2/11/12

Τιμήθηκαν και στο χωριό μας οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι εξ Ασίας


Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, οι εξ Ασίας, αγωνίστηκαν σε όλη τους την ζωή να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τη Θεία Χάρη. Και το πέτυχαν.

Αυτήν την επιθυμία τούς την ενέπνευσε η μητέρα τους, η Αγία Θεοδότη. Η μόνη της φροντίδα ήταν να αναθρέψει τα παιδιά της σαν αληθινή χριστιανή μητέρα. Οι συμβουλές της και το παράδειγμά της επηρέασε αποφασιστικά τα παιδιά της. Τα βοήθησε να καταλάβουν ότι η ολοκλήρωση και τέλος η θέωση περνά οπωσδήποτε μέσα από την προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο μας.

Αυτό τους το πιστεύω τους οδήγησε να σπουδάσουν την ιατρική επιστήμη και τέχνη. Γρήγορα έγιναν κάτοχοι όλων των απαραίτητων γνώσεων και εξελίχθηκαν σε αλάνθαστους γιατρούς. Οι ασθενείς έτρεχαν κοντά τους για να γιατρευτούν και τα δύο αδέλφια τους θεράπευαν και μάλιστα χωρίς να πάρουν την παραμικρή αμοιβή, γι αυτό και τους ονόμασαν αναργύρους.

Σύντομα ο Κύριος τους έδωσε το χάρισμα των ιάσεων. Πλέον οι Άγιοι δεν έδιναν την ίαση με τα διάφορα βότανα αλλά επικαλούμενοι το όνομα του Χριστού.

Η αφιλοχρηματία τους και κυρίως το χάρισμα να γιατρεύουν όλες τις ασθένειες χωρίς φάρμακα προσήλκυσε πολυάριθμους ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη.

Για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης περιόδευσαν σε πολλά μέρη, προσφέ-ροντας παντού, όπου κι αν πήγαιναν, αφενός μεν γιατρειά στους ασθενείς, αφετέρου δε την αληθινή πίστη.

Έτσι έφτασαν κάποτε και στην περιοχή Φερεμάν. Εκεί προσέφεραν αρκετό χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γνώρισαν το Χριστό χάρη στα δύο αδέλφια. Ο Κύριος όμως θέλησε να τους ξεκουράσει και να τους πάρει κοντά Του. Εκεί στη Φερεμάν, αρρώστησε ο Δαμιανός και σε λίγο παρέδωσε την αγία του ψυχή στα χέρια του Θεού. Λίγες μέρες αργότερα κοιμήθηκε και ο Άγιος Κοσμάς. Οι Χριστιανοί ενταφίασαν το ιερό λείψανό του δίπλα στον αδελφό του. Αργότερα ανήγειραν ιερό ναό στο όνομά τους. Στο ναό αυτό γίνονται πολυάριθμα θαύματα.

Η Εκκλησία μας, όπως και εμείς εδώ στην ευλογημένη Κρέντη, γιορτάσαμε τη μνήμη τους την 1η Νοεμβρίου, στο πανέμορφο παρεκκλήσι τους στη Σκαμνιά, όπου τελέστηκε και αρτοκλασία, ενώ παραβρέθηκαν παρά την κακοκαιρία αρκετοί συγχωριανοί μας (φωτο).
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,

δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.