30/4/16


Με ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκε και φέτος στην ενορία μας η ακολουθία των 12 Ευαγγελίων της Μεγ. Πέμπτης και η τελετή της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου την Μεγ. Παρασκευή.
Πλήθος ευλαβών συγχωριανών μας, γέμισαν ασφυκτικά τον Άγιο Νεκτάριο, όπου παρακολούθησαν με κατάνυξη τη σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού από το Σταυρό στον Επιτάφιο, τον οποίο φέτος στολίσαμε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την  ακολουθία.
Το βράδυ της Μ. Πέμπτης εψάλη ο όρθρος από τους ψάλτες μας Θανάση Ντάλλα και Αποστόλη Μάκκα και διαβάστηκαν τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο εψάλη σε κλίμα συγκίνησης από τον εφημέριό μας, το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» .

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Η προσφέρουσα φέτος τα άνθη για τον ευπρεπισμό του Κουβουκλίου, ευλαβής συγχωριανή μας, Αγγελική Μάκκα, η πρεσβυτέρα, η Πρόεδρος του χωριού μας, Μαρία Μαρούλη, η Αντιδήμαρχος Αγράφων και συγχωριανή μας πλέον Βάσω Φεγγούλη, γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως μικρά παιδιά, στόλισαν με ταπείνωση τον καλύτερο για μας Επιτάφιο της περιοχής. Βοήθειά τους σε όλους και του χρόνου.

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ήταν συγκλονιστική με τους πιστούς και προσκυνητές της ενορίας μας να συμμετέχουν με ευλάβεια και ταπείνωση. Κατά την διάρκεια της λιτάνευσης του Επιταφίου, ο εφημέριός μας τέλεσε δέηση στην πλατεία του χωριού, υπέρ υγείας και σωτηρίας και θείου φωτισμού όλων των όπου γης Κρεντιωτών και στο εικόνισμα των Αγίων Αποστόλων έτερη δέηση, υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάστηκε η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Τροπάρια

Ο ευσχήμων Ιωσήφ
από του ξύλου καθελών
το άχραντόν σου σώμα,
σινδώνι καθαρά
ειλήσας και αρώμασιν,
εν μνήματι καινώ
κηδεύσας απέθετο.

Ότε κατήλθες προς τον θάνατον,
η ζωή η αθάνατος,
τότε τον άδην ενέκρωσας
τη αστραπή της Θεότητας·
ότε δε και τους τεθνεώτας
εκ των καταχθονίων ανέστησας,
πάσαι αι δυνάμεις
των επουρανίων εκραύγαζον·
Ζωοδότα Χριστέ
ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελέστηκε η Θεία λειτουργία στον Άγιο Νεκτάριο, όπου πολλοί ενορίτες μας προσήλθαν για να κοινωνήσουν των αχράντων του Χριστού μας Μυστηρίων.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ