26/3/16

Χαράς Ευαγγέλια στην Εορτή του Ευαγγελισμού στο χωριό μας. Ξεχωριστή τιμή η ιστορική επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου στην Κρέντη.

Ξεχωριστή ήταν για την Ενορία μας η Εορτή του Ευαγγελισμού φέτος και τούτο διότι για πρώτη φορά στην  ιστορία του χωριού μας, το απόγευμα της εορτής, μας επισκέφτηκε και μας ευλόγησε ένας εκ των κορυφαίων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο οποίος τέλεσε τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό της αποδόσεως της Εορτής και την Β΄ Στάση των Χαιρετισμών.






























Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά της Δοξολογίας, όπου συμμετείχαν ευλαβώς ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, η Πρόεδρος του χωριού μας Μαρία Μαρούλη, οι δάσκαλοι του Σχολείου της Κρέντης μετά των μαθητών και πολλοί ενορίτες μας. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Ιωάννης Γούδας, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, δημιουργώντας εις όλους ρίγη συγκίνησης με τις αναφορές του στην μεγάλη διπλή γιορτή του Έθνους μας και κυρίως στους ήρωες της Επανάστασης, που αγωνίστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, για την λευτεριά.     
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον, κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός Ύμνος από τα παιδιά και τους παρισταμένους παρά την συνεχή βροχή.
Στη συνέχεια άπαντες μετακινήθηκαν στο Κερασοχώρι, όπου στην πλατεία Κ. Βελή, έλαβε χώρα η εκδήλωση των Σχολείων και η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ
Το μεσημέρι του Ευαγγελισμού και αφού ολοκλήρωσε τις πνευματικές του υποχρεώσεις στο Καρπενήσι, ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, επισκέφτηκε το χωριού μας, προσκεκλημένος του εφημερίου μας και της θυγατρός του Βασιλικής, όπου προς τιμήν του προσφέρθηκε οικογενειακή εόρτια τράπεζα. Το απόγευμα ο κ. Ιερόθεος μετά της συνοδείας του, πραγματοποίησε κατοίκον επίσκεψη στον εορτάζοντα εφημέριό μας, ευλογών και αγιάζων τους οικογενείς, προσφέροντας τους ως ευλογία το τελευταίο πόνημα του, με τίτλο: «Οι Θεομητορικές Εορτές», ένα συγκλονιστικό βιβλίο όπου με άριστο λόγο παρουσιάζεται η ιστορία και η Θεολογία των Θεομητορικών Εορτών, αλλά και το βιβλίο – ημερολόγιο του Σεβασμιωτάτου, το αναφερόμενο στην προ ετών επίσκεψή του – αποστολή σε Λίβανο και Συρία.
Στη συνέχεια από τον Σεβασμιότατο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, τελέσθηκε ο εσπερινός της αποδόσεως της Εορτής και η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, όπου έλαβαν μέρος ο Πανοδσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο π. Ευάγγελος και ο Διάκονος του κ. Ιεροθέου. Στο ψαλτήρι, έψαλε ο Αθανάσιος Σουλιώτης, έχοντας δίπλα του τον Μοναχό Γερμανό από την Ι.Μ. Τατάρνης, την Μαρία Σουλιώτη και τους δικούς μας, τον Γιάννη Μάκκα και τον Γιάννη Φεγγούλη.
Με το πέρας των Χαιρετισμών ο σοφός Ιεράρχης, μιλώντας προς τους πιστούς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιερό μυστήριο της Παναγίας μας, την οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «σύμφωνα με τους Πατέρες, λόγῳ της αγνότητας της την ηράσθη ὁ Θεός και κίνησε τον έρωτα του Θεού για όλο το ανθρώπινο γένος». Τα θεόπνευστα λόγια του Σεβασμιωτάτου, ενθουσίασαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Επίσης ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε και στην γνωριμία του με την Αντιδήμαρχο Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, κόρη του εφημερίου μας και πως προήλθε αυτή η γνωριμία μέσα από την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε κάποια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.
Στο τέλος της ακολουθίας ο εφημέριός μας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία στην Κρένη, κάνοντας λόγο για ξεχωριστή ευλογία, για μια επίσκεψη ιστορική, ενός εκ των σοφών και πολυγραφότατων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, που περιποιεί μεγάλη τιμή και ευλογία για την Ενορία μας. Εις ένδειξιν Σεβασμού και υικής αγάπης ο π. Ευάγγελος προσέφερε ως ελάχιστον αντίδωρο της μεγάλης δωρεάς της επισκέψεως και ευλογίας στον Άγιο Ναυπάκτου, μια εικόνα της Προυσιωτίσσης εκ μέρους όλων των ενοριτών.
Λαμβάνοντας την ευκαιρία από το δώρο, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Γέροντά του μακαριστό Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο, ο οποίος κατάγονταν από το Θέρμο και αγαπούσε ιδιαιτέρως την Παναγία την Προυσιώτισσα, την οποία μάλιστα όπως τόνισε, όταν ήταν ασθενής αξιώθηκε να την δει και να πάρει την ευλογία της.

Η μεγάλη και ευλογημένη μέρα για το χωριό μας, ολοκληρώθηκε με τα παιδιά του Κατηχητικού μας Σχολείου να προσφέρουν στον Σεβασμιώτατο ένα μικρό μπουκέτο με άγρια λουλούδια από την Αγραφιώτικη φύση και να λαμβάνουν από τον Σεπτό Ιεράρχη ως ευλογία – ενθύμιο, από μια εικόνα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.