4/5/11

Με λαπρότητα η εορτή του Αγίου Αθανασίου στο χωριό μας


Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάσαμε και φέτος στο χωριό μας τον Άγιο Αθανάσιο στις 2 Μαΐου. Η εορτή ξεκίνησε το απόγευμα με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού και την επομένη, ανήμερα της εορτής, στον αγιώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, από τον εφημέριο του χωριού μας, τον π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο, εφημέριο της Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου και τον π. Βασίλειο Βλάχο, εφημέριο Αγ. Παρασκευής Κερασοχωρίου.  
Το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου κατακλύστηκε από πιστούς και προσκυνητές, ενώ το εμπνευσμένο θείο κήρυγμα από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο, συγκίνησε άπαντες. Εντυπωσιακή και η παρουσία των εκλεκτών ψαλτάδων, κ.κ. Ιωάννη Μήτσο, Δημ Γκορόγια και Αθ. Λεπενιώτη.
Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, δυστυχώς, ο άστατος καιρός δεν μας επέτρεψε να διοργανώσουμε το παραδοσιακό μας πανηγύρι, παρότι είχαν γίνει όλες οι προετοιμασίες.
Στα πλαίσια της αβραμιαίας φιλοξενίας που χαρακτηρίζει το χωριό μας, το Εκκλ. Συμβούλιο παρέθεσε τράπεζα ευλογίας σε ταβέρνα του χωριού μας, στην οποία συνδαιτυμόνες ήταν οι ιερείς, οι ψάλτες και μέλη του Ε.Σ.
Την Παρασκευή της Ζωοδόχου πηγής η θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου.
Ας είναι οι Άγιοί μας, βοηθοί και προστάτες μας. 

Ο Άγιος Αθανάσιος
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε το 296 μ. Χ. (ή το 295 μ Χ). Έχει χαρακτηριστεί στύλος και Μέγας Πατήρ της Ορθοδοξίας. Οι γονείς του Αθανασίου ήταν φτωχοί αλλά πιστοί και ενάρετοι χριστιανοί. Η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να λάβει ανώτατη εκπαίδευση, αλλά με την βοήθεια του Θεού κατάφερε μελετώντας μόνος του να φτάσει σε υψηλό επίπεδο στην θεολογία και στην φιλοσοφία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός γράφει ότι ο Άγιος Αθανάσιος μελέτησε την Αγία Γραφή περισσότερο από κάθε βιβλίο.
Το 312 μ Χ (ή το 319) ο Άγιος Αθανάσιος χειροτονείται διάκονος από τον Αλέξανδρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ήδη ενώ ήταν διάκονος, εμφανίστηκε στην Α Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το έτος 325 μ Χ, που είχε συγκροτηθεί κατά του Αρείου, στην οποία διέπρεψε πάνω από όλους με τον ζήλο του, και με την διδασκαλία του περί του Ομοουσίου. Τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως (Πιστεύω) της Α Οικουμενικής Συνόδου ουσιαστικά διαμορφώθηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο.
Το έτος 326 μ Χ (ή το 328 μ Χ), ο Άγιος Αθανάσιος διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο, επίσκοπο Αλεξανδρείας, εκλεγμένος από κλήρο και λαό.
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας αρνήθηκε την κοινωνία προς τον Άρειο, γνωρίζοντας την διαστροφή της γνώμης του και την νόσο της αίρεσης που φώλιαζε ακόμη στην καρδιά του Αρείου. Αμέσως άρχισαν οι συκοφαντίες και οι επιβουλές των Αρειανών εναντίον του Αγίου Αθανασίου. Αλλεπάλληλες φορές εξορίστηκε άδικα, καθώς οι Αρειανοί ή οι Εθνικοί (ειδωλολάτρες) κατάφερναν και επηρέαζαν τους Αυτοκράτορες. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι (ή Τρέβιρα) της Γαλλίας, κατέφυγε στη Ρώμη, φυγαδεύτηκε και έμεινε καιρό στην έρημο, κρύφτηκε σε υπόγεια μήνες ολόκληρους, υπέμεινε χιλιάδες βάσανα και διωγμούς για 46 έτη. Όταν οι αυτοκράτορες καταλάβαιναν το λάθος τους ή όταν ανέβαινε νέος αυτοκράτορας στον θρόνο, ανακαλούσαν τον Άγιο Αθανάσιο από την εξορία μα έπειτα ήταν πάλι υπό διωγμό, μετά από νέες διαβολές και συκοφαντίες από Αρειανούς ή από ειδωλολάτρες.
Τα χρόνια που ο Άγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε εξορία τον υποστήριζαν τόσο οι λαϊκοί όσο και μοναχοί της ερήμου. Εκεί στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο, του οποίου συνέγραψε τον βίο. Τελικά, φάνηκε σαν φωτεινός αστέρας που έδυε, επιστρέφοντας για τελευταία φορά από την εξορία στον επισκοπικό του θρόνο, όπου με την λαμπρότητα των λόγων του φώτισε τον ορθόδοξο λαό για λίγο ακόμη καιρό και αναπαύτηκε στις 2 Μαΐου του 373 μ Χ.
Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου τιμάται στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.