5/1/21

Θεοφάνεια - Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Αύριο εορτή των Θεοφανείων στην Κρέντη η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ενοριακό Ναό του Αη- Γιάννη από 7.30 - 10.30 π.μ.

Αύριο εορτή των Θεοφανείων στην Κρέντη η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ενοριακό Ναό του Αη- Γιάννη από 7.30 - 10.30 π.μ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί μπορούν να προμηθεύονται ΑΓΙΑΣΜΑ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου όπου θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι το μεσημέρι για κατ΄ ιδίαν προσευχή. 

Την 6η Ιανουαρίου η Εκκλησία μας καλεί το Λαό της όπως εορτάσει τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, δηλαδή της Βαπτίσεως του Χριστού. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, υπήρξε γιος του Ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής με την Παναγία.

Η γέννηση του Ιωάννη συνέβη έξι μήνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Η μητέρα του Ιωάννη, η Ελισάβετ ήταν στείρα και δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Με παράδοξο τρόπο η ηλικιωμένη Ελισάβετ που ήθελε τόσο διακαώς να γίνει μητέρα, έμεινε έγκυος στον Ιωάννη. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ διεμήνυσε το θαύμα αυτό στο Ζαχαρία, ενώ ήταν στο Ναό, ότι δηλαδή θα αποκτήσει ένα γιο και θα πρέπει να τον ονομάσει Ιωάννη.

Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή του ως τιμωρία από το Θεό λόγω της δυσπιστίας του. Οχτώ ημέρες μετά από τη γέννηση του Ιωάννου, ο Ζαχαρίας εκλήθη να ονοματίσει το γιό του. Τότε θυμήθηκε τα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και έγραψε σε μία πινακίδα το όνομα «Ιωάννης». Μετά από το γεγονός αυτό, ο Ζαχαρίας ξαναβρήκε τη φωνή του και αμέσως δοξολόγησε το Θεό για τη μεγαλοσύνη Του.

Ο Άγιος Ιωάννης από μικρή ηλικία αποσύρθηκε στην έρημο της Γαλιλαίας. Ζούσε ζωή ασκητική αφιερωμένη στην προσευχή, στη μελέτη και στην πνευματική και ηθική τελειοποίηση, η οποία χρειαζόταν για να εκτελέσει το μεγάλο υπούργημα στο να γίνει ο Πρόδρομος του ήδη σαρκωθέντος Χριστού. Το ένδυμα του ήταν από τρίχες καμήλας και στη μέση του έφερε δερμάτινη ζώνη.

Η διατροφή του ήταν πολύ λιτή. Έτρωγε σαν πουλί, ακρίδες και άγριο μέλι, οπότε γι’ αυτό τον απεικονίζουν οι εικόνες με φτερά. Η όψη του υπήρξε χαρακτηρισμένη από μακριά γενειάδα και μαλλιά, καθώς και με ηλιοκαμένη μορφή. Η φυσιογνωμία του υπήρξε υπέροχη. Έφερε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, και η αγριότητα που έφερε από την έρημο στα μάτια έβγαζε μία μοναδική ηρεμία, όπως και σε όσους προορίζονταν να καθοδηγούν και να ηγούνται στον περιούσιο Λαό του Θεού.

Είχε το μεγάλο προτέρημα του να είναι επιβλητικός κήρυκας του Θείου Λόγου. Στην ηλικία των τριάντα ετών άφησε την έρημο της Γαλιλαίας και μετέβη στον Ιορδάνη ποταμό, ύστερα από Θεία Εντολή. Εκεί κήρυττε, εξομολογούσε και βάπτιζε. Καλούσε τον κόσμο να μετανοήσει, προκειμένου να υποδεχτεί το Μεσσία. Με το κήρυγμά του άνοιγε το δρόμο για τον ερχομό του Χριστού. Ενώ είχε αποκτήσει μαθητές που τον ακολουθούσαν διαρκώς.

Το Βάπτισμα που έπραττε ο Ιωάννης ήταν επισφράγισμα της μετάνοιας του Λαού. Ύστερα από την εξομολόγηση στον Ιωάννη είχε σειρά το Βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό. Το νερό του Ιορδάνη τους ξέπλενε από την αμαρτία, για την οποία είχαν πλέον μετανοήσει και την οποία είχαν ήδη εξομολογηθεί στον Ιωάννη. Δεν έχει καμία σχέση το Βάπτισμα του Ιωάννη με το Βάπτισμα που ξέρουμε.

Το ένα είναι Βάπτισμα μετανοίας, ενώ το δεύτερο είναι το Βάπτισμα που έχουμε λάβει όλοι μας, καθώς είναι το Βάπτισμα, με το οποίο λαμβάνουμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ενώ ο Ιωάννης βρισκόταν στον Ιορδάνη και βάπτιζε τον κόσμο, τον πλησίασε ο Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Τότε ο Ιωάννης αρνήθηκε να Τον βαπτίσει λέγοντάς Του ότι δεν το έχει ανάγκη, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Χριστός ήταν αναμάρτητος, δεν είχε τίποτα να εξομολογηθεί και τίποτα να ξεπλύνει στο νερό του Ιορδάνη.

Ο Χριστός πρόσταξε τον Ιωάννη να Τον βαπτίσει, ως παράδειγμα για το ανθρώπινο γένος. Ο Ιωάννης δέχτηκε τελικά να Τον βαπτίσει. Ο Χριστός εισήλθε στα νερά του Ιορδάνη, τα νερά άλλαξαν ροή και εστράφησαν προς τα πίσω εκπληρώνοντας έτσι την Προφητεία από τους Ψαλμούς του Δαβίδ: «ἡ θάλασσα εἶδε καὶ ἔφυγεν, ὁ Ἰορδάνης ἐστράφη εἰς τὰ ὀπίσω». Ο Χριστός ανέβηκε στα νερά του Ιορδάνη, και τότε έλαβε χώρα η Μεγάλη Θεοφανεία, ήτοι το Άγιο Πνεύμα σε μορφή Περιστεριού που ήλθε και κάθησε στο Κεφάλι του Χριστού, ενώ η φωνή του Θεού Πατέρα ακουγόταν να λέγει: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» (Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου).

Κατά τη Βάπτιση του Χριστού φανερώθηκε η Αγία Τριάδα, δηλαδή ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Για το λόγο αυτόν η Εκκλησία την ονόμασε Θεοφάνεια. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έβγαζε κηρύγματα, όπως γράφουμε και πιο πάνω, στα οποία καλούσε τον κόσμο προς μετάνοια, ακόμα και τους τοπικούς άρχοντες. Είχε περιλάβει στους λόγους του τον Ηρώδη, ο οποίος ζούσε άσωτη ζωή, αφού είχε παντρευτεί παράνομα τη γυναίκα του αδελφού του. Ο Ηρώδης είχε θυμώσει πάρα πολύ με τον Ιωάννη. Τον συνέλαβε μεν, αλλά φοβόταν να τον σκοτώσει λόγω των αντιδράσεων που θα επακολουθούσαν.

Η παράνομη γυναίκα του Ηρώδη έτρεφε μεγάλο μίσος για τον Ιωάννη και είχε στόχο να τον εξοντώσει. Η ευκαιρία για να λάβει χώρα το σχέδιο της γυναίκας αυτής, της δόθηκε κατά τα γενέθλια της κόρης της, της Σαλώμης, μιας νέας και όμορφης γυναίκας. Όταν η τελευταία χόρεψε μπροστά στον Ηρώδη, εκείνος εντυπωσιάστηκε με το χορό της, και της ζήτησε να της χαρίσει ό,τι εκείνη ήθελε. Η Σαλώμη ρώτησε τη μητέρα της, τι να ζητήσει, και ο διεστραμμένος νους της τής είπε να ζητήσει το κεφάλι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου επί πίνακι, όπερ και εγένετο.

Ο Ηρώδης με λύπη διέταξε να παραδοθεί το κεφάλι του Αγίου σε μάνα και κόρη. Το Σώμα και την τιμία Kάρα του παρέλαβαν οι μαθητές του και προέβησαν στην ταφή τους. 

Λόγω των ειδικών συνθηκών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύριο Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, εορτή των Θεοφανείων, στο χωριό μας, η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός θα τελεστούν παρουσία κόσμου (25 ατόμων), αυστηρώς τηρουμένων των μέτρων, στον Ενοριακό Ναό του Αη- Γιάννη από 7.30 - 10.30 π.μ. 

Οι γιορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι:

1. Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου: 23 Σεπτεμβρίου

2. Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου: 7 Ιανουαρίου

3. Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου: 24 Φεβρουαρίου

4. Γ΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου: 25 Μαΐου

5. Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου: 24 Ιουνίου

6. Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου: 29 Αυγούστου

Απολυτίκιο Θεοφανείων:

Ἐν Ἰορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις, τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοί, ἀγαπητὸν σὲ Υἱὸν ὀνομάζουσα, καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανεῖς Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοί.

Απολυτίκιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού:

Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.