11/4/20

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΑΖΑΡΟ - Ο μοναδικός Άγιος με δύο τάφους


Ο Άγιος Λάζαρος που εορτάζομαι σήμερα είναι ο μοναδικός Άγιος της Εκκλησίας μας με 2 τάφους. Ο 1ος τάφος του Λαζάρου βρίσκεται στην Βηθανία νοτιοανατολικώς της Ιερουσαλήμ και αποτελείται από μια υπόγεια κρύπτη, στην οποία οδηγούν 27 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο φυσικό βράχο. Επάνω από τον τάφο η Αγία Ελένη είχε ιδρύσει τον 4ο αιώνα τρίκλιτη βασιλική με αίθριο.


Ο Λάζαρος σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή απέθανε και αναστήθηκε από τον Κύριο μας και μετά την ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου βαπτίσθηκε από τους Αποστόλους και χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου (Λάρνακας).

Εκεί έζησε 30 χρόνια ακόμα μέχρι τον θάνατο του το 63 μ.Χ. μετά από  πλούσια φιλανθρωπική και Χριστιανική δράση στην Επισκοπή Κιτίου και θάφτηκε στο Ρωμαϊκό νεκροταφείο της πόλης που βρισκόταν στο σημείο του σημερινού Ναού.
Ο Τάφος του Αγίου Λαζάρου, που ανακαλύφθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα το 1973, είναι αρκετά μεγάλος με 2 δωμάτια.
Με τη χάρη του Αγίου, αξιώθηκα της μεγάλης ευλογίας, αρκετές φορές να προσκυνήσω και τους 2 τάφους του Λαζάρου, τόσο στη Βηθανία, μια φορά μάλιστα με πολλούς Ενορίτες μου, όσο και στην Κύπρο.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος α’.
Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.