20/6/14

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΛΚΥΟΝΗ» Π.Ε. Ευρ/νίας

Ομιλία στην Κρέντη 
με θέμα «Εξαρτησιογόνες 
ουσίες: Ναρκωτικά και Αλκοόλ» στις 20,00
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,
προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/44#ixzz33eNI1eSb
Κάθε χρόνο η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών ανακοινώνει την Ετήσια Έκθεσή της.
Φέτος, το επίκεντρο της Έκθεσης για τη χρονιά που πέρασε (2013) είναι οι οικονομικές συνέπειες της χρήσης ουσιών – θέμα επίκαιρο στην εποχή της οικονομικής ύφεσης.
Τονίζεται ότι σε περιόδους λιτότητας η επένδυση στην πρόληψη και τη θεραπεία είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να είναι προτεραιότητα, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες είναι πολλές και σημαντικές σε διάφορους τομείς, όπως: η υγεία, η δημόσια ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η παραγωγικότητα και η διακυβέρνηση.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία και σε ορισμένες χώρες υπερβαίνει ακόμα και τα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών.
Ακόμη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά  2014, οι νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες εξαπλώνονται με γρήγορο ρυθμό και στην Ελλάδα, παρότι είναι πλέον γνωστό ότι διεθνώς έχουν αρχίσει να καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση τους.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, Μ. Τερζίδου, εξηγεί ότι στην εποχή της κρίσης «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση, αλλά και η επαιτεία πλέον δεν αποδίδει όσο παλιότερα». Αυτό, επισημαίνει, «οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».
Η ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση για πιο «φθηνά» ναρκωτικά στην Ελλάδα, έφερε το sisa. Ένα πολύ οικονομικό ναρκωτικό που εισπνέεται συνήθως.
Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδροχλωρικό οξύ, αλλά και υγρά μπαταρίας, όπως έχει διαπιστωθεί. (Η σύνθεσή του αυτή το καθιστά άκρως επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη σε σύντομο χρονικό διάστημα).
Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, που προσθέτει η κ. Τερζίδου, είναι το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδονται σοβαρά νοσήματα, όχι μόνο με την ενέσιμη αλλά και με την εισπνεόμενη χρήση.
Οι αιτιολογικοί παράγοντες κατάχρησης και εξάρτησης  από ουσίες φαίνεται να είναι πολλαπλοί. Αφορούν την αλληλεπίδραση βιολογικών, ατομικών, διαπροσωπικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή και τις επιλογές του χρήστη αλλά και της οικογένειά του.
Η λήψη ουσιών εξάρτησης έχει ένα ευρύτατο φάσμα βαρύτητας και κλιμάκωσης. Αρχίζει από τη δοκιμαστική λήψη (που μπορεί να είναι η μοναδική επαφή του ατόμου με την ουσία) και τελειώνει στη μόνιμη εξάρτηση με σοβαρά συμπτώματα και πιθανόν το θάνατο.
Ο δρόμος που οδηγεί στην κατάχρηση φαίνεται ότι είναι μια μακροχρόνια δυναμική διαδικασία,  αρκετά εξατομικευμένη για τον κάθε χρήστη (Παπαδάτος 2010).
Όσο περισσότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες (φτώχεια, κακές σχέσεις, μοναξιά, διαθέσιμες ουσίες, χρήση, βία, κτ.λ)  υπάρχουν στη ζωή ενός ανθρώπου, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να οδηγηθεί στη «ανακούφιση» μέσω της χρήσης και τελικά της εξάρτησης. Όσο περισσότεροι προστατευτικοί παράγοντες υπάρχουν γύρω από το άτομο και την οικογένεια, τόσο περισσότερο οι πιθανότητες εξάρτησης από ουσίες μειώνονται.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η συμβολή της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει μια οικογένεια στην πρόληψη της χρήσης ουσιών αλλά και της ψυχικής υγείας γενικότερα. Στην προσπάθεια αυτή η κρατική μέριμνα και πρόνοια χρειάζεται να είναι παρούσα – κάτι που στις μέρες μας τείνει να συρρικνώνεται συνεχώς ενώ οι ανάγκες μεγαλώνουν.
Οι βασικοί τύποι θεραπείας για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης που παρέχονται στην Ελλάδα είναι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις («στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα), η θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών και η σωματική αποτοξίνωση.
Οι επίσημα αναγνωρισμένοι φορείς που παρέχουν τους παραπάνω τύπους θεραπείας  στη χώρα μας είναι : ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), η Ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, γενικά δημόσια νοσοκομεία (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ), το ανεξάρτητο σωματείο ΘΗΣΕΑΣ στα πλαίσια του δήμου Καλλιθέας,  το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (φυλακές Ελαιώνα).  ΠΗΓΗ: ΕΚΤΕΠΝ
Παράλληλα, στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 73 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας που εποπτεύονται από τον ΟΚΑΝΑ και υποστηρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο Καρπενήσι το αντίστοιχο Κέντρο με την ονομασία ΑΛΚΥΟΝΗ λειτουργεί από το 2006. Διαθέτει αυτή τη στιγμή 2 άτομα επιστημονικό προσωπικό (κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο) που είναι στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων και στηρίζεται διοικητικά από ένα ακόμη μέλος του προσωπικού.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας μέρας κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης θα πραγματοποιήσει αυτή την μέρα (Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014) δράσεις όπως:
1.Ομιλία στην Κρέντη με θέμα «Εξαρτησιογόνες ουσίες: Ναρκωτικά και Αλκοόλ» στις 20,00
2.Εργαστήριο για παιδιά 8 – 10 ετών στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου με θέμα τους αντίθετους κόσμους, από την 10.30 – 12.00.
3.Ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Καρπενήσι με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 11.00.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών αλλά και για ενημέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη», μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.30 στο τηλέφωνο: 22370 – 22904.