22/8/14

ΕΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ

Η έμπνευση του Θοδωρή Πλατή και του Ηλία Μάκκα να βρεθούμε μια καλή παρέα στους Αγίους Αναργύρους στη Σκαμνιά, να κάνουμε προσευχή στο ξωκλήσι και μετά να κάτσουμε σε τράπεζα ευλογημένη έξω από την εκκλησία και κάτω από τα πουρνάρια, έγινε πράξη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 21 Αυγούστου.








Το σχέδιο πέραν των άλλων για το τραπέζι πρόβλεπε ψητή προβατίνα και παγωμένη μπύρα. Παρότι προέκυψε πρόβλημα με την προβατίνα η οποία προτίμησε … άλλα πράγματα, ο Θόδωρος αναζήτησε και σε χρόνο ρεκόρ βρήκε λύση και έτσι στην ψησταριά, στη θέση της ερωτοτροπούσης προβατίνας, θυσιάστηκε ένα καλοθρεμμένο αρνί από το μαντρί του Θανάση Κουτσιούμπα.
Η καμπάνα των Αγίων Αναργύρων σήμανε από τον Θοδωρή σύναξη και σε λίγο ένας κοντά τον άλλο έφτασαν στην Σκαμνιά και πήραν θέση στην μεγάλη τράπεζα. Λίγο αργότερα ο παπα- Βαγγέλης ζήτησε να μπουν όλοι στην εκκλησία όπου έγινε προσευχή και δέηση. Με τη λήξη της προσευχής ο παπα- Βαγγέλης συνεχάρη τους διοργανωτές και ζήτησε αυτό να γίνεται κάθε χρόνο μετά της Παναγίας στη Σκαμνιά.
Μετά την προσευχή στρώθηκε το τραπέζι με το ζεστό ψητό και τις λαχταριστές σαλάτες που επιμελήθηκε με μεράκι ο Ηλίας Μάκκας και υπό τη συνοδεία δημοτικών τραγουδιών ακολούθησε φαγοπότι του παλιού καλού καιρού.
Η παρέα υπέροχη και η κουβεντούλα ήταν γενικών θεμάτων. Στην ωραία αυτή παρέα, πέραν του εφημερίου μας, παραβρέθηκαν, ο ακούραστος Θοδωρής Πλατής, ένας άνθρωπος του κεφιού και της καλοσύνης, ο έτερος Ηλίας Μάκκας, άξιος συμπαραστάτης στην οργάνωση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Τρίκκας, ο Χρήστος Λάππας με την σύζυγό του Σοφία, ο γνωστός στα ψητά Γιώγος Λάππας, ο Γιώργος Μάκκας με τον συνάδελφό του Θανάση Λαμπράκη, ο Γιάννης Μάκκας, οι Παπαρουσιώτες Γιάννης και Χαράλαμπος Τσαμπάσης, ο γνωστός Τζιμ Μακκάς, που έφερε και δικά του κηπευτικά για τις σαλάτες, τα λεβεντόπαιδα, Βασίλης Κουρκουβής, Παύλος Κουτσούμπας, Χρήστος Κουρκουβής και Νεκτάριος Κολοκύθας, που είχαν την γενική φροντίδα του τραπεζιού και ο προαναφερθείς Θανάσης Κουτσούμπας, πρώην αφεντικό του θυσιαζόμενο αρνίου.

Πάντα τέτοια να έχουμε και του χρόνου με την βοήθεια των Αγίων Αναργύρων να ξαναβρεθούμε στην Σκαμνιά για ένα ανάλογο γιορτάσι περισσότεροι.