16/5/12

ΕΠΑΞΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ “TO ΒΕΛΟΥΧΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Στις 6 Μαϊου στην Κολομβία, πρωτεύουσα πόλη της Νότιας Καρολίνας, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 75 χρόνων της εκεί  ελληνικής  κοινότητας Αγίας Τριάδος, στον εξαίσιο νεόκτιστο Βυζαντινού ρυθμού Ναό της, έλαβε χώρα, μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, μεγαλειώδης αναγνώριση και επιβράβευση του φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και πατριωτικού έργου της ιστορικής Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής “To Βελουχι” που εδρεύει στη πόλη Σάρλοτ της  Βόρειας Καρολίνας.

Η Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής, με 70 ετών ιστορία, έχει στο ενεργητικό της κολοσσιαίο έργο αγαθοεργίας προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά  και  στη γενέτειρα Ευρυτανία, όπου έκτισε Γυμνάσιο και Νοσοκομείο στο Καρπενήσι κι έκανε την αρχή με έρανο μεταξύ των μελών της και έπεισε το ελληνικό κράτος να αναλάβει το κτίσιμο και  τη λειτουργία του Γηροκομείου στο Καρπενήσι. Και όχι μόνον! Προικοδότησε νεανίδες της Ευρυτανίας, βοήθησε και βοηθεί Ευρυτάνες που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, χορηγεί ετησίως υποτροφίες δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε σπουδαστές στην Αμερική και Ελλάδα, ενισχύει οικονομικά τους κατά διαστήματα επισκεπτόμενους απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας εθελοντές ιατρούς, δημιούργησε και διατηρεί στην Ευρυτανία το αξιόλογο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες και ενισχύει κατά καιρούς την Θεολογική μας Σχολή στη Μασαχουσέτη. Για τα θεάρεστα αυτά έργα η Ένωση έχει επισήμως βραβευθεί με το Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, την Ακαδημία Αθηνών και την Κοινωνική Πρόνοια.
Τα τελευταία χρόνια η Ενωση συνέβαλε δυναμικά και με μεγάλες χρηματικές εισφορές των μελών της και στην ανάπτυξη των πολλών εκταρίων θαυμάσιου Κέντρου Διακονίας της Μητρόπολης Ατλάντας στο Σάλεμ της Νότιας Καρολίνας. Γνώστες  των προαναφερθέντων έργων, οι Σεβασμιώτατοι  Αρχιεπίσκοπος κκ  Δημήτριος και Μητροπολίτης Ατλάντας κκ  Αλέξιος τίμησαν την Ενωση απονέμοντας σ΄αυτή  το Μετάλιο Αγίου Παύλου, το οποίον αποτελεί την ανωτάτη τιμή που απονέμεται εκ μέρους της Εκκλησίας.
Το Μετάλιο Αγίου Παύλου και την Τιμητική Περγαμηνή παρέλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής παρουσία πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μελών του συλλόγου από τα  διάφορα  ανά την Αμερική  τμήματά της και μελών του Δ.Σ των Θυγατέρων Ευρυτανίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση  κατά την επίδοση του Μεταλίου έκαναν και τα όλως επαινετικά λόγια, τόσο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κκ  Δημητρίου όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ατλάντας κκ Αλεξίου. Η  Ένωσή σας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Θεός να ευλογεί το έργο σας και να χαρίζει υγεία και ευτυχία σε εσάς και στις οικογένειές σας προς συνέχιση του αγαθοποιού σας αυτού έργου.
Με ενθουσιασμό επίσης αναφέρθηκε  στο έργο της Ενωσης, όπως έκανε και σε επιστολή του προς την Ενωση,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κκ. Αλέξιος. Η  Ενωσή σας, είπε, δικαίως είναι σεβαστή και εκτιμείται για την ενίσχυσή της προς τους νέους καθώς και για τις τόσες άλλες φιλανθρωπικές της προσπάθειες. Γι’  αυτό σας το πνεύμα, το ήθος, και τον χαρακτήρα, αξίως λαμβάνετε παρά της Εκκλησίας μας την ανωτάτη αυτή αναγνώριση, το Μετάλιο του Αγίου Παύλου. Συγχαρητήρια και  πλούσια την παρά του Υψίστου ευλογία του έργου της Ενωσής σας καθώς και των οικογενειών σας.