11/4/13

Έκθεση με κειμήλια του ΄21 στη Θεσσαλονίκη -Του Ηλία Α. Μπουμπουρή - eliasb56@otenet.gr


Μεταξύ αυτών η σπάθη  και ο πέλεκυς του Γεωργίου Καραϊσκάκη που δοξάστηκαν -κατά πρώτον-  στα Αγραφιώτικα βουνά. Ο Καραϊσκάκης ορκίστηκε πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη στους Άγιους Ταξιάρχες του Μαράθου. Δοξάστηκε και δόξασε την Ευρυτανία στη Σπανορούλα του Μαράθου  , στον Προυσό, στη Δομνίστα , στην ‘Αμπλιανη , στον Κλειτσό και σε όλες τις βουνοκορφές του τόπου μας. Ο γύφτος, ο  γιός της καλογριάς,  ο τελευταίος Αρματωλός των Αγράφων,  «έπεσε»  και πέρασε στην αιωνιότητα,  στο Φάληρο τον Απρίλιο του 1826,  μαχόμενος και δοξασμένος.
του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του Νικηταρά, το καριοφίλι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την πρωτότυπη προκήρυξη της Επανάστασης με την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και πολλά άλλα κειμήλια θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό στην έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ. ενώ αξίζει να αναφερθεί πως δεν δαπανήθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές που υπήρχαν από την προηγούμενη έκθεση «κειμήλια απελευθέρωσης1912-1913».
Όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν τη χαρά να δουν για πρώτη φορά σπάνια τεκμήρια της επανάστασης του 1821,  όπως η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα του Υψηλάντη, πρωτότυπες επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών όπως το καριοφίλι και οι παλάσκες του γέρου του Μοριά, οι πιστόλες του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η πριονωτή σπάθα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ιδιαίτερα σημαντικά εκθέματα είναι και το χαντζάρι του Γεωργάκη Ολύμπιου με αραβουργήματα, το τάσι του Γεωργίου Καραϊσκάκη από το οποίο έπινε νερό ή έτρωγε σούπα, η ζώνη και το κάλυμμα κεφαλής του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε',  τα ναυτικά τρομπόνια των Ανδρέα Μιαούλη και Ιάκωβου Τομπάζη, στολές από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, Καστοριάς κ.ά..
Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το υπουργείο θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη την οποία επέδειξαν οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία ήταν πάρα πολύ σημαντική το 1821. Ωστόσο είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρόγονοι μας στην ουσία ήταν η “ασπίδα”, η οποία κράτησε πολύτιμες τούρκικες δυνάμεις, βοηθώντας τους Έλληνες της Nοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης και όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, μαθαίνοντας ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ο Ελληνισμός, στο διάβα της ιστορίας του, ενωμένος πέτυχε θαύματα. Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειος Νικόλτσιος, ανέφερε πως: «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».
Η έκθεση, συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και  θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου. Κειμήλια παραχωρήθηκαν από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Άντε και στα δικά μας.  Τουλάχιστον να μπορούσαμε νε φέρουμε και να εκθέσουμε στην Ευρυτανία,  τα άρματα του Μάρκου,  που βρίσκονται στο  Γαλλικό Στρατιωτικό Μουσείο στο Παρίσι.