7/6/13

Πεντακόσια εξήντα χρόνια από την Άλωση της Πόλης Εντυπωσίασε το κοινό της Πρέβεζας με την ομιλία του για την Βασιλεύουσα ο Ηγούμενος Τατάρνης π. Δοσίθεος σε εκδήλωση της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση διοργάνωσαν η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης με την εταιρία βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας, με την συμπλήρωση 560 χρόνων από την Άλωση της Πόλης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης, ο οποίος με μια μεστή ομιλία αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.

Ο π. Δοσίθεος μίλησε για τη δραματική μείωση των Ρωμιών στην Πόλη μέσα στο χρόνο, για τα δυσάρεστα γεγονότα αλλά και για τις λίγες ευχάριστες εξελίξεις των τελευταίων ετών, και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η ομογένεια στην Πόλη δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ.

«Πιστεύω η ομογένεια στην πόλη έστω και ολίγιστη, θα παραμείνει έως ότου έρθει ο Κύριος «κρίναι ζώντας και νεκρούς», είπε ο Γέροντας και συνέχισε, «ότι αυτό θα γίνει διότι εκεί υπάρχουν πολλοί «οι από το χρέος μη κινούντες» όπως έλεγε ο Καβάφης. Και θα υπάρχει γιατί όπως λέει ο Κύπριος ποιητής, «Η Ρωμιοσύνη έν' φυλή συνότζαιρη του κόσμου, Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!» κατέληξε ο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος.
«Λαός που δεν έχει μνήμη και δεν φροντίζει να διατηρεί αυτή τη μνήμη είναι καταδικασμένος σε πλήρη απώλεια. Είναι ευκαιρία λοιπόν η κάθε επέτειος μνήμης, για άντληση γνώσης από τα γεγονότα και εμπειρίας για όλους εμάς τους νεότερους» τόνισε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης στο χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας πως μέσα από όλα αυτά θα πρέπει να διδαχθούμε ότι θα πρέπει να κρατάμε άσβεστη και ισχυρή την πίστη μας στο Θεό ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.
«Πρέπει να την κρατήσουμε και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Και αυτό θα είναι πηγή ενότητας, ενότητας του έθνους και όχι διασπάσεως. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε την πίστη ως ιδιαίτερο στοιχείο του dna του λαού μας, του γένους μας, ως στοιχείο της ιδιοπροσωπίας μας και της ιδιαιτερότητάς μας. Αν δεν θέλουμε να μπούμε στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης που θα γίνουμε όλοι κιμάς χωρίς καμία διάκριση. Να είμαστε διεθνιστές αλλά να κρατούμε και τις παραδόσεις και τα στοιχεία του λαού μας τα οποία τα κράτησαν οι προπάτορές μας ακόμη και κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Αυτό νομίζω είναι εκείνο που θα μας διδάξει και θα μας οδηγήσει στο να μπορέσουμε να βγούμε και από τα σημερινά αδιέξοδα και αυτά οφείλουμε να διδάξουμε και στα παιδιά μας. Οφείλουμε να τα φυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη, αλλιώς μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολοι καιροί για εμάς αλλά κυρίως για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να κρατάμε άσβεστη τη λαμπάδα της πίστης και τα στοιχεία των ιδιαιτεροτήτων τα οποία θα μας προχωρήσουν. Εάν δεν είχαμε απολέσει τις αξίες που είχαν οι προπάτορές μας, δεν θα είχαμε οδηγηθεί εδώ. Ας κρατήσουμε αυτή την πίστη, που η εκκλησία την προβάλει, που ο Θεός μας ενισχύει και τότε να είμαστε βέβαιοι πως όσες δυσκολίες και αν περάσουμε θα μπορέσουμε να διέλθουμε από αυτές τις συμπληγάδες και θα βγούμε νικητές» είπε ο επιχώριος Επίσκοπος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της εταιρείας βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Β. Κατσίμπρας, ενώ το θερμό χειροκρότημα του κοινού που είχε κατακλύσει το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. , κέρδισε ο χορός ψαλτών της Μητροπόλεως που παρουσίασε επίκαιρους ύμνους.