4/9/14

Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΚΑΣ














Ο συγχωριανός μας Πάνος Μάκκας, είναι ένας άνθρωπος, προικισμένος από τον Θεό με πολλά χαρίσματα και τάλαντα. Κορυφαία όλων, η ενεργητικότητά του και η δράση του στο επαγγελματικό τομέα όπου και καταξιώθηκε στην Αμερική αποκτώντας μεγάλη περιουσία και φήμη αλλά και μια ευλογημένη οικογένεια, έχοντας πάντα δίπλα του, ως ξεχωριστό στήριγμα, την εκλεκτή του σύζυγο Ευανθία.

Πέραν όμως από αυτά ο Πάνος έχει επιδείξει στη ζωή του μεγάλο ζήλο και αγάπη για τη φύση αλλά και για την ξυλογλυπτική, με την οποία τελευταίως ασχολείται με πολύ μεράκι. Ειδικότητά του οι γκλίτσες (ΦΩΤΟ), όπου κυριολεκτικά "ζωγραφίζει",φτιάχνοντας πραγματικές δημιουργίες που χαίρεσαι να τις βλέπεις.
Εκτός της ξυλογλυπτικής, ο Παναγιώτης καταπιάνεται εξίσου καλά και με τα δένδρα και ειδικά με το κέντρωμα των δένδρων, καθότι αγαπάει τη φύση αλλά και εν γένει την δημιουργία, επιδιώκοντας πάντα να μετατρέπει ακόμη και τα δένδρα που δεν κάνουν καρπούς σε παραγωγικά.
Επειδή μάλιστα έχει και ιδιαίτερη εκτίμηση στα σύκα, όπως λένε οι πληροφορίες, σήμερα  τον «συλλάβαμε» να κεντρώνει μια αγριοσυκιά με πολύ μεράκι, στα τελευταία σπίτια του χωριού, κοντά στην πλατεία. Μαστοριά, τέχνη και αφοσίωση στο έργο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και αναμονή για το τέλειο αποτέλεσμα.
Ημέρες ξεκούρασης για τον Παναγιώτη στο χωριό και η καθημερινότητα του μέχρι να αρχίσει το κυνήγι, είναι πάντα γεμάτη με κάτι καλό. Του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός και δημιουργικός στη ζωή του. 

Στη συνέχεια θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στο κέντρωμα και στην συκιά, που παράγει ένα από τα πιο ωραία φρούτα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ (ΚΕΝΤΡΩΜΑ) ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ
Ο εμβολιασμός είναι ουσιαστικά η μεταφορά καρποφόρου βλασταρίου ενός δέντρου στον κορμό ενός άλλου δέντρου (υποκείμενο), αποσκοπώντας στα εξής:
- εξημέρωση άγριων δέντρων
- πολλαπλασιασμός της ποικιλίας (π.χ. ο λωτός που δεν πολλαπλασιάζεται αλλιώς)
- καλλιέργεια ποικιλίας σε μέρη όπου το δέντρο της ποικιλίας δε μπορεί να ευδοκιμήσει και χρησιμοποιείται το κατάλληλο υποκείμενο
- δημιουργία αρσενικών και θηλυκών ανθών στο ίδιο δέντρο ώστε να έχουμε αυτο-γονιμοποίηση.
- βελτίωση των καρπών
- αύξηση της παραγωγικότητος
- αυξημένη αντοχή στις κλιματολογικές συνθήκες
Η επιλογή του υποκείμενου είναι καθοριστική στην επιβίωση, ανάπτυξη και παραγωγικότητα του δέντρου. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά υποκείμενα που εγγυώνται σίγουρη και απροβλημάτιστη παραγωγή. Ωστόσο, πρέπει πάντα να επιλέγεται το σωστό υποκείμενο για κάθε καλλιέργεια. Στα φυτώρια "Vita Plant" μπορείτε να ενημερωθείτε για το καταλληλότερο υποκείμενο για την καλλιέργεια σας .
Ο εμβολιασμός των δέντρων γίνεται με διάφορους τρόπους. Οι κύριες μέθοδοι εμβολιασμού είναι:
Μπόλιασμα με μάτι:Ο εμβολιασμός με εγκεντρισμό ματιού μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται το μάτι με τμήμα του φλοιού και εγκεντίζεται σε μια τομή σχήματος "Τ" στο βλαστάρι υποκείμενο. Στη συνέχεια δένεται με ελαστική ταινία. Αυτή η μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται για όλα τα οπωροφόρα δέντρα.
 Μπόλιασμα με Κεντράδι:Σε αυτή τη μέθοδο, κόβεται το βλαστάρι που περιέχει το μάτι με το κάτω μέρος του να είναι μυτερό. Το υποκείμενο , που μπορεί να είναι είτε δέντρο είτε βραχίονας, σκίζεται ώστε να δεχτεί το εμβόλιο .Στη συνέχεια το εμβολιασμένο δέντρο δένεται και αλοίφεται με ειδικές αλοιφές.
 Μικρο-εμβολιασμός με μάτι:Η μέθοδος είναι ίδια με το μπόλιασμα με μάτι, απλά γίνεται σε μικρότερη κλίμακα, σε ειδικό εργαστήριο με χρήση στερεοσκόπιου.
Μπόλιασμα με Κύτταρο: Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην κυτταρική ανάπτυξη του φυτού σε ειδικό εργαστήριο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΚΙΑ
Η συκιά είναι δένδρο φυλλοβόλο που το ύψος του φθάνει τα 2-5 μέτρα και, σπανίως, τα 10 μέτρα και διατηρείται πέραν των 50-60 χρόνων. Υπάρχουν στοιχεία για δέντρα συκιάς που έχουν ηλικία πολλών εκατοντάδων ετών. Καλλιεργείται σε θερμές και δροσερές παραθαλάσσιες περιοχές και συναντάται σε πολλά μέρη του κόσμου (Xώρες γύρω από τη Μεσόγειο, Βόρεια Αμερική, Με ξικό, Αφρική, Ινδία, Αυστραλία και πολλά άλλα μέρη). Το υποείδος Φίκος η καρική (ήμερη) έχει μέτριο ανάστημα (6-7μ) απλωτή μορφή και χαμηλή στρογγυλωπή και διακλαδισμένη «κόμη». Ο κορμός και τα εύρωστα κλαδιά της σκεπάζονται από ένα λείο, γκρίζο φλοιό. 
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο με αρκετά μεγάλα, σαρκώδη φύλλα διαιρεμένα σε 3-5 λοβούς, βαθυπράσινα και γυαλιστερά στην επάνω επιφάνεια και καλυμμένα με πολύ μικρές και σκληρές τρίχες στην κάτω. Τα σύκα από βοτανικής άποψης δεν είναι καρποί, αλλά ταξιανθίες που, κατόπιν, γίνονται ταξικαρπίες. Το σύκο είναι μια ταξιανθία που αποτελείται από μια σαρκώδη ανθοδόχη στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται τα μικρά άνθη. Αυτά, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε μικρούς σκληρούς καρπούς που θεωρούνται σπόροι. Οι ποικιλίες της ήμερης συκιάς παράγουν, γενικά, δύο τύπους ταξιανθιών (σύκων). Τα πρώτα ωριμάζουν τον Ιούνιο και ονομάζονται πρωτόσυκα (ματζίλες), ενώ, τα δεύτερα που είναι και τα πραγματικά σύκα, ωριμάζουν κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Σχηματίζονται στη μασχάλη των φύλλων πάνω στα μικρά κλαδιά που αναπτύχθηκαν την Άνοιξη. Στα ίδια αυτά κλαδιά, σχηματίζονται και άλλες ταξιανθίες που ωριμάζουν μόνο την επόμενη Άνοιξη και γίνονται ματζίλες.
O πολλαπλασιασμός γίνεται με μόσχευμα.
Το χειμώνα κόβονται κλαδιά 2-3 χρόνων μήκους 30-40 εκατ. και φυτεύονται σε φυτώριο ή απευθείας στην οριστική θέση. Για τον πολλαπλασιασμό μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και έρριζες παραφυάδες που αποσπώνται από το μητρικό δέντρο.

Εμβολιασμός γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε άγριες συκιές ή στις περιπτώσεις που θέλουμε να αλλάξουμε ποικιλία. Γίνεται ακόμη εμβολιασμός ποικιλιών σε επιλεγμένα υποκείμενα, που προσαρμόζονται καλύτερα στα διάφορα εδάφη, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας των δένδρων και της ποιότητας των καρπών. Για να εφαρμοστεί ο εμβολιασμός, θα πρέπει να επιλεγούν οι ποικιλίες εκείνες, που ευδοκιμούν καλύτερα ως υποκείμενα και να αναπτυχθεί η τεχνική αυτού. Η συκιά διαμορφώνεται με κλάδεμα σε σχήμα τύπου κυπέλου. Δεν πρέπει να κόβονται οι κορυφές των κλαδιών γιατί στην άκρη τους σχηματίζονται οι καρποί. Για την ανανέωση ενός δέντρου που έχει πάθει ζημιές, αρκεί να μεγαλώσει μια παραφυάδα του σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εμβολιασμένο. Ενδεικνυόμενα συστήματα καλλιέργειας, για εμπορικές φυτείες, είναι οι φυτεύσεις σε κανονικές αποστάσεις, με διαμόρφωση των δένδρων σε κανονικό κύπελλο, όπου επιτυγχάνονται μεγαλύτερες αποδόσεις και η καλύτερη ποιότητα καρπού, χωρίς άρδευση.