6/12/13

Κλείνουν τα καφενεία στα χωριά μας με τη ρύθμιση για υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ


Συνεχείς αντιδράσεις προκαλεί η ενδεχόμενη υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ  όλων όσων έχουν εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Μιλάμε δηλαδή για καφενεία, ίσως κάποια ταβέρνα και κανένα μπακάλικο, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των χωριών και πλέον αν τελικά ισχύσει η ένταξή τους στον ΟΑΕΕ θα βάλουν «λουκέτο», αφού όπως κανείς καταλαβαίνει τα χρήματα δεν βγαίνουν για να πληρώσει ο ιδιοκτήτης εισφορές.
Έτσι θα πάψουν να υπάρχουν και αυτά τα λιγοστά καφενεία, μιας και σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας δεν τα συναντά κανείς εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα περισσότερα καφενεία εκτός από λίγες περιπτώσεις τα "κρατούν" άνθρωποι μίας κάποιας ηλικίας περισσότερο για να υπάρχει ζωή στο χωριό και για να ασχολούνται και οι ίδιοι με κάτι για να περνά η ώρα τους...
Και το χειρότερο είναι πως θα μαραζώσουν, θα ερημώσουν τα χωριά, καθώς το καφενείο είναι ο τόπος συνάντησης των συγχωριανών και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, όταν βγουν από το σπίτι. Ο κόσμος που μένει στα χωριά είναι λίγος και με τους λίγους καφέδες την ημέρα οι καφετζήδες δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους.
"Θα βάλουμε λουκέτο", είναι η απάντηση που δίνουν οι ιδιοκτήτες καφενείων σε χωριά της Ευρυτανίας και μεταξύ αυτών και η κ. Σ.Κ. ιδιοκτήτρια καφενείου από την Κρέντη του Δήμου Αγράφων (ΦΩΤΟ), αν εφαρμοστεί το μέτρο κι ενταχθούν ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ. Οι κυβερνώντες ας καταλάβουν επιτέλους ότι τα καφενεία και τα μικρά παντοπωλεία που λειτουργούν ακόμα στα χωριά μας, σήμερα περισσότερο επιτελούν κοινωνικό έργο παρά είναι επιχειρήσεις και με το μέτρο αυτό θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού η εισφορά στον ΟΑΕΕ είναι δυσβάσταχτη για τους ιδιοκτήτες τους.
Ας φροντίσουν λοιπόν οι αρμόδιοι, με πρώτο τον Βουλευτή μας, να μην προχωρήσουν στην υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ  όλων εκείνων των καφενείων που έχουν εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, γιατί αλλιώς δεν θα βρίσκουν άνθρωπο ούτε για καλημέρα όταν θα κάνουν τις προεκλογικές τους περιοδείες.
Οι τοπικές κοινωνίες ζητούν να υπάρξει μέριμνα και να δοθούν μάλιστα κίνητρα οικονομικά και φορολογικά ώστε να λειτουργούν τέτοια καταστήματα.