13/11/21

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ - ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ

 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΙΤΑΙ;

Σαρανταλείτουργο είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας για σαράντα συνεχόμενες ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και κυρίως υπέρ αναπαύσεως των τεθνεώτων. Το σαρανταλείτουγο τελείται κυρίως στην νηστεία των Χριστουγέννων από 15 Νοεμβρίου μέχρι 25 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ;

Το πρώτο και βασικότερο θα πρέπει από την πρώτη ημέρα να πάμε στον ιερέα χαρτάκι (Δίπτυχο όπως ονομάζεται) γράφοντας ευκρινώς τα ονόματα ζώντων και τεθνεώτων. Επίσης προσφέρουμε ένα πρόσφορο (συνήθως είναι χειροποίητο) και μαζί με αυτό κρασί, ελαιόλαδο, θυμίαμα και τρεις λαμπάδες από αγνό κερί.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ 40 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ;

Ο αριθμός σαράντα είναι συμβολικός και ιερός για την Εκκλησία μας επειδή συνδυάζεται με ιερά γεγονότα όπως π.χ η 40ήμερος νηστεία του Προφήτου Μωυσέως πριν λάβει στο όρος Σινά το Νόμο του Θεού, την 40ήμερο νηστεία του Κυρίου μας μετά τη Βάπτιση Του και πριν την έναρξη του λυτρωτικού Του έργου.

ΠΟΙΑ Η ΟΦΕΛΕΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ;

Η ωφέλεια της τέλεσης των σαράντα συνεχόμενων λειτουργιών είναι πολλαπλή για κάθε μέλος της εκκλησίας. Αφενός για εμάς τους ζώντες η καθημερινή μας συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία, στην επικοινωνία και ένωση μας με τον Κύριο. Αφετέρου για τους τεθνεώτες  αδερφούς μας το γεγονός ότι καθημερινά επί 40 ημέρες θα μνημονεύουμε και θα προσευχόμαστε για τις ψυχές τους. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγειορίτης καθώς και πολλοί ακόμα Πατέρες λέγανε το εξής “να προσευχόμαστε πολύ περισσότερο για τους κεκοιμημένους παρά για τους ζώντες, γιατί οι κεκοιμημένοι σαν ελπίδα αναψυχής έχουν τις προσευχές μας και μάλιστα τα Σαρανταλείτουργα και τα μνημόσυνα.”

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το 40λειτουργο στην Ενορία μας θα ξεκινήσει την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 με καθημερινές Θείες Λειτουργίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Στην πορεία θα τελέσουμε Θείες Λειτουργίες και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου αλλά και κατ΄ οικονομία και σε άλλους Ναούς, για την τέλεση των οποίων θα σας ενημερώνουμε σχετικώς.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ