26/6/21

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΝΤΗΣ - ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη στις 19 και 20 Ιουνίου 2021. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα στη Γέφυρα Βαρβαριάδας στον αγραφιώτη ποταμό με τα αποκαλυπτήρια του ξύλινου ανδριάντα του Σταυραετού των Αγράφων, από το Δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη, που φιλοτέχνησε ο ξυλογλύπτης Κώστας Μπλέτσας.



Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού μας, μετά από απόφαση που πάρθηκε από την Επιτροπή με βάση την πρόταση και εισήγηση του εφημερίου μας και αφού νωρίτερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια και της Στήλης στου Πλιού τη Βρύση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκτός τους χαιρετισμούς, την ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου, θεολόγου και συγγραφέα και εφημερίου μας, π. Ευάγγελου Φεγγούλη με θέμα την ιστορική μάχη που έγινε στου ¨Πλιου τη βρύση¨, τον Ιούλιο του 1806, μάχη νικηφόρα του Κατσαντώνη κατά του Χασάν Μπελούση, με τεράστια στρατηγική σημασία, σύμφωνα με πάρα πολλούς ιστορικούς για την εξέλιξη του αγώνα. 





 








Ακολούθησε συναυλία με τοπική ζωντανή μουσική με τους Κρεντιώτες μουσικούς μας, τον Κώστα Κουτσιούμπα να δίνει ρεσιτάλ στο κλαρίνο, τον Κώστα Λεπενιώτη στο τραγούδι και τον Γ. Μάκκα στην κιθάρα καθώς για πρώτη φορά ο Δήμος Αγράφων φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1982 στο Παρίσι και από τότε γιορτάζεται σε πολλές χώρες και πόλεις της Ευρώπης με συναυλίες από ερασιτέχνες και επαγγελματίες εθελοντές μουσικούς. Το θεσμό εκπροσώπησε η συντονίστρια και επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ κα Χαρίτου Παρθενία.

Έκλεψε την παράσταση στην ωραία αυτή γιορτή το υπέροχο Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Κρέντης, χορεύοντας με εξαιρετικό τρόπο υπό τις οδηγίες της δασκάλας μας Δήμητρας Λάππα, σπάνια τραγούδια της κλεφτουριάς και του 21΄. 

Τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή οι Δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου κ.κ. Καρδαμπίκης και Σουλιώτης, πρώην Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Μακκας, κ. Γκορογιας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Άγραφα 1821-2021 κ. Κοτρώνα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Καλατζή, η υποδιευθύντρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Γιαννιώτη, ο Διοικητής του ΑΤ Κερασοχωρίου κ. Σιορικης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου κ. Φυσεκης , ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπαθανάσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Καραγιάννη - Λαθυρη ,κ. Διωτη, κ. Μπραζιας , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου κ. Κοσμάς και ο Πρόεδρος Σαρακατσάνων Λεπενούς κ. Κατσιος. Το συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Νταλαφουρα.