2/7/13

Την 1η Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εκ Ρώμης Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ 

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές γιορτάσαμε την 1η Ιουλίου στην Κρέντη τους Αγίους Αναργύρους με Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στο πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην Σκαμνιά, όπου συλλειτούργησαν ο εφημέριός μας, ο π. Θωμάς Γκορόγιας και ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης. Πανηγύρι δεν έγινε λόγω του πένθους από τον θάνατο της αδελφής μας Βασιλικής Λάππα.


                            ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
                           ΣΤΟΝ ΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 


                                 ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ
                           ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

                                         
                                              ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ
            
                ΟΙ ΕΚΚΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΚΑΣ ΕΠΙ     
            ΤΩ ΕΡΓΩ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ 
                ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΚΚΑΣ 


                             Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΚΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΗΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟΝ ΤΥΧΕΡΟ ΛΑΧΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΗΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΤΑΛΛΑ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ 
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο που ζητούσαν ήταν η πίστη στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές, διέβαλαν τους Αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι τις θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν, τα έκαναν με μαγικές τέχνες.
Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι, επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί των ιδίων στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιόν του. Ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό, αλλά εκείνοι, όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι, αφού προσευχήθηκαν θερμά στον Χριστό, επανέφεραν στη θέση του το πρόσωπο του αυτοκράτορα.
Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό που συνέβη, ενώ ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.
Το τέλος τους όμως έμελλε να έρθει από τον ίδιο τον δάσκαλό τους, ο οποίος κυριευόμενος από μεγάλο φθόνο που οι άλλοτε μαθητές του είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη, θέλησε να τους θανατώσει. Έτσι λοιπόν, αφού τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα, εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τελικά τους θανάτωσε.
Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων – Ἦχος πλ. δ’.
Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,
δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.