26/6/21

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥ ΠΛΙΟΥ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΧΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙ ΤΟ 1806 ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥ ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΛΟΥΣΙ


Ένας στόχος χρόνων και μια οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο Ήρωα Κατσαντώνη, έγινε πράξη στις 19 Ιουνίου 2021, στο χωριό μας. Μετά από εισήγηση του Εφημερίου μας και Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγράφων, στην Επιτροπή του Δήμου Αγράφων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας  μας, της οποίας είναι Μέλος, ομόφωνα αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στην ιστορική τοποθεσία στου "Πλιού τη Βρύση", μια μαρμάρινη στήλη πάνω στην οποία έχει καταγραφεί το σπουδαίο ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα εκεί τον Ιούλιο του 1806, μεταξύ του Κατσαντώνη και των Παλικαριών του με το ασκέρι του Χασάν Μπελούσι, που ήθελε να συλλάβει το Σταυραετό των Αγράφων και να λεηλατήσει την περιοχή. 





Το κείμενο και τον σχεδιασμό της στήλης επιμελήθηκε ο εφημέριός μας, ενώ την αναπαράσταση της Μάχης που θα τοποθετηθεί δίπλα από τη στήλη φιλοτέχνησε με εξαιρετική επιτυχία ο συγχωριανός μας ζωγράφος Γιάννης Ρίζος. Στην μάχη αυτή ο Κατσαντώνης θριάμβευσε, επιτυγχάνοντας μια σπουδαίας στρατηγικής σημασίας νίκη, για την συνέχεια του αγώνα, ενώ οι Τουρκαλβανοί υπέστησαν μια από τις μεγαλύτερες προεπαναστατικές ήττες τους. 

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο συγχωριανός μας Αντιδήμαρχος Ηλίας Μάκκας με τον Πρόεδρο του Χωριού μας Χρήστο Κοσμά και παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου κ.κ. Αλ. Καρδαμπίκης και Ν. Σουλιώτης η Π..Σ Κατερίνα Καλατζή, ο εφημέριος του χωριού μας ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη μας και αρκετοί συγχωριανοί και δημότες. Νιώθουμε περήφανοι που έγινε αυτό το βήμα της αναγνώρισης και είμαστε σίγουροι που η περιοχή αυτή σύντομα θα αξιοποιηθεί ανάλογα.