11/4/13

Όπλον ακαταμάχητον ο Σταυρός - Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιος


Στο μέσον της Σαρακοστής (Γ΄ Κυριακή Νηστειών) προβάλλεται ο Σταυρός στους πιστούς και προσκυνείται ευλαβικά, για να παίρνουμε θάρρος και κουράγιο στον αγώνα μας εναντίον των παθών, για να υπενθυμίζεται το χρέος της αφοσιώσεώς μας στο Χριστό. Ορθός, ακτινοβόλος, ενωτικός, παρήγορος, ενθαρρυντικός υψώνεται μπροστά μας ο Σταυρός του Κυρίου και εμείς υψώνουμε τη γροθιά τού μίσους, της αδιαλλαξίας, της εκδίκησης.


Ύψωσε ο Θεός την αγάπη του πάνω στα αστέρια του ουρανού. Σαν να κρατούν τα άστρα ένα τεράστιο πανό που γράφει: «Ο Θεός υπάρχει και σας αγαπά». Ύψωσε πιο ψηλά από τα άστρα το Σταυρό τού Υιού Του. Μια καταπόρφυρη πινακίδα κηρύττει: «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον άνθρωπο…». Σήμερα, υψώνουμε και προβάλλουμε το σταυρό; Ποιοι ενοχλούνται και ξεριζώνουν το σταυρό και με ποιον τρόπο; Οι Χριστιανοί όπου γης, αντί την ύψωση και το σεβασμό τού σταυρού, το ξερίζωμα επιδιώκουν, το ξερίζωμα του σταυρού επιτυγχάνουν με τις ενέργειες και τις πράξεις τους. Δυστυχώς, με την επαίσχυντη ζωή τους, τη θεοποίηση της ύλης, τα έργα τους, οι Χριστιανοί ξεριζώνουν το σταυρό.
Καυχόμαστε για εξωτερικές και εύκολες θρησκευτικές πράξεις, Χριστιανοί των τύπων, και δεν μετέχουμε στη ζωή του Σταυρού. Και άλλοι που καυχώνται ότι δεν έχουν σχέση με τους τύπους, δεν είναι τυπολάτρες, δεν πηγαίνουν στην εκκλησία, έχουν το Χριστό μέσα τους, και αυτοί δεν έχουν σχέση με το Σταυρό, δεν υψώνουν το Σταυρό. Στην εκκλησία δεσπόζει το μυστήριο του Σταυρού. Και το μυστήριο αυτό το ζούμε, το αισθητοποιούμε, χρησιμοποιώντας και λατρευτικούς τύπους.
Κάθε παιδί που γεννιέται είναι και ένας σταυρός, ο πιο ευλογημένος σταυρός. Ο Χριστός ζητάει να σεβαστούμε τους σταυρούς, που Εκείνος θέλει να φυτέψει στον κήπο της οικογένειας. Η φωνή Του απευθύνεται σε κάθε ανδρόγυνο: «Γονείς, μην ξεριζώνετε τους σταυρούς από το σπίτι σας. Μην σκοτώνετε τα παιδιά μου». Υπάρχει ασθενής που περιφρονεί το μοναδικό φάρμακο, που ευεργέτης ιατρός δωρεάν του προσφέρει; Αυτοί που περιφρονούν τη συχνή θεία Κοινωνία και δεν αγωνίζονται για τη συχνή μετοχή τους στο Ποτήρι της Ζωής, ξεριζώνουν το δέντρο του Σταυρού από τον κήπο της ορθόδοξης λατρείας.
Ο Θεός του χρήματος, ο Θεός της τεχνολογίας, μας πρόδωσαν. Καιρός να πιάσουμε το ζεστό χέρι του Θεού, να υψώσουμε το Σταυρό Του, γιατί γνωρίζουμε ότι και σήμερα είναι όπλο ακαταμάχητο, «Θεού δύναμις και Θεού σοφία».