1/3/13

Άνοιξε το Τριώδιο


Οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι Χριστιανοί, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περίοδοι, όπως του Τριωδίου, που η Εκκλησία μάς καλεί σε εντονότερους αγώνες. Το Τριώδιο, που άνοιξε την Κυριακή 24/2 και διαρκεί εβδομήντα ημέρες, είναι πραγματικά το εγερτήριο σάλπισμα για τις συνειδήσεις μας.
Και ενώ η περίοδος αυτή είναι χριστιανική, αναμιγνύονται σε αυτή έθιμα ειδωλολατρικά, με «Διονυσιακές» γιορτές που αλλοιώνουν το νόημα, το ήθος και το σκοπό της περιόδου αυτής.
Τις άγιες αυτές ημέρες η Εκκλησία μάς προτρέπει ποικιλοτρόπως να ζήσουμε ζωή αγάπης, αγίων αγώνων, πάλης, υπομονής, μετάνοιας και εμείς οι Χριστιανοί δείχνουμε με τα έργα μας ανυπακοή. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες μετάνοιας και κατάνυξης για την Εκκλησία, αλλά ο Σατανάς και ο κόσμος ζητούν να τις μεταβάλουν σε ημέρες οργίων και ασωτιών.
Το καρναβάλι, η μάσκα, η μέθη, η ακολασία, οι βακχικές εκδηλώσεις αναβιώνουν ειδωλολατρικά έθιμα, για τα οποία η Αγία μας Εκκλησία είναι αντίθετη. Δυστυχώς σήμερα ο νεοελληνικός βίος σε όλες τις εκδηλώσεις και σε όλες τις εκφράσεις του, από τις πιο μικρές και ασήμαντες ως τις πιο σπουδαίες και μεγάλες, έχει μετατρέψει το πρόσωπο σε προσωπείο.
Το προσωπείο έχει ταυτισθεί με το πρόσωπο και είναι σε καθημερινή χρήση. Οι άνθρωποι αλλάζουν με άνεση και επιδεξιότητα τη μάσκα τους, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα. Έτσι ο εκφραστής της κοινωνικής δικαιοσύνης μεταμορφώνεται σε άγριο καπιταλίστα. Ο καταπατητής των εντολών του Θεού σε οπαδό και ζηλωτή της θρησκείας μας. Ο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος σε άγριο εκμεταλλευτή των συνανθρώπων του. Ο προστάτης του λαού και των ηθικών αξιών σε βάναυσο καταπατητή και ανήθικο εκβιαστή. Και όσο περισσότερα προσωπεία αλλάζει, τόσο επιτυχέστερος θεωρείται.
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι στο μόνιμο καρνάβαλο του νεοελληνικού μας βίου κινούμαστε άνετα και πετυχαίνουμε αλλάζοντας συνεχώς προσωπείο. Το Τριώδιο, όμως, είναι και εφέτος μια ευκαιρία να μετανοήσουμε, να αποβάλουμε τις μάσκες και να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό στους συνανθρώπους μας. Όσο για τον Θεό, αυτός δεν κοροϊδεύεται ούτε ξεγελιέται.
kostasmitsios@yahoo.gr