11/5/12

Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο ασκητής της Κανάλας

Στην περιοχή του ορεινού Βάλτου, κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών  που  είναι το φυσικό σύνορο των νομών Αιτωλίας & Ακαρνανίας και Ευρυτανίας βρίσκεται το χωριό παλαιό Χαλκιόπουλο, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. 
Η διαδρομή από το χωριό ως το σπήλαιο είναι από ένα βατό χωματόδρομο και καταλήγει σε ένα ξέφωτο. Εκεί ο προσκυνητής αφήνει το αυτοκίνητο και με τα πόδια παίρνει το μονοπάτι, ακολουθώντας μία φανταστική σε φυσικό κάλλος διαδρομή πάνω από τη λίμνη των Κρεμαστών.

Σε 20 περίπου λεπτά φτάνει στο σπήλαιο. Μπαίνοντας σ’ αυτό βλέπει μία κόγχη κι ένα τέμπλο που συνθέτουν το χώρο του ιερού βήματος. Στην κόγχη ιστορείται η Πλατυτέρα με τέσσερεις ιεράρχες, παραστάσεις  που τοποθετούνται χρονικά στον 14ο αιώνα. Πίσω από το ιερό βήμα το φυσικό σπήλαιο συνεχίζεται κι εκεί βρίσκεται ο τάφος του αγίου, τα λείψανά του, όμως, φυλάσσονται σε λειψανοθήκη στο ναό του χωριού νέου Χαλκιόπουλου. Όπως διαβάζουμε στο συναξάρι του, ο Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης και θαυματουργός ασκήτεψε στην Αιτωλοακαρνανία στα χρόνια του Δεσπότου της Ηπείρου Μιχαήλ  Β΄ του Κομνηνού (1237 – 1271 μ.Χ). Γεννήθηκε στο χωριό Μονοδένδρι της Ηπείρου κι εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά. Εγκατέλειψε, όμως, και οικογένεια και περιουσία και «πό πάντων λεύθερος» πήγε στην έρημο, για να ζήσει την ζωή της ασκήσεως και της ησυχίας. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο βουνό Κανάλα, πέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Χαλκιόπουλο του Βάλτου.
Στο βουνό αυτό βρήκε μια σπηλιά και την έκανε κατοικία του. Εκεί έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του υπομένοντας πολλές θλίψεις, πόνους και βάσανα για την αγάπη του Χριστού.
Πάλεψε πολύ για να υποτάξει την σάρκα στο πνεύμα και με συνεχή νηστεία, σκληρή αγρυπνία και καρδιακή προσευχή, έζησε πραγματικά σαν άσαρκος. Εκοιμήθη σε μεγάλη ηλικία, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Φανέρωσε, όμως, ο Θεός την κοίμησή του με εντυπωσιακό και θαυμαστό τρόπο. Όταν ο Όσιος έφευγε από την ζωή, φάνηκαν στον ουρανό αναμμένες λαμπάδες, που αντανακλούσαν ένα δυνατό φως, ορατό από παντού. Οι λαμπάδες κατέβαιναν από τον ουρανό και σταματούσαν στο σημείο που βρισκόταν το λείψανο του Αγίου. Το θεϊκό αυτό σημείο έγινε αντιληπτό στα γύρω χωριά το Βάλτου, καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου την Άρτα. Βασίλισσα της Άρτας ήταν τότε η Αγία Θεοδώρα. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, η Αγία έτρεξε με συνοδεία αρχόντων στο σπήλαιο του Οσίου, βρήκαν το λείψανό του και το κήδεψαν με τιμές εκεί στο σπήλαιο της μετανοίας του.
Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου ημέρα της κοίμησης του Αγίου, τιμάται η μνήμη του με εκδηλώσεις στο νέο Χαλκιόπουλο και στο σπήλαιο. Ο Άγιος Ανδρέας ανήκει στην χορεία των Ευρυτάνων Αγίων.
πολυτκιον
χος δ'.
νδρείῳ φρονματι περαθλσας, λαμπρς νδρεως μχθησας πρ Χριστο ληθς, ᾿Ανδρα μακριε· σ γρ κα ν τ κσμ κα ρμ παλασας, θλησας ν Καλν, τ θε εαρστως· δι' ν παῤῥησίᾳ, σεπτ, πρσβευε πρ πντων μν.
τερον πολυτκιον
χος α΄.
Τς Καλάνης οκήτωρ κα ν σώματι γγελος, κα Χαλκιοπούλου τ κλέος, δόξα Βάλτου κα καύχημα, πάρχεις ς νδρέα ληθς, δι κα εφημομεν σ πιστς· θεραπεύεις γρ νοσοντας, κα πειρασμν λυτρούσαι τος βοντας σοι· δόξα τ δεδωκότι σοι σχύν, δόξα τ σε θαυμαστώσαντι, δόξα τ νεργοντι διά σου πσιν άματα.
Κθισμα
χος ΄.
Σκιρτ νν σν μν, Χαλκιόπουλος πσα κα δει κτενς, τος καλος σο γνας νδρέα τρισόλβιε, ος νδρείως πήνεγκας. θεν ατησαι, τος τησίως τελοντος, τ μνημόσυνα, τς κδημίας σου, πάντων, κακν παλλάτεσθαι.
τερον Μεγαλυνριον
᾿Εν Καλν, πτερ, δοκιμασθες, εχ κα σκσει κα γσι πνευματικος, χριτι ξιθης στεφνων θεας δξης κα βασιλων δφνας, νδρα σιε.
τερον Μεγαλυνριον
Σωφρνως ν κσμ διαβιν, γγελικν βον πεπθησας γαθ. Οθεν Χριστς ξωσν σε σσκηνον τν σων κα τν γων πντων, νδρα σιε.
τερον Μεγαλυνριον
Τος νδρέα μάκαρ τ σ να, τ ν τ σπηλαί, ρχομένοις κα τν σεπτήν, μνήμην σου τελοσι, πιστος ερήνην δίδου, γείαν κα τος πσι, πάτερ τν φεσιν.