10/11/23

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και τιμές η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η Κρέντη την ετησία μνήμη του πολιούχου και προστάτη της, Αγίου Νεκταρίου Επσκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού (8 και 9 Νοεμβρίου 2023)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας στον πανηγυρίζοντα  Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου, όπου μεταξύ των ευλαβών προσκυνητών, προσήλθαν συμπροσευχόμενοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατερίνα Καλαντζή, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Ηλίας Μάκκας, Διευθυντές των Σχολείων της περιοχής και κάτοικοι του χωριού.

Την κυριώνυμον της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγραίων π. Βασιλείου Βλάχου, του πρώην εφημερίου της Ενορίας π. Ευαγγέλου Φεγγούλη, του π. Νικολάου Ριζογιάννη, εφημερίου Χαλκιόπουλου, του π. Βασιλείου Ρεσίτη, εφημερίου Χρυσόβων και του π. Θωμά Γκορόγια, Δυτ. Φραγκίστας. Στο ψαλτήρι, έψαλαν ο Θανάσης Ντάλλας και ο Γεώργιος Λάππας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου της Συγγνώμης και της Αγάπης, του προστάτη και πολιούχου της Κρέντης. "Συκοφαντήθηκε και αδικήθηκε. Όμως με την αγνή του καρδιά και την κατά Χριστόν μίμηση τους συγχώρεσε όλους, δίνοντάς μας το παράδειγμα και για σήμερα", κατέληξε ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, ακολούθησε η λιτανευτική πομπή πέριξ του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού κατά την διάρκεια της οποίας τελέστηκε και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προ ημερών κεκοιμημένου αδελφού και συγχωριανού μας αειμνήστου Γιάννη Ντάλλα.

Στην συνέχεια από τα μέλη του νεοσύστατου Αγραφιώτικου Εναλλακτικού Εργαστηρίου που στεγάζεται στο Πνευματικού Κέντρο Κρέντης, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς και λίγο αργότερα τράπεζα αγάπης με πλούσιο φαγητό στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 120 άτομα.














Τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, οι Αντιδήμαρχοι, Ηλίας Μάκκας, Αργυρώ Διώτη, ο Γ.Γ. του Δήμου Γρηγόρης Παπαθανάσης, ο προσκεκλημένος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κων/νου Αγρινίου κ. Γεώργιος Σταύρου με την σύζυγό του, ο Πρόεδρος Κερασοχωρίου Χρήστος Κοσμάς και πλήθος κόσμου. Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη, έχει γίνει πλέον ένα μεγάλο προσκύνημα στην Δυτ. Ευρυτανία. Ο Άγιος βοήθειά μας.