19/2/14

Τελέστηκε το τρίχρονο Μνημόσυνο του αείμνηστου Λ. Κοντογούνη, στη Βαρβαριάδα Μαράθου

Σε μια σεμνή τελετή μεταξύ συγγενών, φίλων και συγχωριανών η οικογένεια του αείμνηστου Λ.Κοντογούνη,  τέλεσε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το μνημόσυνό του,  για  τα τρία χρόνια της εκδημίας του. Ο  μπάρμπα Λάμπρος, ο άνθρωπος για πολλούς «σύμβολο των Αγράφων», ο πλέον φωτογραφημένος γέροντας  όλης της περιοχής, ο τελευταίος ήρωας των Αγράφων



όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Ντρενογιάννης,  ο «φύλακας» του Αγραφιώτη ποταμού, για  60   χρόνια  λειτουργούσε το  χάνι στη Βαρβαριάδα, απ΄ όπου πέρασε κόσμος και κοσμάκης όλα αυτά τα χρόνια.  Στο Χάνι έβαλε μπρίκι για πρώτη φορά το 1932,  ο πατέρας του Γιώργος και η  μάνα του  μπάρμπα Λάμπρου Σάββα. Αποτελούσε  το μοναδικό «πέρασμα» για τα χωριά Μάραθο, Μοναστηράκι, Επινιανά, Τρίδεντρο, Άγραφα, Βραγγιανά και Τροβάτο μέχρι το 1985, χρονιά  που  η πολιτεία έβγαλε και αυτά τα χωριά από τα «άγραφα κατάστιχά της» φτιάχνοντας έναν υποτυπώδη δασικό δρόμο. Τα τελευταία 30 χρόνια ζούσε και συντηρούσε  μόνος του  το Χάνι και το σπίτι του αρνούμενος να δεχτεί την μετακόμισή του στα παιδιά του,  στο Καρπενήσι ή στη Λαμία.
Ο μπάρμπα Λάμπρος ήταν και ο κεντρικός ήρωας σε κινηματογραφική  ταινία -του επίσης αξέχαστου- Γιώργου Κολόζη , ταινία που συνέδεε έναν  παλιό μύθο για τον προεπαναστατικό ήρωα των Αγράφων Κατσαντώνη  -συντοπίτη και αγαπημένου ήρωά του - με την αγάπη , τη λατρεία και το θαυμασμό που είχε για αυτόν ο αείμνηστος Κοντογούνης.
Ευτυχώς η οικογένειά του  μπάρμπα Λάμπρου – απουσίαζε μόνο η κόρη του Βούλα που διαμένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες- ανακαίνισε εσωτερικά το Χάνι και φαίνεται ότι θα είναι λειτουργικό και θα παραμένει ανοιχτό   για  κάποιες   μέρες του χρόνου. Στο Χάνι,  με τις ξέχειλες μνήμες και τη νοσταλγία , την ημέρα του μνημόσυνου,  εντοιχίστηκε αναμνηστική/συμβολική  επιγραφή σε πέτρινη πλάκα,   στη μνήμη του μπάρμπα Λάμπρου,  από την οικογένειά του και τους  φίλους του Μαραθιώτες  Ηλία Μπουμπουρή, Πάνο Νιαβή , Κώστα Μπουμπουρή και το στενό φίλο του μπάρμπα Λάμπρου , δημοσιογράφο Γιάννη Ντρενογιάννη,   οι οποίοι  συνέγραψαν και το συγκινητικό άρθρο / αφιέρωμα στη μνήμη του,  στο προηγούμενο τεύχος του Ευρυτανικού Παλμού. Για το μπάρμπα Λάμπρο,  μίλησε με συγκίνηση ο Ηλίας Μπουμπουρής , ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε,  στο γειτονικό από το Χάνι,  συνοικισμό της Τσελίστας. (Οι φωτογραφίες από τη σεμνή τελετή,  είναι του Πάνου Νιαβή).