19/2/14

Σε πολύ καλό κλίμα η Γενική Συνέλευση του ΙΣΚΕ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την 13η Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού η Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε στην οποία παρευρέθη, ευλογώντας τις εργασίες της ο επιχώριος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών του Ι.Σ.Κ.Ε και ευλόγησε την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ, αφουγκράστηκε και απάντησε σε ερωτήσεις ιερέων που αφορούσαν κυρίως εφημεριακά θέματα πολλά εκ των οποίων δεσμεύτηκε να μεταφέρει εις την Ιερά Σύνοδο.

 Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου κρίθηκε από όλους θετική και οφείλεται κατά κύριο λόγο εις το ότι ο ίδιος πρόσκειται ευμενώς προς τον Ιερό Σύνδεσμο, αλλά και εις την προσπάθεια που καταβάλλουν τα μέλη του Δ.Σ από την στιγμή της αναλήψεως των καθηκόντων τους, στο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ εγγάμου και αγάμου κλήρου, καθώς και την αποκατάσταση των σχέσεων του Ιερού Συνδέσμου με τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην Γ.Σ. παρευρέθη επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κος Εμμανουήλ Λεβογιάννης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για την κατάσταση του Ταμείου και απάντησε σε ερωτήσεις των Εφημερίων. Τονίσθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη της έγκαιρης καταβολής των εσόδων από τα κληρικόσημα αλλά και από τις εισφορές  προς το Ταμείο για να αποτραπεί έτσι η ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού. Ο κ. Λεβογιάννης ενημέρωσε τους παρισταμένους κληρικούς ότι η καταβολή του εφάπαξ στους ιερείς και Αρχιερείς θα γίνεται πλέον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε  ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Χίου και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό των μελών του  αδελφού Συνδέσμου, ενώ χαιρετισμό μετέφεραν και όλα τα μέλη του Δ.Σ. από τους κατά τόπους Ιερατικούς Συνδέσμους που υπάγονται στον Ι.Σ.Κ.Ε.
Ο εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης, στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη συμμετοχής και εγγραφής στον Ιερό Σύνδεσμο, κληρικών και από άλλες Ι. Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου ο ΙΣΚΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Επίσης μετά από ερώτηση του π. Ε. Φεγγούλη διευκρινίστηκε ότι οι Ενορίες της Ελλαδικής Εκκλησίας προστατεύονται από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης των.
Για πρώτη φορά στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου της Ι.Μ. Ρόδου π. Κυριακός Μανέττας, ο οποίος ενημέρωσε το Δ.Σ. για την απόφαση πολλών κληρικών της Ι.Μ. Ρόδου να εγγραφούν στον ΙΣΚΕ. Στην Γ.Σ. ακόμη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν επί σημαντικών θεμάτων, ο π. Σπυρίδων Τσάκαλος και οι Ευρυτάνες Ιερείς, π. Λάμπρος Ανδρεάκης, π. Λ. Σκόνδρας, π. Σταύρος Παπαχρήστος.    
Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού της Εξελεγκτικής Επιτροπής, όπου ο Ταμίας του Ι.Σ.Κ.Ε Πρεσβύτερος Μιχαήλ Μετζάκης παρουσίασε τον Απολογισμό και Προϋπολογισμό, παρελθόντος και τρέχοντος έτους αντίστοιχα, οι οποίοι εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γ.Σ.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέματα που αφορούν τον Εφημεριακό Κλήρο αλλά και άλλα, όπως αυτό της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει την χώρα μας και την προσφορά του Ιερού Κλήρου την περίοδο αυτή. Τέλος τα μέλη της Γ.Σ. απεφάσισαν όπως εκφράσουν την συμπαράσταση τους εις τους εμπερίστατους  αδελφούς της Κεφαλονιάς και ο καθένας από την δική του σκοπιά να συμβάλλει  ενεργά στην αποστολή βοηθείας, κάτι που ήδη πραγματοποιείται από αρκετές ενορίες.
Εν κατακλείδι όλα τα μέλη της Γ.Σ. συνεφώνησαν στην αναγκαιότητα συσπείρωσης,  ει δυνατόν όλων των κληρικών της πατρίδος μας, γύρω από τον Ι.Σ.Κ.Ε, για την καλλίτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον Εφημεριακό Κλήρο.