24/6/13

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί μέσα στη ζωή της Εκκλησίας έχουμε τη δυνατότητα να τιμάμε τους κεκοιμημένους αδελφούς και πατέρες μας μέσα από πολλές ευκαιρίες.
Από την καθημερινή προσευχή μας, τις ειδικές Ακολουθίες (τρισάγια, μνημόσυνα κ.λπ.), ή και κάθε Σάββατο, που είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη τους. Πέραν αυτών, ωστόσο, δύο Σάββατα του έτους, αυτό της Απόκρεω και της Πεντηκοστής, αφιερώνονται ειδικά στη μακάρια ανάπαυση των αποδημησάντων αδελφών μας.
 Ειδικότερα στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις “μνείαν ποιούμεθα” των αδελφών που εγκατέλειψαν τον παρόντα βίο σε συνθήκες εμπερίστατες, οπότε δεν έτυχαν των συνήθων καθορισμένων εκκλησιαστικών τελετών: όσων δηλαδή ξεψύχησαν κατά τη διάρκεια πολέμων, ταξιδιών, σε μακρινούς και απόμερους τόπους, σε βρεφική ηλικία, σε δυστυχήματα ή ακόμα και όσοι λόγω φτώχειας και ένδειας δεν αξιώθηκαν της εξοδίου Ακολουθίας και των υπόλοιπων της Εκκλησίας ευχών.
Την παραμονή, λοιπόν, της  μεγάλης γιορτής της φανέρωσης της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο, της Πεντηκοστής, δεν λησμονούμε τους προαπελθόντας αδελφούς μας και διατρανώνουμε την Οικουμενικότητα και την Καθολικότητα της Μίας και Αδιαίρετης Κοινωνίας του εκκλησιαστικού σώματος. Οι προσευχές των ζωντανών ενώνονται εν Χριστώ με αυτές των κεκοιμημένων στην ευχαριστιακή κοινωνία και δίνουν την ευκαιρία στον Φιλεύσπλαχνο Πατέρα να προσφέρει τη συγχώρεση, όπως διδάσκει η εκκλησιαστική μας Παράδοση.
Δεόμενοι για τους αδελφούς που δεν ζουν πλέον μαζί μας, εκφράζουμε την αγάπη μας γι’ αυτούς και έχουμε έτσι τη δυνατότητα να απαλύνουμε τη θλίψη μας και να έλθουμε σε κοινωνία μαζί τους διατηρούμενοι όλοι στην αιώνια μνήμη και αγάπη του Θεού. Παράλληλα, προτρεπόμαστε να επιδοθούμε σε έργα ευποιΐας και αγάπης, προς όφελος αυτών που εξεδήμησαν αλλά και ημών των ιδίων.
Έτσι πράξαμε και μεις φέτος στην Κρέντη. Το περασμένο Σάββατο, παραμονή της Πεντηκοστής, το «χρυσό» ψυχοσάββατο όπως λένε πολλοί, τελέσαμε θεία Λειτουργία μετά μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι γυναίκες του χωριού μοίρασαν τα κόλλυβα που ετοίμασαν, στους πιστούς στο προαύλιο του Αγίου Νεκταρίου και στην συνέχεια οι περισσότεροι από τους εκκλησιαζόμενους ανεβήκαμε στο κοιμητήριο, όπου ο παπα – Βαγγέλης τέλεσε τρισάγιο σε όλους τους κεκκοιμημένους αδελφούς μας. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους καθότι αυτή η συμπροσευχή όπως λένε οι πατέρες της εκκλησίας μας ανακουφίζει τους αδελφούς μας που ταξίδεψαν στην αιωνιότητα.