλλων ο π. Δοσίθεος.