6/9/22

Με λαμπρότητα και τιμές η εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στο χωριό μας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022.

Μεγάλη ευλογία για την Ενορία μας το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση Απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Το ιερό Λείψανο κόμισε ευλαβώς στον Πανηγυρίζοντα Ναό, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου π. Παρθένιος Κουκούλης, μετά από αίτημα του  εφημερίου της Κρέντης που διαβιβάστηκε αρμοδίως και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη, από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου στον γείτονα Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και έγινε δεκτό.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου υποδέχτηκαν με ευλάβεια και κωδωνοκρουσίες, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2022, κλήρος και λαός της περιοχής και μετά την σχετική πομπή ακολούθησε στον πανηγυρίζοντα Ναό, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου.

Την επομένη, αγιώνυμον ημέρα της εορτής 3 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, τον οποίο πλαισίωναν, ο Ηγούμενος της Μονής Περιβλέπτου π. Παρθένιος Κουκούλης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγράφων και Αγραίων και εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης και οι εφημέριοι Βελαώρας π. Πέτρος Κώτσιας, Δυτ. Φραγκίστας π. Θωμάς Γκορόγιας, Κερασοχωρίου π. Βασίλειος Βλάχος, Επισκοπής π. Νεκτάριος Διώτης, Χρυσόβων π. Βασίλειος Ρεσίτης, Π. Χαλκιόπουλου π. Νικόλαος Ριζογιάννης και Λεπιανών π. Χρήστος Κωνσταντίνου.

Στην ομιλία του ο επιχώριος Επίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών - ο οποίος λόγω εκτάκτου και ιδιαιτέρως σημαντικής υποχρέωσης, δεν μπόρεσε να βρεθεί στα ιστορικά Άγραφα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί - για την ευλογία του ιερού λειψάνου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βίο του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος αποτελεί ένα πραγματικό δώρο του Θεού στον κόσμο, ευχόμενος προς όλους ο Άγιος «της υπομονής» να πρεσβεύει για την σωτηρία μας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, το Εκκλ. Συμβούλιο προσέφερε κέρασμα σε όλο τον κόσμο και τράπεζα αγάπης στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς και τους επισήμους στο Πνευματικό Κέντρο, ευγενική προσφορά ευλαβών ενοριτών μας, τους οποίους και ευχαριστούμε. 








Τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κατερίνα Καλαντζή, η Πολιτευτής του Νομού κ. Θ. Οικονόμου, ο Γ.Γ. του Δήμου Αγράφων Γρηγόρης Παπαθανάσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βάσω Καραγιάννη και Αργυρώ Διώτη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χρήστος Κοσμάς, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγράφων, ομογενείς μας από την Αμερική, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου που επισκέφτηκε το όμορφο αυτό χωριό των Αγράφων για να τιμήσει και να προσκυνήσει τον Άγιο Νεκτάριο.