1/4/15

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Προέδρου, του Αντιπροέδρου και μελών του Δ.Σ. του ΙΣΚΕ στον Αρχιεπίσκοπο

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, η εθιμοτυπική επίσκεψη του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και μελών του ΙΣΚΕ, στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.  Κατά την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση που έλαβε χώρα στο Γραφείο του Μακαριότατου, επί της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Αθήνα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος,
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Κατοπόδης, ο εφημέριος του χωριού μας και Αντιπρόεδρος π. Ευάγγελος Φεγγούλης, και μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στον ΙΣΚΕ, που ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και για τις προσπάθειες του Ιερού Συνδέσμου, για την από κοινού ευρύτερη συνεργασία με την ιεραρχία για την επίλυση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον εφημεριακό Κλήρο. Επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Μακαριώτατο, για την αυξανόμενη εγγραφή νέων μελών στον ΙΣΚΕ, και έθεσε υπόψιν του το ζήτημα της κατάργησης του κληρικόσημου, που ως γνωστόν αποτελούσε μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων του ταμείου των Κληρικών για την παροχή του εφ άπαξ βοηθήματος προς τους συνταξιοδοτούμενους είτε για τις περιπτώσεις του ν. 3232/2004.
Ο Μακαριότατος, άκουσε με πατρική αγάπη τα μέλη του ΙΣΚΕ, τους ζήτησε να είναι «φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καὶ ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί»  [Ματθ. ι’ 16], και να λειτουργούν πάντα σε πνεύμα συνεργασίας με την Ιεραρχία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων, που αφορούν τον εφημεριακό Κλήρο. Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε το Προεδρείο του ΙΣΚΕ, για τις τελευταίες συζητήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για μείζονα εκκλ. ζητήματα και για την εν γένει καλή διάθεση της Ελληνικής Πολιτείας στα συγκεκριμένα θέματα.
Μετά από σχετικό ερώτημα του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου του ΙΣΚΕ στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων , για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, από τον Αρχιεπίσκοπο  ξεκαθαρίστηκε ότι το ζήτημα αυτό έχει οριστικά τελειώσει καθότι οι κληρικοί ανήκουν δια νόμου πλέον στο ενιαίο μισθολόγιο και πληρώνονται όπως όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από την ενιαία αρχή πληρωμών κάτι που θα συνεχιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τέλος ο Μακαριότατος, αντιμετώπισε θετικά το αίτημα, να παραχωρηθεί ένα Γραφείο, στο υπό ανακαίνιση Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να στεγαστεί το ΙΣΚΕ.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά των πατρικών του ευχών για καλή επιτυχία στο έργο του ΙΣΚΕ, παρέδωσε ως ευλογία και ενθύμιο της εθιμοτυπικής αυτής επισκέψεως στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. το σημαντικό βιβλίο του με τίτλο: "Η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου στην Ελλάδα", ένα βιβλίο με ιστορικά ντοκουμέντα, που αναφέρονται στη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου και ένα ακόμη πόνημα του Μακαριωτάτου, που αναφέρεται στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά.
Προ της επισκέψεως του Προεδρείου στον Μακαριότατο, μεταξύ των μελών, στο Γραφείο του ΙΣΚΕ, στην Σοφοκλέους 4, έγινε συζήτηση για το μείζον θέμα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εφημερίων, καθότι όπως γνωρίζουμε, σήμερα ένας ιερέας συνταξιοδοτείται, εφόσον έχει 35 χρόνια διακονίας και έχει συμπληρώσει το 71ο έτος της ηλικίας του. Είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό που θα απασχολήσει το Δ.Σ. σε επόμενη συνεδρίαση.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ