6/3/15

ΠΟΙΟΣ ΤΟΞΕΡΕ… ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ ΠΗΡΑΝ ΞΥΛΙΑ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ!!!

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι συγχωριανοί μας, που γνωρίζουν ότι η Κρέντη, τροφοδότησε με ξυλεία την Κόρινθο για να ανακατασκευαστεί η νέα πόλη πριν πολλά χρόνια.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1928, στις 22 Απρίλη, καταστράφηκε ολοκληρωτικά κι η νέα πόλη Κόρινθος, από σεισμό.
Για ν' ανοικοδομηθεί και πάλι η πόλη κι όλοι οι οικισμοί της, ιδρύθηκε ειδικός οργανισμός με τ' όνομα Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορινθίας.
 
Σύμφωνα με τον σεβαστό συγχωριανό μας μπάρμπα Κώστα Κολοκύθα, πριν πάρα πολλά χρόνια, μια Βουλγάρικη Εταιρεία, εγκαταστάθηκε στην περιοχή «ΠΑΛΥΟΚΑΡΙΑ», προς το ΣΤΡΩΜΑ, όπου και κατασκεύασε δρόμο με ράγες, προκειμένου να μεταφέρει μεγάλους κορμούς δένδρων πάνω σε ειδικά βαγονάκια. Στη συνέχεια τους κορμούς αυτών των δένδρων τους έριχναν στο γκρεμό και αυτοί έφταναν κοντά στο ποτάμι και από κεί δια μέσω του ποταμού, σε σημείο για φόρτωμα.

Όπως μας είπε μάλιστα, ο αγαπητός μπάρμπα Κώστας Κολοκύθας, στην περιοχή υπήρχαν μέχρι πρόσφατα απομεινάρια αυτού του εργοστασίου και κάποιες μικρές σιδερένιες ρόδες. Είμαστε ένα χωριό με την δική του ξεχωριστή ιστορία που θα πρέπει σιγά – σιγά να την μάθουμε, μικροί - μεγάλοι.