12/2/22

Ανοίγει αύριο το Τριώδιο με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου - Τι είναι το Τριώδιο και γιατί το λέμε έτσι

Αγαπητοί μου αδελφοί χρόνια πολλά και φωτισμένα.

Ανοίγει αύριο Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου 13 Φεβρουαρίου 2022, το Τριώδιο. Επίσημα και ανεπίσημα το τριώδιο έχει λάβει την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες μέχρι το Μ. Σάββατο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές.





Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν τριώδιο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει το τριώδιο με τις αποκριές και τα καρναβαλικά έθιμα, λόγω της σύνδεσης που έχουν κάνει οι άνθρωποι και το ξεφάντωμα πριν από τη μεγάλη Νηστεία της Σαρακοστής. Η άλλη του όμως διάσταση, είναι βαθιά θρησκευτική και σηματοδοτεί την εισαγωγή στη διαδικασία του εξαγνισμού του ανθρώπου μέσω της σαρανταήμερης νηστείας που ξεκινάει αμέσως μετά τις απόκριες.

Για την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, η περίοδος του Τριωδίου είναι μια κινητή περίοδος, η οποία διαιρείται σε τρεις μικρότερες, δηλαδή Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής: Τελώνου και Φαρισαίου, Ασώτου, Απόκρεω και Τυροφάγου.

Μετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει Κατηχητικό στα παιδιά από τον εφημέριο του χωριού μας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα με υγεία και χαρά Χριστού σε όλους τους όπου γης Κρεντιώτες και σε όλο τον κόσμο. Καλό Τριώδιο.