11/12/20

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΝΕΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Αύριο η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό. Εμείς στα πλαίσια του 40λειτουργου αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, θα τιμήσουμε τον Άγιό μας, στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου, προσευχόμενοι υπέρ υγείας και σωτηρίας όλων των συγχωριανών μας και υπέρ πάντων των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας από τον covid 19. Ο Άγιος να βάλει το χέρι του να μας προστατέψει και να μας απαλλάξει από τον αόρατο αυτό εχθρό.

Στην Κρέντη τιμούμε και ευλαβούμεθα ιδιαιτέρως τον Άγιο Σπυρίδωνα με πολλούς συγχωριανούς και συγχωριανές μας, που φέρουν το όνομά του και στους οποίους ευχόμεθα χρόνια πολλά και ευλογημένα αλλά και με υπέροχες τοιχογραφίες στους Ναούς μας. Ξεχωρίζει η τελευταία τοιχογραφία του Αγίου στον Ι.Ν. του Αγίου Νεκταρίου, που έγινε με την ευλαβική προσφορά της κ. Αλεξάνδρας Ντάλλα - Τσιμπογιάννη, δέηση υπέρ της οικογενείας της και προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους εκλιπόντος συζύγου της Σπυρίδωνα. 

Χρόνια πολλά σε όλους, με υπομονή και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά του ιού. Περισσότερα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε επόμενη ενημέρωση σας. 
 

Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου

Βιογραφία
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.

Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.
covi
Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «νεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα χοντα ν ποταγ μετ πάσης σεμνότητας» (Α' προς Τιμόθεον γ' 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.


Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Ες τ νομα το Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ' το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Κα το Υο», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Κα το γίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.


Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.

Πολιούχος: 

Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Κίσαμος Χανίων, Ελαφόνησος, Βόνιτσα

Ιερά Λείψανα: 

Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στον ομώνυμο Ναό Κερκύρας.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.