9/10/19

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ



Με σημαντικά θέματα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό μας Κέντρο, Ενημερωτική συνέλευση, με την συμμετοχή του Εκκλ. Συμβουλίου της Ενορίας και κατοίκων της Κρέντης.

Στη συνάντηση αυτή που έγινε μετά από πρόσκληση του εφημερίου μας, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.    Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Πνευματικού Κέντρου.
2.    Ίδρυση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων Κρέντης (Σχέδιο Καταστατικού)
3.     Προτάσεις για τον διορισμό Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και Νεωκόρου (Τριετία 2020 – 2022)
4.    Συνέχιση λειτουργίας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής
5.    Συνέχιση λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου
6.    Συνέχιση λειτουργίας Τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών,
7.    Λειτουργία Τμήματος Αγιογραφίας
8.    Η πορεία του Κατηχητικού Σχολείου Κρέντης. Προτάσεις αναβάθμισης της Λειτουργίας του – Κατηχητές.
9.    Διοργάνωση Τράπεζας ΑΓΑΠΗΣ στην εορτή του Αγίου Νεκταρίου (Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019)
10. Συζήτηση για τα όσα ακούγονται περί προσφύγων στην Ευρυτανία.
Μετά τις σχετικές εισηγήσεις από τον Εφημέριο μας,
1.    Για το πρώτο θέμα ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίστηκε, το Εκκλ. Συμβούλιο να υποβάλει σχετικό αίτημα στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, για την Σύσταση στην Ενορία Συλλ. Ιωάννου Προδρόμου Κρέντης, που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, Εκκλησιαστικού Ιδρύματος που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΥΛΛ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΡΕΝΤΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ – Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ», το οποίο θα έχει έδρα την Κρέντη Κερασοχωρίου του Δήμου Αγράφων.
Επ΄ αυτού μάλιστα αποφασίστηκε να προταθούν από τον Εφημέριο μας, για 3ετή Διορισμό από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, για το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, οι κ.κ.  1. Στυλιανή Παπαροϊδάμη – Βούρτσα 2. Αγγελική Μάκκα – Ανδρώνη, 3. Θεοδώρα Στ. Μάκκα, 4. Πηνελόπη Ε. Τσιγαρίδα, 5. Αθανάσιος Στ. Μάκκας, 6.Χαρά Τηγανίτα, και 7, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ευάγγελος Φεγγούλης. Ως αναπληρωματικά Μέλη προτάθηκαν οι κ.κ. 1. Γεώργιος Βούρτσας, 2. Παναγιώτης Κλ. Μάκκας, 3. Αθανάσιος Κουτσιούμπας.
Τι προβλέπει το Άρθρο 4 του Κανονισμού
Διοίκηση
Το Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του εκάστοτε Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου.
Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και απαρτίζεται από:
Α) Από τον εκάστοτε εφημέριο της Ενορίας Συλλ. Ιωάννου Προδρόμου Κρέντης, ως Προέδρου του Κέντρου.
Β) Ένα (1) μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.
Γ) Από τρεις (3) ενορίτες άνδρες ή γυναίκες που διακρίνονται για την πνευματική τους κατάρτιση, ωριμότητα και ενδιαφέρον για το έργο της Ενορίας.
Δ) Από δυο (2) κατοίκους όμορων χωριών άνδρες ή γυναίκες που διακρίνονται για την πνευματική τους κατάρτιση, ωριμότητα και ενδιαφέρον για το έργο της Ενορίας.
Ε) Διορίζονται επίσης τρία (3) αναπληρωματικά μέλη.
Ο διορισμός γίνεται μετά από έγγραφη πρόταση του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας, τόσο για τα τακτικά όσο και για τα αναπληρωματικά μέλη, έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και με Πράξη του.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται για μια τετραετία με δικαίωμα επαναδιορισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Πολιτιστικού -Πνευματικού Κέντρου συγκροτείται σε σώμα κατά την πρώτη συνεδρίασή του, εκλέγοντας τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Ταμία. Η προσφορά των μελών είναι τιμητική και χωρίς οικονομική αμοιβή. Μέλη του Δ.Σ. μη ανταποκρινόμενα στα καθήκοντα τους αντικαθίστανται με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου.

2.    Για το 2ο θέμα αποφασίστηκε, να προχωρήσουν οι γονείς στην Ίδρυση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων Κρέντης, αναθέτοντας την υπόθεση σε Δικηγόρο, που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση, όπου και θα κατατεθούν προς συζήτηση τυχόν τροποποιήσεις στο Σχέδιο του Καταστατικού που μοιράστηκε στους γονείς.
  1. Για το 3ο, 4ο,5ο,6ο, 7ο και 8ο θέμα αποφασίστηκε η συνέχιση λειτουργίας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, των Τμημάτων Παραδοσιακών χορών, Αγιογραφίας και του Κατηχητικού Σχολείου, με έναρξη των μαθημάτων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στην επόμενη συνάντηση.
4.    Την καθιερωμένη Τράπεζα Αγάπης, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, 9 Νοεμβρίου 2019, θα αναλάβει και φέτος ομάδα γυναικών.
5.    Έντονο προβληματισμό δημιούργησε στους συμμετέχοντες στην συζήτηση το επίκαιρο θέμα με τους πρόσφυγες,  για το οποίο πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα. Στην κουβέντα που αναπτύχθηκε τέθηκε υπόψη όλων η Επερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας προς τον αρμόδιο Υπουργό για το μείζον αυτό ζήτημα και οι αποφάσεις των φορέων του Καρπενησίου και της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας. Επίσης έγινε περαιτέρω ενημέρωση για την περιβόητη πλατφόρμα ΕΣΗΔΗΣ του Υπ. Προστασίας του Πολίτη  Πληροφορίες : ΥΠ.Υ.Τ. 210 9285151, 210 9285122, 210 9285130, email: stegasi@firstreception.gov.gr, που αναφέρεται στη μίσθωση κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής αιτούντων άσυλο όπου το Υπουργείο απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και κατόχους ακινήτων.
Η κυρίαρχη θέση όλων ήταν ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία  ενημέρωση από κάποιο φορέα για το θέμα αυτό, που να αναφέρεται για πρόσφυγες που πρόκειται να έλθουν και στο Δήμο Αγράφων. Μάλιστα προτάθηκε να κατατεθεί σχετικό αίτημα προς κάθε αρμόδιο προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα, που απασχολεί έντονα και το χωριό μας.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, με πολλαπλά οφέλη για όλους.