14/8/16

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ


Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου 2016, στην Κρέντη του Δήμου Αγράφων, η μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του δίσκου «Ρούμελη – Ηχογραφήσεις Σίμωνα Καρά , 1978». Κατά την διάρκεια της πολύ σημαντικής αυτής μουσικής γιορτής, που συνδιοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΜ, τον Δήμο Αγράφων, την Ενορία μας και τον Σύλλογο Νέων της Κρέντης,










παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Ματζούρη, η έκδοση των ηχογραφήσεων του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη , έκδοση η οποία συμπεριλαμβάνει και τρία  τραγούδια της Ευρυτανίας, που ηχογραφήθηκαν στην Κρέντη στις 18 Ιουλίου 1978  από την περίφημη  τοπική «ζυγιά», που την αποτελούσαν ο Γιάννης Μάκκας, ο Κώστας Κούρος και ο αείμνηστος Παναγιώτης Ρούμπος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Ο Ποιμενάρχης μας, βαθύτατος γνώστης της παραδοσιακής μουσικής μας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση, όπως και τους ομιλητές, τονίζοντας με έμφαση, την ανάγκη προβολής και ανάδειξης της μουσικής μας παράδοσης και την προστασία της από τους εκμοντερνισμούς και όποια άλλα στοιχεία που την αλλοιώνουν. «Στην δημοτική μας παραδοσιακή μουσική δεν έχουν θέση οι ηλεκτρικές κιθάρες, ούτε τα ντραμς, αλλά το λαούτο και το σαντούρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος.
Στην εκδήλωση ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Τάσος Ηλιούπουλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους μουσικούς της Ευρυτανίας, ενώ ο εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αναφέρθηκε στους μουσικούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Κρέντη από την δημιουργία του χωριού μέχρι και σήμερα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος Νέων Κώστας Κουτσιούμπας. 
Στη συνέχεια ο Δήμος απένειμε τιμητικές πλακέτες στο ΚΕΠΕΜ, στους δυο ζώντες μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφηση που έγινε το 1978 από τον Σίμωνα και την Αγγελική Καρά, αλλά και σε παλιότερους μουσικούς του χωριού, μετά από εισήγηση μας. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα χορευτικά Τμήματα του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Ενορίας μας, να παρουσιάζουν τα 3 τραγούδια του δίσκου που ηχογραφήθηκαν πριν 38 χρόνια και άλλα αγραφιώτικα τραγούδια, κερδίζοντας δίκαια το χειροκρότημα των συγχωριανών μας που γέμισαν την πλατεία.
Κακώς, που δεν ζητήθηκε από τον Γιάννη Μάκκα, να ερμηνεύσει έστω ένα τραγούδι από την ηχογράφηση του 1978. 

Νωρίτερα και προ της ενάρξεως της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, χοροστάτησε τον Παρακλητικό Κανόνα, που τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.