14/8/15

ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΡΕΝΤΗΣ

 Με ιδιαίτερη απλότητα και σεβασμό, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα 12 Αυγούστου 2015, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Πεσόντων Κρεντιωτών, το οποίο ανηγέρθη με την  φροντίδα του Εκκλ. Συμβουλίου και κοσμεί την πλατεία μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την  Πρόεδρο της Τ.Κ. Κρέντης Μαρία Μαρούλη και το Εκκλ. Συμβούλιο της Ενορίας μας, παρουσία την Αντιδημάρχου Αγράφων κ. Βάσως Φεγγούλη, των ομογενών συγχωριανών μας και πολλών κατοίκων της Κρέντης.










Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των πεσόντων και αγωνιστών Κρεντιωτών από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας και εφήμεριό μας π. Ευάγγελο Φεγγούλη και αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια τα παιδιά του Κατηχητικού μας Σχολείου, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο. Στη συνέχεια το Εκκλ. Συμβούλιο κέρασε γλυκό με παγωμένο νερό τους παρευρισκόμενους και μοιράστηκαν τα κόλλυβα από το μνημόσυνο που εψάλη κατά την διάρκεια της Παρακλήσεως, υπέρ των ψυχών των 3 γυναικών που σφαγιάστηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου σπαραγμού στο χωριό μας και στις οποίες ως γνωστόν δεν εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία.  Πρόκειται για τις αείμνηστες Ρηνιώ, Αρετή και Κυριάκω, τρεις αθώες ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα από αυτόν τον κόσμο. Ήδη στο σημείο που σφαγιάστηκαν το Εκκλ. Συμβούλιο έχει διαμορφώσει κατάλληλο χώρο και εντός των ημερών θα τοποθετηθεί μικρό εικονοστάσι και πλάκας μνήμης με αναφορά στο τραγικό αυτό περιστατικό.
Η δημιουργία του Μνημείου των πεσόν των στο χωριό μας, ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των όπου γης Κρεντιωτών και με μελετημένες και συντονισμένες προσπάθειες του Εκκλ. Συμβουλίου έγινε πράξη, έτσι ώστε και το χωριό μας, να έχει το δικό του μνημείο για να αποδίδει τις δέουσες τιμές μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την πίστη του Χριστού μας την Αγία.
Αργότερα στο Μνημείο αυτό θα προσαρτιστεί και ειδικά διαμορφωμένη πλάκα με τα ονόματα όλων εκείνων που έπεσαν στους εθνικούς μας αγώνες για την πατρίδα.
Με τέτοιες ενέργειες και δράσεις πιστεύουμε πως επιτυγχάνεται η ιστορική γνώση και η συλλογική εθνική συνείδηση, επίσης δύναται να εννοηθεί καλύτερα το θουκυδίδειο απόσταγμα ότι: «η ιστορία είναι η παρακαταθήκη των πεπραγμένων, ο μάρτυς για το παρελθόν, το παράδειγμα και η συμβουλή για το παρόν, η προειδοποίηση για το μέλλον».
Ως τοπική Εκκλησία, προσφέρουμε στον τόπο μας το έργο  αυτό, που αποθανατίζει την ελληνική ανδρεία και ολοζώντανη να την παραδώσει στο θαυμασμό του σύμπαντος έθνους και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Οι επερχόμενες γενεές θα έχουν να θαυμάσουν και να διδαχθούν πολλά, οραματιζόμενες το μέλλον, ένα μέλλον που είναι στηριγμένο σε ένα ένδοξο παρελθόν.