3/7/11

Εκδρομή λήξης κατηχητικού σχολείου Κρέντης

Με  τη Χάρη του Θεού και φέτος η  κατηχητική χρονιά  έφθασε στο τέλος της. Μεταξύ των Κατηχητικών που λειτούργησαν στην Ι. Μητρόπολή μας, Κατηχητικό Σχολείο, με την συμμετοχή 22 παιδιών, λειτούργησε μετά από πολλά χρόνια και στην Ενορία της Κρέντης και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. 
Ο εφημέριος του χωριού και οι συνεργάτες του μέσα στο κλίμα της αγάπης του Χριστού,  δίδαξε στα παιδιά, το λόγο του Θεού, τα έφερε σε επαφή με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, τους γνώρισε τους Αγίους Της  και την Παράδοσή Της, ενώ τα παιδία καθόλη την διάρκεια της χρονιάς έψαλλαν, τραγούδησαν και πέρασαν ευχάριστες ώρες παιχνιδιού με την ομάδα ποδοσφαίρου που δημιούργησαν.
Η λήξη της Κατηχητικής περιόδου ολοκληρώθηκε με προσκυνηματική  εκδρομή, στην Ιερά Μονή Τατάρνης και με ταυτόχρονες επισκέψεις, στο Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας, στο νερόμυλο στην Κάτω Ποταμιά Γρανίστας και στην Βαλαώρα. 
Η ωραία αυτή – εκδρομή – γιορτή για τα παιδιά και τους γονείς τους πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 25 Ιουνίου 2011. Γύρω στις 9,30 π.μ. παιδιά και γονείς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Κρέντης, παρουσία της Δημοτικής Συμβούλου Αγράφων κ. Βασιλικής Φεγγούλη, που ήταν η υπεύθυνη συνοδός της εκδρομής εκ μέρους του Δήμου, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο του Δήμου Αγράφων με πρώτο προορισμό το χωριό Λημέρι, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μέσα στο λεωφορείο η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη με παιχνίδια και τραγούδια από τα παιδιά του Κατηχητικού. Γύρω στις 10,30 π.μ. η αποστολή έφτασε στο Λημέρι. Εκεί, στις υπέροχες αθλητικές εγκαταστάσεις του χωριού και πιο συγκεκριμένα στο υπερσύγχρονο γήπεδο 5Χ5, που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Δημήτρη Τάτση, (πρώην Δήμου Απεραντίων), τα παιδιά συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Τα κατηχητόπουλα, μαζί με τους συνοδούς, χωρισμένα σε ομάδες χόρτασαν, επί 3 περίπου ώρες ποδόσφαιρο και παιχνίδι του παλιού καλού καιρού με νικητές και ηττημένους να φεύγουν στο τέλος αγγελιασμένοι από το γήπεδο. Στην διάρκεια του παιχνιδιού, την αποστολή του Κατηχητικού επισκέφτηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγράφων για τα αθλητικά και πολιτιστικά κ. Δημήτρης Βελαέτης, ο οποίος και φωτογραφήθηκε μαζί τους καθώς και ο Τοπικός Σύμβουλος του χωριού Ανδρέας Κονιαβίτης. Το μεσημέρι η αποστολή αναχώρησε για την Γρανίτσα. Στην πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Απεραντίων, ο εφημέριος της Κρέντης, η Δημοτική Σύμβουλος και κατά διαστήματα ως Θεολόγος, κατηχήτρια του Κατηχητικού Σχολείου, Βάσω Φεγγούλη, οι συνοδοί και Εκκλ. Επίτροποι κ.κ. Ευάγγελος Τσιγαρίδας και Γιώργος Ι. Μάκκας και τα παιδιά, επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, όπου με περίσσια ευγένεια ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του χωριού, από την κ. Γεωργία Παπαντωνίου. Πληροφορήθηκαν για τον Άγιο της Γρανίτσας, Νεομάρτυρα Μιχαήλ, που ανήκει στην χωρία των Ευρυτάνων Αγίων, για τα μεγάλα τέκνα της Γρανίτσας, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στέφανο Γρανίτσα, Δημοσθένη Γούλα, καθώς και για τα λαογραφικά είδη και αντικείμενα της ευρύτερης περιοχής που φυλάσσονται στο Μουσείο.
Επόμενη στάση της εκδρομής, η πανέμορφη Κάτω Ποταμιά και πιο συγκεκριμένη, η φιλόξενη ταβέρνα της κ. Ζήκα, που βρίσκεται κάτω από τον βαθύ ίσκιο των γέρικων πλατανιών, δίπλα ακριβώς από τον Γρανιτσιώτη ποταμό. Εκεί, φρόντισε ο Δήμαρχος, δια του Αντιδημάρχου του Θύμιου Μιχόπουλου, να γευματίσει η αποστολή. Μάλιστα, μετά το τέλος του φαγητού, στην περιοχή έφτασε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Αγράφων, ο οποίος γεννήθηκε και πήγε Σχολείο στον οικισμό αυτό. Τα παιδιά υποδέχτηκαν τον κ. Τάτση με επιφωνήματα χαράς και χειροκρότημα, εκφράζοντας έτσι τις ευχαριστίες τους προς τον πρώτο τη τάξει πολίτη του Δήμου μας, για την υποστήριξη του Κατηχητικού Σχολείου του καθόλη την διάρκεια του έτους.   
Ο Δήμαρχος συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Κατηχητικού Σχολείου για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε στην Κρέντη και ευχήθηκε καλό καλοκαίρι στα παιδιά και τους γονείς τους. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και για μια μακρινή εκδρομή του Κατηχητικού Σχολείου εν ευθέτω χρόνω.
Τα παιδιά ευχαρίστησαν με νέο χειροκρότημα και ζήτησαν από τον Δήμαρχο να τους απονείμει και το κύπελλο που κέρδισαν στους αγώνες ποδοσφαίρου που προηγήθηκαν το πρωί στο Λημέρι.
Κατά την παραμονή τους στην Κάτω Ποταμιά, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν ακόμη από κοντά την νεροτριβή που λειτουργεί στην περιοχή, να περπατήσουν στην κρεμαστή γέφυρα του Γρανιτσιώτη και να γευτούν το δροσερό τους κέρασμα στην διπλανή καφετέρια που λειτουργεί στην τοποθεσία αυτή, τσαλαβουτώντας στα παγωμένα νερά του μεγάλου αυλακιού που τροφοδοτεί την νεροτριβή.
Επόμενος ολιγόλεπτος σταθμός, η Βαλαώρα και το σημείο όπου είναι στημένος ο Ανδριάντας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Μια αναμνηστική φωτογραφία, λίγα λόγια από τον π. Ευάγγελο για τον σπουδαίο αυτό λογοτέχνη και γύρω στις 6 μ.μ. η αποστολή έφτασε στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας, στην Τατάρνα.
Εκεί τους υποδέχθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός και τους οδήγησε στο Καθολικό της Μονής, για προσκύνημα. Στα πλαίσια της Αβραμιαίας φιλοξενίας που χαρακτηρίζει το Μοναστήρι και την αδελφότητα, ακολούθησε κέρασμα, τερψιλαρύγγιο – λουκούμι γεμιστό και παγωμένο νεράκι, σκέτη ευλογία για όλους. Μετά από ολιγόλεπτη ξεκούραση στο εξωτερικό αρχονταρίκι της Μονής ο π. Δαμασκηνός οδήγησε την αποστολή στο Μουσείο, όπου αναφέρθηκε στο Ιστορικό του Μοναστηριού, στα ιερά Κειμήλια που φυλάσσονται εκεί καθώς και στις ιερές εικόνες και τα σπάνια έγγραφα ντοκουμέντα που αναφέρονται στην ίδρυση και την χιλιετή πορεία της Σταυροπηγιακής αυτής Ιεράς Μονής.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, άπαντες, γεμάτοι ευλογία και χάρη, αφού πήραν την ευχή του γέροντα, ξαναμπήκαν στο λεωφορείο για το τελευταίο μέρος της εκδρομής, που ήταν η επιστροφή στην Κρέντη.  Όλα τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους, μόλις η αποστολή έφτασε στην Κρέντη, δήλωσαν ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με την εκδρομή, διότι τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν, να δουν και άλλα μέρη της όμορφης Ευρυτανίας μας, να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν απολαμβάνοντας τα πανέμορφα τοπία και τους ορθόδοξους θησαυρούς της πίστεώς μας. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τα σπίτια τους και ευχήθηκαν να επαναληφθεί η εκδρομή και του χρόνου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στον εφημέριο του χωριού, στους Εκκλ. Επιτρόπους και στην Δημοτική Σύμβουλο Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη για την ωραία ομολογουμένως εκδρομή, που θα τους μείνει αξέχαστη όπως είπαν. 
Ο π. Ευάγγελος τους υποσχέθηκε ότι αν παρουσιάσουν και την νέα κατηχητική σχολική χρονιά την ίδια διάθεση και τον ίδιο ζήλο, θεωρείται σίγουρο ότι η εκδρομή αυτή θα επαναληφθεί με την λήξη των μαθημάτων και του χρόνου την ίδια εποχή και πως μόνο τεράστια πνευματικά οφέλη θα αποκομίσουν αν συμμετάσχουν και την νέα χρονιά στο Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας τους.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην εκδρομή συμμετείχαν εκ μέρους των γονέων οι κυρίες Β. Μάκκα, Β. Βούρτσα, Ελ. Ντάλλα, ο επιχειρηματίας και παλιός αθλητής Αργύρης Π. Μάκκας, η σύζυγός του Δήμητρα, εκπαιδευτικός, ενώ το όλο ταξίδι με το λεωφορείο του Δήμου και οδηγό τον κ. Κώστα με την συνοδό του, ήταν άψογο.