26/12/16

Μια αλλιώτικη συνέντευξη του εφημερίου μας στο Gazzetta Weekend και στον Δημήτρη Τομαρά. Εάν είσαι και Παπάς... (pics)

Εάν είσαι και Παπάς... (pics)
...με το ποδόσφαιρο θα πας! Τι σχέση έχουν τα ράσα με την μπαλίτσα; Καμία; Έτσι νομίζετε! Ο πάτερ Βαγγέλης Φεγγούλης, αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Ευρυτανίας, μιλάει στο Gazzetta Weekend  και λύνει όλες τις απορίες σας! Μέχρι και για... Αντετοκούμπο!
Επιμέλεια: Δημήτρης Τομαράς



Ο Παπά Φεγγούλης γεννήθηκε το 1964 στην Επισκοπή Ευρυτανίας. Το 1984 απεφοίτησε από την 7τάξια Ιερατική Σχολή Καρπενησίου, το 2001 από την Θεολογική Σχολή και ενώ συνέχισε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα  Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Το 2012, μετά από αρχαιρεσίες, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και στην συνέχεια είχε εκλεγεί και στην θέση του αντιπροέδρου. Το 2015 είχε οριστεί ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) ως πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του ΙΣΚΕ, με τριετή θητεία.  Είναι πατέρας πέντε παιδιών και ενώ η σχέση του με το ποδόσφαιρο ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία.















Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια έχει να κάνει με αυτά που έχει να πει ο ίδιος στο Gazzetta Weekend. «Με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι από μικρό παιδί. Ήμουν στην ομάδα του Ταλαιπωριακού στην ΕΠΣ Ευρυτανίας, μία εκ των ιδρυτικών και πλέον ιστορικών ομάδων της Ένωσης. Έπαιξα ποδόσφαιρο και αργότερα όταν έγινα ιερέας ασχολήθηκα με την προπονητική αλλά και την Ένωση της περιοχής μου», εξηγεί ο ίδιος.

Ποιός ήταν όμως ο λόγος που τον ώθησε να γίνει ιερωμένος και πως το συνδύασε με το ποδόσφαιρο; «Όλοι στην οικογένειά μου ήταν ιερείς. Ο παππούς μου το ίδιο. Αγαπούσα πολύ την εκκλησία και τον Θεό από μικρός. Επέλεξα να συνεχίσω να ακολουθήσω τον χώρο αυτόν. Είμαι και θεολόγος και έχω διατελέσει και αναπληρωτής καθηγητής. Δεν μας είχαν διορίσει όμως ως μόνιμους και έτσι δεν συνέχισα. Για το ποδόσφαιρο σίγουρα είναι η αγάπη και το πάθος. Ο αθλητισμός μου αρέσει πολύ σε όλες του τις εκφάνσεις. Σε όλα τα επίπεδα. Εισπράττω και από την σχέση μου με τον χώρο του ποδοσφαίρου και τα παιδιά.

Ως πατέρας πέντε παιδιών θεωρώ πολύ σημαντικό ένας νέος να είναι στον αθλητισμό. Ο ένας γιος μου μάλιστα είναι στην Κ-20, ο Γιάννης Φεγγούλης (σ.σ. τερματοφύλακας γεννημένος το 1999) και γενικά τα παιδιά μου είναι στον αθλητισμό», υπογραμμίζει.

Για τους νέους της περιοχής του και την αξία που έχει το να αθλούνται διευκρινίζει ότι «το βασικότερο για τους νέους και ειδικά της περιοχής μας που δεν υπάρχουν και πολλά να κάνουν είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Αντί να πάνε στο καφενείο ή αλλού αθλούνται. Έτσι αποφεύγουμε άλλα άσχημα πράγματα. Εγώ χαίρομαι όταν βλέπω τα νέα παιδιά να έρχονται για γυμναστική στην πλατεία ή σε προπόνηση. Ο αθλητισμός προσφέρεται για τα παιδιά, τους δίνει διεξόδους και τους ανοίγει... ορίζοντες».

«ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, ΚΑΝΟΥΜΕ... ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ»!
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως απ' όσο είναι σε θέση να ξέρει «δεν νομίζω να υπάρχει άλλος στην Ελλάδα σαν και μένα. Σε επίπεδο Ένωσης σίγουρα δεν υπάρχει άλλος ιερωμένος. Στην Ένωση δεν είμαι μόνο αντιπρόεδρος. Λειτουργώ και ως γραφείο Τύπου και για τις δημόσιες σχέσεις. Έχουμε και ένα site που προσπαθούμε να το ενημερώνουμε σωστά και με συνέπεια. Προσπαθούμε να δουλεύουμε σωστά και καλά και να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Προσωπικά κάνω τα πάντα για την Ένωση διότι θέλω να βοηθάω. Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς τα προβλήματά μας δεν είναι λίγα. Στον τομέα των γηπέδων έχουμε τεράστιο θέμα. Επίσης στο οικονομικό. Τα τελευταία χρόνια που δεν χρηματοδοτούνται οι Ενώσεις η μόνη προσπάθεια και στήριξη που έχουμε είναι από τον Δήμο. Κάνουμε... έρανο για να βγάλουμε ακόμα και τα έξοδα διαιτησίας. Δίνουμε μεγάλο αγώνα». Ο ίδιος έχει μετάσχει και σε σειρά ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων, όπως αυτήν προς τιμήν του προπονητή, Σάκη Τσιώλη.

ΜΕ ΣΑΚΗ ΤΣΙΩΛΗ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΛΑΧΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ο ίδιος φροντίζει κάθε φορά να μνημονεύει τα ονόματα των Τσιώλη και Βλάχου, τους οποίους θεωρεί κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Μάλιστα μετείχαν και σε δράσεις που έκαναν στον αγώνα για την μάστιγα των ναρκωτικών στην Ευρυτανία.
«ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΛΙΓΓΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ»
Τον ρωτάμε για την σημερινή κατάσταση στο ποδόσφαιρο και την ΠΔΕ της ΕΠΟ: «Ναι υπάρχει πλέον και τρόϊκα στο ποδόσφαιρο. Ακούμε κάποια χρήματα που προκαλούν ίλιγγο. Ποσά που σε ζαλίζουν. Γενικά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο γίνονται και ακούγονται πολλά που δεν μπορώ να καταλάβω. Για μένα πρέπει να δοθεί περισσότερη βάση και αξία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να στηριχθεί πιο πολύ. Μέσα από εκεί θα βγουν τα ταλέντα. Λυπάμαι πολύ να βλέπω σε μεγάλες ομάδες 11 ξένους και να μην υπάρχει ένα ελληνόπουλο. Γιατί αυτό;».

«ΣΤΗΡΙΖΩ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ»
Ο Πατήρ Φεγγούλης δεν κρύβει την στήριξή του προς την ομάδα του Παναιτωλικού: «Κυρίως Παναιτωλικό θα σας έλεγα ότι στηρίζω. Είμαι στην ομάδα πολύ κοντά εδώ και χρόνια. Διετέλεσα συνεργάτης και έχω θητεύσει και σε ομάδες στο Αγρίνιο. Έμενα εκεί. Έχει επίσης πρόεδρο τον Κωστούλα. Ένας εξαιρετικός παράγοντας. Από τους καλύτερους προέδρους στην Σούπερ Λιγκ. Ευρυτάνας στην καταγωγή. Σοβαρός, αξιοπρεπέστατος, ένας σωστός κύριος και το όνομά του δεν έχει εμπλακεί πουθενά».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από τις μεγάλες ομάδες και το εάν έχει κάποια προτίμηση: «Κοιτάξτε από μικρό παιδί ήμουν με τον Ολυμπιακό. Λόγω του γιου όμως θέλω να πηγαίνει καλά και η ομάδα του. Από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχω απογοητευθεί σε πολλά πράγματα είναι η αλήθεια. Στον Ολυμπιακό δεν μου αρέσει το γεγονός πως σήμερα βλέπω πως το επίπεδο κάποιων παικτών δεν είναι γι' αυτήν την ομάδα, όπως π.χ. του Βιάνα. Υπάρχουν ελληνόπουλα που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Γιατί να μην προκύψουν και να δημιουργηθούν οι συνθήκες να γυρίσουν πίσω ή να φτιάξουν μία πολύ δυνατή ομάδα όλοι μαζί;».

«ΒΛΕΠΩ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΗΠΕΔΑ»!
Ο ίδιος δεν γίνεται να μην επανέλθει στο γηπεδικό. Είναι κάτι που έδειχνει από την πρώτη στιγμή της κουβέντας μας ότι τον πονάει και τον ενοχλεί πολύ: «Αγωνιζόμαστε συνέχεια. Θέλουμε να έχουμε μία υγεία ως Ένωση και καλά γήπεδα. Έχουμε ένα γήπεδο με πλαστικό στην ΕΠΣ Ευρυτανίας και άλλο ένα στον Δήμο Αγράφων χωμάτινο και σε τραγική κατάσταση. Ούτε στην Ουγκάντα δεν υπάρχουν τέτοια γήπεδα. Τα βλέπω και λέω ούτε στην Αφρική και την Ουγκάντα! Σας το λέω διότι πριν την Ένωση ήμουν πρόεδρος σε ομάδα, στην Φραγκίστα και μετά Γραμματέας στον ΑΟ Κρέντης. Όπως είπα και πριν έχω υπάρξει και παίκτης και προπονητής και έχω εικόνα».

«ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΕ ΤΑ ΡΑΣΑ ΣΩΠΑΣΕ»!
Ένα από τα... κουλά περιστατικά του έχουν τύχει ως προπονητής: «Ήμουν στον πάγκο σε ένα ματς τοπικού. Κάποιος από την εξέδρα φώναζε και έβριζε. Φάνηκε να έχει ξεφύγει για τα καλά προς τον διαιτητή. Τα είχε βάλει για τα καλά μαζί του. Κάποια στιγμή σηκώθηκα από τον πάγκο και ήταν έτοιμος να αρχίσει τα... βρισίδια προς το μέρος μου. Με το που με είδε και είδε και τα ράσα σώπασε. Σταμάτησε και κάθισε κάτω! Μου έκανε εντύπωση αυτό».

«ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΣ»
Η παρουσία του στην Γ.Σ. της ΕΠΟ προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα κα του Κωστάκη Κουτσοκούμνη και των ανθρώπων των FIFA / UEFA γενικότερα, που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του: «Μπορώ να σας πω ότι εισέπραξα πολύ αγάπη και σεβασμό στην Γ.Σ. της ΕΠΟ. Με αντιμετώπισαν όλοι με αγάπη σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό με ικανοποίησε πολύ. Μου έδωσε δύναμη για να συνεχίσω. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Δεν υπάρχει αυτό το απόλυτο χάος που λένε. Η απόλυτη σαπίλα που παρουσιάζουν. Μπορούν να φτιάξουν τα πράγματα. Ναι υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει και ελπίδα αρκεί να μπει ένα σχέδιο και ένας προγραμματισμός. Να κόψουμε όλα τα αρρωστημένα πράγματα και να στηρίξουμε το ποδόσφαιρό μας».

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΦΕΝΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΝΒΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ!
Στο πλαίσιο υποχρεώσεών του στο εξωτερικό ο Παπά Φεγγούλης είχε δει και ματς μπάσκετ, καθώς και αυτό το άθλημα του αρέσει πολύ. Μάλιστα αποκαλύπτει πως όνειρό του είναι να παρακολουθήσει μία μέρα από κοντά ματς ΝΒΑ και τον Αντετοκούμπο σε δράση!

«Είχα βρεθεί στην Πόλη για άλλη υποχρέωσή μου και είδα ένα δυνατό ματς της Φενέρ. Όνειρό μου είναι να βρεθώ μία μέρα στο ΝΒΑ και να δω δυνατά και καλά παιχνίδια αλλά και τον Αντετοκούμπο σε δράση. Μου αρέσει πολύ και το μπάσκετ. Στο σπίτι όταν μπορώ εκτός από μπάλα βλέπω και μπάσκετ». Κλείνοντας την συζήτησή μας έκανε και την ευχή του για το 2017: «Να ευχηθώ ευλογημένα τα φετινά Χριστούγεννα. Η νέα χρονιά να δώσει κάτι καλό και στο ποδόσφαιρό μας αλλά και γενικότερα στην πατρίδα μας. Ειδικότερα για εμάς στην Ευρυτανία για τα γήπεδά μας. Να μας δοθεί μία βοήθεια. Στον Δήμο Αγράφων να γίνει επιτέλους ένα γήπεδο με καλό χλοοτάπητα, που τώρα είναι χωράφι. Αυτές οι υποδομές όπως ανέφερα και πριν είναι επιπέδου Αφρικής. Κάνω έκκληση σε όποιον μπορεί. Θα το θέσω και στην ΕΠΟ στην επόμενη Γ.Σ. και ελπίζω να βρεθεί μία λύση».