2/5/18

ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

















Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο χωριό μας, καθότι είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Κρέντης, που  ανήμερα της εορτής, στον ιστορικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, που ήταν μάλιστα πλαισιωμένος από τον εφημέριό μας και 4 ακόμη ιερείς,










τον εφημέριο Κερασοχωρίου π. Βασίλειο Βλάχο, τον εφημέριο Παλαιοκατούνας, π. Δημήτριο Κολοκούρα, τον εφημέριο Λημερίου π. Βασίλειο Μαυρογόνατο και τον εφημέριο Χρυσόβων π. Βασίλειο Ρεσίτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στις εικόνες του τέμπλου, ο ιστορικός αυτός Ναός, που είναι ο πιο παλιός του χωριού, φαίνεται πως ανηγέρθη γύρω στα 1870, με βάση τις εικόνες που αγιογραφήθηκαν από Αγιορίτες Μοναχούς, στα 1882. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και ο εφημέριός μας, ευχαριστώντας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την μεγάλη τιμή που μας έκανε, να επισκεφτεί και να λειτουργήσει την ημέρα της εορτής στο χωριό μας.  
Η εορτή ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού και τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου. Την επομένη, Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, ανήμερα της εορτής, στον αγιώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, τελέστηκε όπως προαναφέραμε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και εμπνευσμένου θείου κηρύγματος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. 
 Το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου κατακλύστηκε από πιστούς και προσκυνητές ενώ στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν συμπροσευχόμενοι οι δάσκαλοι και οι μαθητές των Σχολείων.  Εντυπωσιακή και η παρουσία των εκλεκτών ψαλτάδων, Αποστόλη Ντάλλα, Αποστόλη Μάκκα και Αθ. Λεπενιώτη.
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.