16/5/13

Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον;


Έναν ογκόλιθο είχαν τοποθετήσει οι εχθροί του Χριστού στην είσοδο του τάφου Του. Και οι Μυροφόρες γυναίκες αγωνιούσαν στο δρόμο προς τον τάφο, ποιος θα κυλήσει τον λίθον από τη θύρα του μνημείου (Μαρ.16,3); Το ερώτημα ήταν όντως βασανιστικό γι’ αυτές, αλλά και με διαχρονική σημασία για τους χριστιανούς όλων των εποχών μέχρι και σήμερα. Ποιος θα αποκυλίσει τον λίθον από την Ορθοδοξία, από την Εκκλησία;


Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, σε αντίθεση με τις Μυροφόρες, περιμένουν μπροστά σε πολλούς ογκόλιθους της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Οι παντοειδείς αιρέσεις, τα ψυχοφθόρα θεάματα, η κατάρρευση των αξιών, η ηθική έκπτωση, η αυτονόμηση από τον αναστημένο Χριστό, η θεοποίηση του χρήματος είναι μερικοί από τους τεράστιους ογκόλιθους που σκεπάζουν την Ορθοδοξία μας και φράζουν την είσοδο της Εκκλησίας του Χριστού.
Περιμένουμε, σήμερα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τη «δόση» μας από τους Ευρωπαίους εν μέσω οικονομικής και ηθικής δυσπραγίας, καθολικής απραξίας και ευδαιμονισμού. Προπάντων με ατολμία και ατομικό βόλεμα, με άγνοια των χριστιανικών μηνυμάτων του Ευαγγελίου και αποκήρυξη κάθε μορφής συλλογικής προσπάθειας. Φτάσαμε, δυστυχώς, στο σημείο να βλέπουμε και να ακούμε να διαφημίζονται κακίες και διαστροφές με αποτέλεσμα να αμβλύνεται το ηθικό αισθητήριο των ορθοδόξων και να επαληθεύεται η θεόπνευστη επισήμανση: «Ου μόνον αυτά ποιούσιν, αλλά και συνευδοκούσι τοις πράσσουσι» (Ρωμ.1,32).
Ποιος θα αποκυλίσει τους λίθους του ατομισμού, το πνεύμα του φιλελευθερισμού, του οικουμενισμού, του συγκρητισμού (εξομοίωση της χριστιανικής πίστης με τις πάσης φύσεως θρησκείες), των παντοειδών αιρέσεων, της πολεμικής κατά των ιερών κανόνων; Ωστόσο, αρκετά φλυαρήσαμε. Κινδυνεύουμε να λησμονήσουμε ότι ο πνευματικός αγώνας και η όποια αφύπνιση κρίνονται τελικά στον «έσω» άνθρωπο και φανερώνονται στο ήθος που επιδεικνύει. Το ήθος της Εκκλησίας μας που βιώνεται μέσα από μια κοινωνία προσώπων και χαρακτηρίζεται από ταπείνωση και διάκριση.
Η προσωπική μας κρίση, η κρίση του κόσμου, η κρίση της Ορθοδοξίας, οι ογκόλιθοι που έφραξαν την είσοδο, θα μετακινηθούν και τώρα από το μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου με θερμή προσευχή των Χριστιανών και μεγάλη πίστη.