16/1/23

ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΗ- ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

 Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές εορτάσαμε και φέτος στην Κρέντη τα Θεοφάνεια και την Σύναξη του Ιωάννου του Προδρόμου. Το πρωίτης 6ης Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και ακολούθησε ο Μεγάλος Αγιασμός, με τον εφημέριό μας να ευλογεί όλους τους συγχωριανούς μας ευχόμενος θεία φώτιση στον καθένα προσωπικά. 






Πέραν των συγχωριανών μας την Αγία αυτή ημέρα, εκκλησιάστηκαν στον Άγιο Νεκτάριο, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατερίνα Καλαντζή, η Πολιτευτής του Νομού μας κ. Τζίνα Οικονόμου και ο Κρεντιώτης Αντιδήμαρχος Αγράφων Ηλίας Μάκκας. 

Στη συνέχεια, γύρω  στις 11,30 π.μ., όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανήμερα της εορτής των Φώτων, πραγματοποιήθηκε στην Γέφυρα Επισκοπής η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά της Λίμνης Κρεμαστών. Το Τίμιο Σταυρό, που έριξαν, προς Αγιασμό, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων και εφημέριός μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης, και οι Ιερείς της περιοχής, π. Ευάγγελος Καρτσακάλης, εφημέριος Ψηλοβράχου και π. Κων/νος Κοντογιώργος, εφημέριος Αγίου Βλασίου, από την Γέφυρα, έπιασε ο Κων/νος Κρικώνης ένας τολμηρός νέος από τον Ψηλόβραχο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου και Αγράφων Θύμιος Γρίβας και Ηρώ Νταλαφούρα, η Πολιτευτής Ευρυτανίας κ. Οικονόμου, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων Θ. Μπαμπαλής, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Αγίου Βλασίου, οι Πρόεδροι των χωριών Επισκοπής,  Ψηλοβράχου, Μαραθιά, Παλαιοχωρίου και Χαράστης, κ.κ. Βαγγέλης Φεγγούλης, Αθανάσιος Βλάχος, Β. Μπαλατσιάς, Α. Κοντοβάς, Γιάννης Κουκουνιάς, και αρκετοί δημότες και των δύο όμορων δήμων. Μετά τις ευχές των Ιερέων και την ρίψη του Σταυρού στα νερά της Λίμνης ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας προσφορά των Δήμων Αγρινίου και Αγράφων και κέρασμα σε όλους. 

Με λαμπρότητα γιορτάσαμε και την επομένη 7 Ιανουαρίου 2023, την μεγάλη εορτή του Αη- Γιάννη στο χωριό μας, με την πανηγυρική θεία Λειτουργία στην οποία έψαλαν υπέροχα οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες, ο Μουσικοδιδάσκαλος  Βαγγέλης Φύκας και ο Ιωάννης Φεγγούλης. 

Μετά το πέρας της Θ.Λ. ακολούθησε ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στην ιστορική Πλιού τη βρύση. 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ