18/12/14

Ταξίδεψε στην αιωνιότητα η γερόντισσα της Κρέντης Έφυγε» σήμερα το πρωί πλήρης ημερών η Βαρβάρα Μάκκα σε ηλικία 105 ετών

Στην αιωνιότητα ταξίδεψε σήμερα το πρωί, η αείμνηστη Βαρβάρα Μάκκα, η ευλογημένη γερόντισσα του χωριού μας σε ηλικία 105 ετών.   Η θεία Βαρβάρα γεννήθηκε στον Καρβασαρά Μαράθου, σύμφωνα με την το Δελτίο Ταυτότητός την 1-1-1910 αλλά με μαρτυρίες συγγενών, αρχές του 1907.  Στα 1930 περίπου, παντρεύτηκε με τον Ηλία Μάκκα και εγκαταστάθηκαν στο σπιτικό τους στην Σκαμνιά.
Στο διάβα της ζωής, η καλοκάγαθη αυτή γυναίκα, που ήταν προικισμένη με πολλαπλά χαρίσματα, απέκτησαν με τον σύζυγό της, 5 παιδιά και από κει και πέρα ήλθαν 12 εγγόνια, 30 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα, 50 απόγονοι, σχεδόν ένα μικρό χωριό του τόπου μας, αν και στις μέρες μας, χωριά με 50 νοματαίους είναι λιγοστά. Η κυρά – Βαρβάρα, πάλεψε στη ζωή και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Αγωνίστηκε με τον σύζυγό της, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τα παραδώσουν στην κοινωνία σωστούς ανθρώπους και το πέτυχαν. Ήταν από τις φαμελιές εκείνες που άντεξαν την φτώχια, τις κακουχίες και δεν δείλιασαν. Χάρηκε τα παιδιά της να προκόβουν, είδε εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα, τα χρόνια πέρασαν, μεγάλωσε, τράνεψε, ταξίδεψε ο σύζυγος, όμως αυτή έμεινε πίσω, ζώντας ειρηνικά και ευλογημένα με τον γιό της, τον Κώστα Μάκκα, έναν αγνό και σπουδαίο άνθρωπο και φυσικά με την νύφη της, την συγχωριανή της, την κυρά Λένη, μια μοναδική γυναίκα, γεμάτη καλοσύνη και ευγένεια και με το χαμόγελο πάντα στα χείλη, που ήταν πάντα δίπλα της για 54 χρόνια και φυσικά τις τρεις τελευταίες μέρες που η γιαγιά είχε πέσει σε κόμμα. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στον Άγιο Νεκτάριο. Αιωνία της η Μνήμη.