26/8/15

Κοσμοσυρροή και χειροκρότημα στην εκδήλωση του Κατηχητικού μαςΜια εντυπωσιακή αλλά και ιδιαίτερα ποιοτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Κατηχητικό μας Σχολείο και το Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης της Ενορίας μας, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015. Ο Εφημέριός μας και το Εκκλ. Συμβούλιο, με πολύ κόπο και προσπάθεια διοργάνωσαν άψογα μια ξεχωριστή γιορτή, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας.


                                                                          Κοσμοσυρροή στην πλατεία της Κρέντης 


                                                                το βλάχικο κονάκι
                                                                    τα ξυλόγλυπτα


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός 

 Η Αντιδήμαρχος Βάσω Φεγγούλη και δίπλα η Πρόεδρος του χωριού Μαρία Μαρούληη χορωδία του Κατηχητικού 

                                                         Η επιταγή από τον κ. Μπαϊλη


                                    ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος με τον π. Ευάγγελο

                        ο Γ. Μάκκας παραδίσει την τιμητική πλακέτα στον κ. Ν. Ανδρεάκη
                                             Έφτασαν οι βλάχοι στα βουνά


                                                            Στο κονάκι ενός τσέλιγκα

 Ο ακούραστος Βαγγέλης Τσιγαρίδας και ο Στέφανος Ντάλλας με τα άλογά τους

                       Η Μαργαρίτα Μάκκα τηγανίζει αυγά με βούτυρο και κλοτσοτύρι

                        οικογενειακή κουβέντα στο κονάκι


ο Μήτσος Λεπενιώτης επί του αρμέγματος... 

                                       ΤΟ ΠΛΑΚΑΤ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

                                           ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΓΚΑ
                        ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΜΑΚΚΑ ΣΕ 1ο ΠΛΑΝΟ
 ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

                                                           ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

                                       ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ


                                             Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΓΝΕΣΙΜΟ

                                                 ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ...

                                                Ο Κ. ΜΠΑΙΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟ
                                                        ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΑΚΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

                                            Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
 Η ΝΤΙΝΑ ΜΑΚΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ
                                                                               ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ
                        Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ

           ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
                                                               ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΑΓΗ ....

Στο σπουδαίο αυτό Αυγουστιάτικο γιορτάσι που έλαβε χώρα στην πανέμορφη πλατεία της Κρέντης, παραβρέθηκε σύσσωμο το χωριό, αλλά και πολλοί επισκέπτες από τα γύρω χωριά, περί τους 400 νοματαίους αλλά και επίσημοι που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Προεξάρχων αυτών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, κορυφαίο στέλεχος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου προσκηνυματικών Περιηγήσεων. Κοντά μας στην γιορτή ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θοδωρής Μπαμπαλής, η αρμόδιος επί των Πολιτιστικών και Παιδείας θεμάτων Βάσω Φεγγούλη, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κ. Παναγιώτης Μπαϊλης, ο συντοπίτης μας π. Δημήτριος Σκόνδρας, που διακονεί στην Αθήνα, ιερείς της περιοχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του χωριού μας Μαρία Μαρούλη, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Νέων και της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού μας κ.κ. Παναγιώτης Λεπενιώτης και Χρήστος Λάππας, ενώ ξεχωριστή υπήρξε και η παρουσία των ομογενών μας, που αυτή την εποχή βρίσκονται πάντα στην πατρώα γη τους.
Προ της ενάρξεως οι πατέρες ευλόγησαν την εκδήλωση και στην συνέχεια ακολούθησε η ενημέρωση – χαιρετισμός από τον π. Ευάγγελο, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο και τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου της Ενορίας αλλά και στην πορεία του Κατηχητικού. Ο εφημέριός μας ευχαρίστησε από καρδιάς τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της Ενορίας και ήλθε από την Αθήνα για την γιορτή αυτή, τους άλλους πατέρες για την παρουσία τους, τον Αντιπεριφερειάρχη για την παρουσία και την υποστήριξη της εκδήλωσης, τον Δήμαρχο Αγράφων για την εν γένει στήριξη του έργου και των δράσεων του Εργαστηρίου μας και όλους τους παρισταμένους στη γιορτή.
Ιδιαίτερα όμως ο π. Ευάγγελος ευχαρίστησε τον κ. Μπαϊλη για την παρουσία του στην εκδήλωση και κυρίως για την  προσφορά των 2000 ευρώ, της εφημερίδας ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, για τις λειτουργικές ανάγκες του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης της Ενορίας μας.
Η βραδιά ξεκίνησε πιο νωρίς με την έκθεση φωτογραφίας, με παλιές φωτογραφίες από την ζωή στο χωριό μας αλλά και με φωτογραφικό υλικό από ιστορικές στιγμές της Ενορίας και του Κατηχητικού μας με κορυφαία αυτών την επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πέρυσι τον Ιούλιο και την ευλογία που πήραν τα παιδιά μας και οι γονείς τους από τον  Μακαριώτατο. «Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού μας, που το επισκέφτηκε Αρχιεπίσκοπος και όπως αντιλαμβάνεστε η ευλογία μέγιστη», επεσήμανε ο π. Ευάγγελος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη αυτή. Σημαντική  ήταν και η έκθεση με τα σπουδαία ξυλόγλυπτα δημιουργήματα των μαθητών του Τμήματος Ξυλογλυπτικής, όπου διδάσκει ο αξιαγάπητος δάσκαλος κ. Νικόλαος Ανδρεάκης, ένας σπάνιος άνθρωπος και εξαίρετος συνεργάτης της Ενορίας.
Στη συνέχεια η μικρή χορωδία του κατηχητικού μας Σχολείου, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια και ακολούθησε η αναβίωση συγκεκριμένων δράσεων και εργασιών, από την καθημερινή ζωή σε ένα παλιό βλάχικο κονάκι στο Καυκί, όπως ήταν το άρμεγμα στη στρούγκα, που έγινε δια ζώσης άψογα από τον μετρ του είδους συγχωριανό μας Μήτσο Λεπενιώτη, το κοπάνισμα στον μποτινέλο για να βγει το βούτυρο και τα άλλα παράγωγά του,  η Μαργαρίτα Μάκκα τηγάνισε αυγά με φρέσκο βούτυρο και η γερόντισσα Ο. Κουτσούμπα έγνεσε μαλλί με τη ρόκα και το σφοντύλι. 
Στη συνέχεια το θεατρικό μας Τμήμα, παρουσίασε σκηνές από την μετακίνηση μιας βλάχικης φαμελιάς από τα χειμαδιά στο Καυκί και μια ευχάριστη στιγμή των δυο οικογενειών των τσελιγκάδων της περιοχής, στα βλάχικα κονάκια στις πλαγιές του Καυκιού, που λογόδοσαν τα παιδιά τους για να παντρευτούν.
Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις ακολούθησε γλέντι υπό τον ήχο της εξαίρετης ορχήστρας του εκλεκτού συντοπίτη μας Παύλου Τουφεκούλα και του Σεραφείμ Μπακούση για το χαρμόσυνο γεγονός και συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά μας Τμήματα.
Οι διοργανωτές στο τέλος προσέφεραν σουβλάκια και ντόπιες πίττες, που έφτιαξαν με πολύ μεράκι οι νοικοκυρές του χωριού μας, φέτα τυρί και τσαλαφούτι από το τυροκομείο Τσιαμάκη και κέρασμα αναψυκτικό για όλους.
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως η Ενορία παρέδωσε ως ευλογία εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου στους επισήμους ενώ τίμησε με πλακέτα τον ακούραστο δάσκαλο της ξυλογλυπτικής κ. Νίκο Ανδρεάκη για την προσφορά του στο Εργαστήρι.

Ήταν μια μοναδική εκδήλωση, πραγματική ανάσα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και δικαίως καταχειροκροτήθηκε απ΄ όλους. Μπράβο στους συντελεστές και κυρίως σε αυτούς που έβαλαν μεγάλη πλάτη για να γίνει αυτό το πανέμορφο γιορτάσι.