21/8/12

Μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από την κοίμηση της Νεκταρίας Μοναχής


Σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης τελέστηκε στις 12 Αυγούστου 2012  το τριετές μνημόσυνο της Μοναχής Νεκταρίας Μάκκα από την Κρέντη Ευρυτανίας.
 Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, παρουσία των περισσοτέρων αδελφών της εκλειπούσης, συγγενών και σύμπασας της μικρής κοινωνίας του χωριού.
Μετά του μνημοσύνου της αείμνηστης Νεκταρίας, ετελέστη μνημόσυνο και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γονέων αυτής Κλεομένους και Μάρθας. Να υπενθυμίσουμε ότι εις μνήμην της Μοναχής Νεκταρίας, με ευγενική χορηγία του αδελφού της Παναγιώτη, αγιογραφήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, δυο σπάνιες τοιχογραφίες που κοσμούν το αγιογραφικό διάκοσμο της εκκλησίας μας.
Να ευχθούμε όποως είπε και ο εφημέριος του χωριού μας στο τέλος του μνημοσύνου, ο Πανάγαθος Θεός να κατατάξει την ψυχή της μετά των δικαίων
  Η κοιμηθείσα γεννήθηκε στη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας στις 17/11/1949 . Ήταν το ένατο παιδί από τα δεκατρία που έφεραν στον κόσμο ο Κλεομένης και η Μάρθα Μάκκα. Με χίλιες δυο στερήσεις τελείωσε το δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο Κερασοχωρίου διακρινόμενη τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα της που ομολογούν οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών από την οποία αποφοίτησε στις 30/6/1971 με βαθμό Λείαν Καλώς 8,46. Για τρία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση αλλά η κλήση του Θεού για την ένταξή της στο μοναχικό σχήμα, βρήκε ανταπόκριση. Μετά από χρόνια επέστρεψε στο χωριό της, ανακαίνισε το πατρικό της σπίτι και ο χρόνος της περνά με διάβασμα, βοήθεια στους συνανθρώπους της, και προσπάθεια για την συντήρηση και καθαριότητα των ιερών Ναών και εξωκλησιών της Κρέντης. Το Σεπτέμβρη του 2003 διορίστηγκε δασκάλα στην Παλαιοκατούνα όπου πρόσφερε με πολύ μεράκι και αγάπη τη γνώση στους μαθητές της. Μετά από 3 χρόνια παραμονής εκεί τα εκπαιδευτικά της βήματα την οδήγησαν στην Τσούκα όπου εργάζονταν μέχρι τη στιγμή που έγινε το μοιραίο ατύχημα. Η μακαριστή μοναχή Νεκταρία, ετάφη στο κοιμητήρι της Κρέντης, μετά από επιθυμία των οικογενών της.