15/5/14

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ - Πατήρ Ευάγγελος Φεγγούλης: “Ενας αφοσιωμένος ιερεύς της Ευρυτανίας”

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΡΙΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΛΜΟΥΚΟ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
 
 Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος Δημοσιογράφος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ στην Βοστώνη
















Ο Εφημέριος του χωριού μας με ιερείς στην Νέα Υόρκη και δίπλα με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιο και τον συγχωριανό μας Γιάννη Ντάλλα, Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου.   


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης είναι αυτό που ορίζει ακριβώς η λέξη κληρικός, δηλαδή, ο «κλητός» οικονόμος των μυστηρίων του Θεού και «ο ποιμήν ο καλός» ο οποίος στέκεται ολόθυμα, άφοβα, αγαπητικά και φιλάνθρωπα στο πλευρό των ανθρώπων, συνοδίτης και συνοδοιπόρος της ζωής τους μοιραζόμενος μαζί τους τις χαρές και τις πίκρες τους, όπως κάνει κάθε αληθινός πατέρας, όπως έκανε κι ίδιος ο Χριστός. Αλλωστε, δικός Του μαθητής και ακόλουθος είναι.
Ιερατεύει στο χωριό Κρέντη της Ευρυτανίας το οποίο συγκροτείται από 250 κατοίκους, αλλά εξυπηρετεί κι άλλα 4 με 5 χωριά συνάμα που δεν έχουν ιερέα και επί πλέον είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του Αρχιερατικού Επιτρόπου των Αγραίων και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, ενώ είναι μέλος και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Τον συναντήσαμε το απόγευμα της Πέμπτης στην κωμόπολη Shirley της Μασαχουσέτης όπου επισκέπτεται συγγενικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τα αδέλφια της πρεσβυτέρας Μαρίας, την Ευαγγελία και τον Κωνσταντίνο. Επίσης, το Σάββατο στις 10 Μαϊου θα συμμετάσχει στην ευλόγηση του γάμου της κόρης των αγαπητών του φίλων και γνώριμων Θεόφιλου και Μαρίας Μάκκα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη του Γουέστον Μασαχουσέτης.
Μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την οποία αγαπά με δύναμη ψυχής, είπε: «να φανταστείτε ότι πολλοί από εμάς τους ιερείς τη Μεγάλη Εβδομάδα αναγκασθήκαμε να κάνουμε και τρεις και τέσσερις Αναστάσεις, να πούμε και δύο φορές τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την Ακολουθία των Παθών δύο φορές για να εξυπηρετήσουμε κι άλλα χωριά». Εξήγησε πως «ξεκινούμε στο πιο απομακρυσμένο χωριό στις 8 η ώρα το βράδυ όπου κάνουμε την Ακολουθία της Παννυχίδας και Ανάσταση, στο επόμενο χωριό στις 9, στο μεθεπόμενο στις 10 και στο τελευταίο χωριό γίνεται η Ανάσταση και η Θεία Λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη ευλογία διότι έρχεται και το Αγιο Φως στο Καρπενήσι και το λαμβάνουμε κι εμείς γύρω στις 11:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου». Τόνισε ότι «υπάρχει η καλή συνήθεια στα δικά μας χωριά να παραμένει το 70% των πιστών στην Αναστάσιμη Λειτουργία και στο τέλος κοινωνούν και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και ανταλλάσουμε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό κι είναι κάτι πολύ ευχάριστο και για τα νέα παιδιά που παραμένουν».
Επλεξε το εγκώμιο των νέων παιδιών, λέγοντας «ευτυχώς έχομε ακόμα νέα παιδιά στα χωριά, είναι καλά παιδιά, και υπάρχει η λαχτάρα της συμμετοχής από μέρους τους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ο προβληματισμός διότι στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ευρυτανία βιώνουμε μία δραματική κατάσταση». Τόνισε πως «υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα της επιβίωσης και ζουν κοντά στον πατέρα. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν τον ταχυδρόμο να έλθει στις 15 του μήνα να φέρει τη σύνταξη του ΟΓΑ στον πατέρα και στη μητέρα, ακόμα και στη γιαγιά, για να τα βγάλουν πέρα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, στην Ελλάδα».
Ο π. Ευάγγελος και η πρεσβυτέρα Μαρία έχουν πέντε παιδιά, το μικρότερο είναι 5 ετών και το μεγαλύτερο 27, η Βασιλική, η οποία σπουδάζει Θεολογία και Δημοσιογραφία, η Χριστίνα σπουδάζει στο Πολυτεχνείο αρχιτέκτων – πολιτικός μηχανικός, η Ιωάννα είναι στη Νομική, ο Ιωάννης στην τρίτη Γυμνασίου και η Παρασκευή - Αθηνά στο Νηπιαγωγείο.
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται για τα παιδιά του, είπε, «πολύ περήφανος, αλλά και ταυτόχρονα πολύ προβληματισμένος διότι δεν μπορώ να παράσχω στα παιδιά μου όχι άνεση και χλιδή, αλλά τα βασικά πράγματα. Δεν μπορώ να τους δώσω τη δυνατότητα στην Αθήνα που σπουδάζουν να αγοράσουν το παπούτσι που χρειάζονται, να ντυθούν. Είμαστε συγκροτημένη οικογένεια και ανοιγόμαστε μέχρι εκεί που έφταναν τα χέρια μας, αλλά τώρα δεν φτάνουν τα χέρια πουθενά».
Στην ερώτηση «αφού είσθε απόφοιτος Θεολογικής Σχολής και λόγιος κληρικός γιατί προτιμάτε να μένετε στο χωριό των 250 κατοίκων και δεν πηγαίνετε στην Αθήνα όπου θα είχατε μία άλλη οικονομική άνεση;», απάντησε: «δεν μπορώ να ζήσω μέσα σε μία πόλη που είναι ζούγκλα διότι δεν θα μπορούσα να έχω ενορίτες με τους οποίους δεν θα μπορούσα να έχω καθημερινή διαπροσωπική σχέση. Δεν λέγω ότι οι ιερείς της Αθήνας δεν έχουν διαπροσωπική σχέση με τους ενορίτες τους, αλλά εμένα θα μου έλειπε ότι απόψε π.χ θα πάω να δω τον μπάρμπα-Κώστα στο σπίτι».
Στην ερώτηση τι είναι η ιεροσύνη για εκείνον, είπε «το ύψιστο υπούργημα, ένα δώρο Θεού» και συμπλήρωσε «αισθάνομαι απόλυτα διάκονος του Χριστού, ζω αυτό που κάνω και ευχαριστώ τον σεπτό ποιμενάρχη μου που με αξίωσε της ιερωσύνης», ενώ αν ξεκινούσε σήμερα τη ζωή του είπε ότι «και πάλι θα γινόμουν ιερέας».
Οταν τον ρωτήσαμε πως «έχοντας περιγράψει λίγο πριν ανάγλυφα τη ζοφερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, τι θα θέλατε να βλέπατε να κάνει η Ιεραρχία για τους κληρικούς και μάλιστα τους εγγάμους και πολυτέκνους;», είπε πως «στην Ελλάδα όλοι έχουν φωνή και λόγο. Ο λόγος της Εκκλησίας όσο πάει και λιγοστεύει. Ως πολύτεκνος λευίτης με πολλές αγωνίες για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας, θα ήθελα πιο δυναμική και πιο παρεμβατική τη φωνή του Αρχιεπισκόπου μας και τα φτερά προστασίας μεγαλύτερα, για να μας σκεπάζει όλους. Με όλα αυτά που γίνονται τελευταία, που αφορούν την παύση της χειροτονίας νέων κληρικών στην αγιοτόκο πατρίδα μας, φοβάμαι πως από τη σκέπη αυτή, πολλοί θα μείνουν απέξω». Είπε ακόμα, πως «δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να διορίζει δεκάδες μουφτήδες που θα τους πληρώνει με παχυλούς μισθούς και από την άλλη να σταματά τεχνηέντως τη χειροτονία νέων κληρικών, έμμισθων στην Εκκλησία μας».
Εκφράζοντας και την αγωνία χιλιάδων άλλων ιερέων της Ελλάδος, είπε: «δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Δεν θέλω να έχω ανέσεις στο σπίτι μας, αυτό το σπιτάκι που έχομε στο χωριό σ’ αυτό θα μείνουμε με την πρεσβυτέρα, έχουμε μάθει έτσι, δεν μας ενδιαφέρει, ούτε είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε κι άλλα σπίτια για να έχουν τα παιδιά μας, αλλά θέλουμε να υπάρχει αξιοπρέπεια να μπορώ να σπουδάσω τα παιδιά μου».
Οταν τον ρωτήσαμε «θα επιθυμούσατε να ιερατεύσετε εδώ στην Αμερική;», είπε: «αν προέκυπτε ένα τέτοιο δεδομένο θα το προτιμούσα πάρα πολύ, διότι έχω όρεξη και θέληση να υπηρετήσω την Εκκλησία του Χριστού και γιατί όχι και εδώ;».
Με την Αμερική την οποία έχει επισκεφτεί πέντε φορές έχει δεσμούς αίματος και πνεύματος. Εκτός από τα συγγενικά πρόσωπα του ιδίου και της πρεσβυτέρας στη Μασαχουσέτη συνδέεται με στενή φιλία με τον Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου κ. Στέφανο Τσερπέλη για τον οποίο είπε ότι «είναι ένας σπουδαίος Ελληνας με μεγάλη προσφορά στην Ομογένεια, Αρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και γενικώς άρχων σε όλα του», αλλά και τους Γιάννη Ντάλλα, επίσης Άρχοντα Δικαιοφύλακα, Θεόφιλο Μάκκα, Παναγιώτη Μάκκα, Γιάννη Μάκκα, άπαντες Κρεντιώτες, τα αδέλφια της πρεσβυτέρας που ζουν στη Βοστώνη, καθώς και τους Κώστα Ρούμπο και τον Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο, που ζουν στη Νέα Υόρκη. Είπε πως «είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, φίλοι και συμπατριώτες μου και τους αγαπώ πολύ».
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική ο π. Ευάγγελος επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Δημήτριο στην Νέα Υόρκη, με τον οποίο γνωρίζετε από παλιά καθότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Βρεσθένης προ πολλών ετών είχε παρουσιάσει στην Αθήνα, σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Χαλάνδρι, όπου Προϊστάμενος είναι ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης, το βιβλίο του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη για την Ανατ. Φραγκίστα, ενώ συναντήθηκε στην Βοστώνη και με τον Επιχώριο Μητροπολίτη κ.κ. Μεθόδιο αλλά και παράγοντες της Ομογένειας.