21/5/15

“ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015” ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΗ «ΖΥΓΙΑ» ΤΗΣ ΚΡΕΝΤΗΣ

Στις φετινές εκδηλώσεις «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015»  στη γενέτειρα του Προεπαναστατικού  Ήρωα των Ελλήνων, Αντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Μάραθο , Αγράφων - Ευρυτανίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής,  31 Μαΐου 2015,  θα τιμηθεί  η περίφημη «ζυγιά» της Κρέντης και ο επικεφαλής της παραδοσιακός  τραγουδιστής Γιάννης Μάκκας,  για  τα 65 χρόνια παρουσίας του και προσφοράς του στη Δημοτική μας παράδοση, στο Δημοτικό μας τραγούδι και στον λαϊκό μας  Πολιτισμό.


Η «ζυγιά», οι παραδοσιακοί   οργανοπαίχτες της Κρέντης,  έρχονται από πολύ μακριά. Εκατόν πενήντα  περίπου  χρόνια τώρα,  από στόμα σε στόμα και από τέχνη σε τέχνη,  κατάφεραν να επιβιώσουν χωρίς αλλοτρίωση μέχρι και σήμερα,  διατηρώντας αταλάντευτα  τον παραδοσιακό τους ήχο, ρυθμό  και φωνή. Αυτοδίδακτοι όλοι, παρακολουθούσαν τους  παλιότερους  και σιγά σιγά  στον καιρό μας , περισσότερο από δύο γενιές Ευρυτάνων έμαθαν το παραδοσιακό τραγούδι,  από  τον  82χρονο σήμερα Γιάννη Μάκκα (με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του από το Μάραθο) τον 81χρονο Κώστα Κούρο στο κλαρίνο  και  τον αείμνηστο Πάνο Ρούμπο στο βιολί (πέθανε το 2013). Προστέθηκαν στην πορεία των χρόνων οι νεότεροι Κώστας Λεπενιώτης και Γιώργος Μάκκας,  οι οποίοι συνεχίζουν στα πατήματα των παλιότερων, στη ιστορία και  παράδοση του τόπου μας και θάχουμε την τύχη να τους απολαύσουμε στο Μάραθο , την Κυριακή της Πεντηκοστής , 31 Μαΐου.
Οι «υπηρέτες», τραγουδιστές και  οργανοπαίχτες,  της  παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας, που επιθυμούν να παραβρεθούν στα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ»  και στην  εκδήλωση τιμής για τους συναδέλφους τους - και  τυχόν δασκάλους τους- Γιάννη Μάκκα και Κώστα Κούρο, ο Δήμος Αγράφων , η τοπική κοινότητα Μαράθου και  ο  Σύλλογος Μαραθιωτών  τους περιμένει.
Στην σπουδαία αυτή εκδήλωση για τους συγχωριανούς μας μουσικούς θα μιλήσει ο εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης.